Archief: artikelen van November 2006.

| Home |

 

kool en kalebas

Woensdag 29 November 2006 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20061129.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 29 november 2006 - Kool en Kalebas.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. kool en kalebas

kool en kalebas

Woensdag 29 November 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was het roemruchte Amsterdamse etablissement 'De Groene Kalebas' het trefpunt van jonge bohémiens die zich er lieten vollopen met drank, jazzmuziek en kunstkletspraat. Het café was gevestigd in een sousterrain in de Tweede Weteringdwarsstraat. Jazzmusici als pianist Louis van Dijk en saxofonist Henk van Es traden er op. Ook zanger Boudewijn de Groot meldt dat hij er dikwijls naartoe ging. Het was naar Parijs voorbeeld verder een verzamelplaats voor alles dat zich schrijver, schilder, dichter, pleiner, existentialist of beatnik noemde. Onder het genot van een blowtje reikten de aspiraties tot in de hemel.

Dat waren de gloriedagen. Minstens zo interessant is de teloorgang van de Groene Kalebas, aan het eind van de jaren zestig. In die tijd kwam ik er regelmatig met mijn vrienden. Het café was op zeker moment overgenomen door de joodse verzekeringsagent Bob Kool uit Baarn, een man die op middelbare leeftijd blijkbaar toe was aan een nieuwe uitdaging. Bij de overname was door de gemeente echter de alcoholvergunning van het café niet verlengd. Dit was de nekslag voor de Groene Kalebas. Bob Kool had een kat in een zak gekocht. Er kwam vrijwel niemand meer en als er vier mensen zaten was het een drukke avond. Wie naarbinnen wilde moest voortaan aanbellen. kool en kalebas Lees verder...

Kool en kalebas

VPRO Radiolog bij 'De Avonden'

Woensdag 29 November 2006 in categorie Beeld en Geluid, Klein Proza

Tweede Weteringdwarsstraat in 1969In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was het roemruchte Amsterdamse etablissement 'De Groene Kalebas' het trefpunt van jonge bohémiens die zich er lieten vollopen met drank, jazzmuziek en kunstkletspraat. Het café was gevestigd in een sousterrain in de Tweede Weteringdwarsstraat. Jazzmusici als pianist Louis van Dijk en saxofonist Henk van Es traden er op. Ook zanger Boudewijn de Groot meldt dat hij er dikwijls naartoe ging. Het was naar Parijs voorbeeld verder een verzamelplaats voor alles dat zich schrijver, schilder, dichter, pleiner, existentialist of beatnik noemde. Onder het genot van een blowtje reikten de aspiraties tot in de hemel.

Kool en kalebas Lees verder...

uit de kast op de kijkkast

Dinsdag 28 November 2006 in categorie Incrowd: over webloggen

Ja, daar zat hij dan vorige week! Zeaumaar ineens op de kijkbuis van de Staatsomroep! En dan nog wel bij het überlinkse kletsuitjenekprogramma van dat ongewassen omroeptuig Pauw en Witteman! Het moet niet gekker worden. Maar ja, er moest een boekie verkocht worden, hè. Een beduimeld epistel dat eerder die dag nog door beroepsbabbelaar Giel Beelen onder het oog van een beteuterd cameramannetje in de hens was gestoken. Weg promopresentasie! En dus moest hij nu zelf opdraven, onze zelfbenoemde profeet (vzmh) en pionier van de 'nieuwe treiterjoernalistiek'. Nederland-kantoorknuppelland mocht kennismaken met Deaumeniek Weesie (zgan). uit de kast op de kijkkast Lees verder...

Een rode kaart

Maandag 27 November 2006 in categorie Verhelderende Gesprekken, Sport

Gisteravond ineens een snikkende Wesley Sneijder aan de telefoon. Dat was me in het verleden al eens eerder overkomen.
"Zo Wesley, dát is lang geleden! Hoe staat het leven, jongen?"
"Ik ben het veld uit gestuurd meneer!"
"Dat is niet zo best Wesley. En hoe kwam dat zo?"
"Ik zei iets lelijks tegen de scheidsrechter, meneer."
"Wat zei je dan tegen de scheidsrechter, Wesley?"
"Blinde tyfushond, meneer..."
"Kun je dat nog even herhalen Wesley?"
"Blinde tyfushond."
"Nou, nou, nou... Zo heeft je moeder het je toch niet geleerd, hè Wesley?"
"Nee meneer. Maar ze zeggen het allemáál!"
"Wie is allemaal, Wesley?"
"Nou, de anders spelers. En de tribune soms ook!"
"Weet je wat ik denk, Wesley?"
"Nee, meneer."
"Ik denk dat die club van jou eens wat centjes moet steken in een cursus 'spreken in het openbaar'. Dan leren jullie je tenminste wat zorgvuldiger uitdrukken op het veld. Wanneer de emoties dan écht te hoog oplopen kun je altijd nog je toevlucht nemen tot zoiets als 'visueel gehandicapte dingo'. Dat snapt de scheids tóch niet. En de tribune al helemáál niet."
"Ik óók niet, meneer..."
"Daar is nu juist die cursus voor, Wesley. Want het is toch godgeklaagd dat spelers die een paar ton per jaar verdienen niet eens in staat zijn een beetje fatsoenlijk te communiceren met de wedstrijdleiding. Heeft meneer Ten Cate daar trouwens nooit op gewezen?"
"Die is zélf ook weggestuurd door de scheidsrechter, meneer. Naar de tribune."
"Dat zal dan een keertje tijd worden. Als scheids zou ik zo'n opgeblazen maffiose puistenrotkop ook niet vlak langs de lijn willen. Dat leidt veel te veel af."
"Kunt u dat nog een keer herhalen, meneer?"
"Beter van niet Wesley. Zoiets moet je nu eenmaal genuanceerd weten te brengen en dat kun jij niet. Straks trappen ze je nog de club uit ook. Willen ze je alleen nog maar bij Sparta hebben..."
"Hoezo Sparta, meneer?"
"Daar speelde je gisteren tegen, Wesley. Maar waarschijnlijk te kort om dat nog mee te krijgen..."
"Maar wat moet ik nu doen meneer?"
"Wat dacht je van voetballen, Wesley? Gewoon goed voetballen en verder je klep dicht houden? Want ook nu blijkt weer: elk woord dat een profvoetballer zegt is er één teveel. Dus hang nu maar weer op."
"Ja, meneer..."
"En doe de groeten aan Ramona. Niet om 't een of 't ander trouwens, maar wat heeft dat wijf van jou een domme blonde poppenkop, zeg!"

Een rode kaart

Stembuskip

Vrijdag 24 November 2006 in categorie Gastcolumns

"Wat ben ik blij dat die poppenkast afgelopen is!" zeg ik uit de grond van mijn hart tegen mevrouw Tholen. Het gebalk en gehuichel op de televisie, de radio en in de krant zijn voorbij. Nederland is naar de stembus geweest. Hoewel, op sommige plaatsen waren er gewoon van die Blokker-vuilnisbakken neergezet met een gat erin geknipt. Die prachtige blikken stembussen moesten een paar jaar geleden zo nodig verkocht worden. Mijn buurman heeft er destijds één gekocht, in de zomer grilt hij de kip er in. Ik heb zelden zulke lekkere stembuskip gegeten! zei hij aan het eind van de zomer.

Stembuskip Lees verder...

de nationale iq-test

Donderdag 23 November 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik was gisteren met stomheid geslagen. Nu zult u zeggen: ja logisch, als je 'm in de stembus gooit ben je daarna je stem kwijt. Daarom beter gezegd: ik was sprakeloos. Perplex, onthutst, verbluft en verbijsterd.
Nou zijn de mensen toch zo'n beetje vijf jaar lang afgeknepen en uitgewrongen door het CDA. Maar nee, toch er wéér Balkenende stemmen hoor! Hiermee komt het geheugengestoorden- dan wel masochistenpercentage op 27% van de kiesgerechtigden. Dat zijn 2,5 miljoen mensen!
Daarnaast is er nog een half miljoen mensen dat op Geert Wilders heeft gestemd. Ook weer geen positieve bijdrage aan ons nationaal intelligentiequotiënt.
Bij elkaar dus zo'n drie miljoen verminderd toerekeningsvatbaren. En dan reken ik de 114 lieden die op de lijst TOP hebben gestemd (whatever that may be) uit coulance nog niet eens mee!

Nou zult u wel denken: nou, nou, tut tut, moet dat nou zo ruig, zo boud, zo onbeschoft, zo driest en unverfroren?
Ja, dat moet. Als Pimparafrase zou je zelfs kunnen stellen: Nederlanders zijn een achterlijk volk. De nationale iq-test van gisteren bewijst het.
Zo, dat lucht een beetje op.

de nationale iq-test

Mobiele stemwijzer

Woensdag 22 November 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Hokje roodIn het stemhokje gaat een mobiele telefoon af.

"Ja, met Jaap..."
-
"Nou, ik sta nét te stemmen. Toevallig hè?"
-
"Op Rutte natuurlijk!"
-
"Hoezo belachelijk?"
-
"Nou ja, ik dacht, die is voor economische groei en zo..."
-
"Ja, da's ook wel weer waar. Iemand die niet eens een vriendin kan krijgen, die... Ja, laat staan de economische groei, hè? Haha!"
-
"Eh, ja, nee, als jij denkt dat dat beter is..."
-
"Okay, doe ik wel iets van D66 of zo. Maakt mij niet uit eigenlijk..."
-
"Nee, nee, geeft niks hoor. Ik ben hier tóch zwevend naartoe gekomen, haha!"
-
"Okay, doeidoei! Spreek je!

Mobiele stemwijzer

mobiele stemwijzer

Woensdag 22 November 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

In het stemhokje gaat een mobiele telefoon af.

"Ja, met Jaap..."
-
"Nou, ik sta nét te stemmen. Toevallig hè?"
-
"Op Rutte natuurlijk!"
-
"Hoezo belachelijk?"
-
"Nou ja, ik dacht, die is voor economische groei en zo..."
-
"Ja, da's ook wel weer waar. Iemand die niet eens een vriendin kan krijgen, die... Ja, laat staan de economische groei, hè? Haha!"
-
"Eh, ja, nee, als jij denkt dat dat beter is..."
-
"Okay, doe ik wel iets van D66 of zo. Maakt mij niet uit eigenlijk..."
-
"Nee, nee, geeft niks hoor. Ik ben hier tóch zwevend naartoe gekomen, haha!"
-
"Okay, doeidoei! Spreek je!"
mobiele stemwijzer

Op weg naar de stembus

Woensdag 22 November 2006 in categorie Beeld en Geluid

Fotograaf Thomas Schlijper wist het vandaag weer mooi vast te leggen:
Mensje van Keulen, Marianne Thieme, Charlotte Mutsaers, Paul Cliteur en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren op weg naar de stembus.

Op weg naar de stembus

De verliezer

Dinsdag 21 November 2006 in categorie Politieke Portretten

In de hal kwam de hond kwispelend naar hem toelopen. Baasje trok z'n jas aan!
"Ik ga nog even een pakje sigaretten halen!" riep de lijsttrekker naar de woonkamer. Het was verkiezingsavond en hij kon de uitslagen niet langer aanzien.
"Je rookt toch helemaal niet?" klonk de verbaasde stem van Froukje, zijn vrouw, uit de verte.
Hij gromde iets onverstaanbaars terug.
"En moet je de uitslagen niet zien dan?"
"Ach..."
"Laat dan meteen de hond even uit!"
Zuchtend deed hij de opgetogen Jack Russell de riem om. Dat kon er ook nog wel bij.
Vervolgens aarzelde hij even, haalde zijn schouders op en pakte het wapen uit de meterkast. Hij stak het in de zak van zijn regenjas.

De verliezer Lees verder...

André Rouvoet

Maandag 20 November 2006 in categorie Politieke Portretten

Met de verkiezingen in het verschiet schildert Verbal Jam weer een paar dubieuze portretten van politici. Vandaag: André Rouvoet (ChristenUnie).

André Rouvoet was volgens mij het liefst gewoon lekker links geweest. Hij is het bijvoorbeeld best wel vaak met Femke eens. Maar ja, de Schrift hè? Daar struikelt een reformatorisch politicus dan toch altijd over. Van de Grote Formateur daarboven moet je tegen abortus zijn. En tegen het homohuwelijk. Dan kun je als getalenteerd kamerlid prijzen winnen wat je wilt, zoals de Thorbeckeprijs voor welsprekendheid en Politicus van het jaar 2004, premier van Nederland zul je nooit worden.
De bijbel als barrière in je carrière. De hemel als glazen plafond voor André Rouvoet.

André Rouvoet Lees verder...

ze willen weten wat ik stem

Zaterdag 18 November 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Op weblog Sargasso.nl worden belangrijke (*slik*) weblogschrijvers 'uitgedaagd' bekend te maken op wie ze komende woensdag gaan stemmen. Alsof ik er ooit een geheim van heb gemaakt dat ik tot de categorie lastig links tuig behoor!
De afgelopen jaren zweefde mijn stemgedrag enigszins stuurloos tussen SP en GroenLinks. Genoemde partijen draag ik nog steeds een warm hart toe, maar ik ben nu eenmaal een eigenwijze individualist die je niet teveel tegen de haren in moet strijken. En dat hebben ze gedaan.

Zo raakte ik afgelopen zomer lichtelijk geïrriteerd over de onwrikbaar vastgespijkerde gelijkhebberigheid van SP-senator Anja Meulenbelt in de Midden-Oostenkwestie. Bovendien vertoont de partij de laatste tijd ook wat teveel populistische trekjes naar mijn zin. Dus áls ik al SP zou stemmen, zou ik stemmen op een bedaarde man zonder kapsones, zoals Jan de Wit. Maar dit keer dus even niet.
ze willen weten wat ik stem Lees verder...

martelen voor dummies

Vrijdag 17 November 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Het grote verontwaardigingsverhaal van de dag komt natuurlijk uit de Volkskrant: 'Nederlanders martelen Irakezen'. In 2003 voerde de Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst 'hardhandige tactische ondervragingen' uit. Dat hardhandige bestond uit natspuiten, hoge geluidstonen, blindemannetje met stofbril afgewisseld met blootstelling aan fel licht.
Inmiddels steggelen diverse hoogleraren in het oorlogsrecht over het feit of wij dit alles moeten kwalificeren als martelen of 'gewoon' als mishandelen. martelen voor dummies Lees verder...

stoere verhalen

Donderdag 16 November 2006 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20061116.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 16 november 2006 - Stoere Verhalen.
Verder: over stroomopwaarts.com en maanisch.com.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. stoere verhalen

stoere verhalen

Woensdag 15 November 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Vorige week ergerde ik mij aan die hoe heet hij, die acteur, die Jeroen, die Krabbé! Lachend vertelde hij in dat mooie geschiedenisprogramma Andere Tijden een stoer verhaal over hoe hij het had geflikt om afgekeurd te worden voor militaire dienst. S5 heette dat, een aanduiding voor permanente ongeschiktheid voor het dragen van 's lands wapenrok. In de pacifistische geest van de jaren zestig, met de verschrikkingen van de Vietnam-oorlog op de buis, was elke jongeling aan zijn stand verplicht om tenminste toch een póging te wagen S5 te krijgen. Je moest daarvoor een voldoende ernstige kwaal simuleren.

Dat deed dus blijkbaar ook die acteur, die Jeroen Krabbé. Tijdens het vaardigheidstestje in het noteren van morsetekens was hij in huilen uitgebarsten en had hij zijn potlood doormidden gebroken. En toen mocht hij naar huis, naar zijn moeder. Met S5 op zijn keuringsbriefje. Ach gut...
Dit verhaal ga ik eventjes bijsturen. Want het is misschien niet direct geschiedvervalsing, maar toch minstens het onterecht opleuken van de historie. Zo vlot ging dat namelijk in werkelijkheid niet. Meneer Krabbé zal nog wel wat meer mankementen hebben vertoond dan hij achteraf denkt. stoere verhalen Lees verder...

Jan Marijnissen

Dinsdag 14 November 2006 in categorie Politieke Portretten

Met de verkiezingen in het verschiet schildert Verbal Jam weer een paar dubieuze portretten van politici. Vandaag: Jan Marijnissen (SP).

Op Jan Marijnissen valt eigenlijk weinig aan te merken. Dat is mooi, maar ergens geeft dat ook wel weer te denken. Hij is een echte man van het volk. Bij hem is er geen kloof tussen politiek en burger, of het zou de gegoede burger moeten zijn. Op zijn betrouwbaar en integer imago zal menig collega-politicus jaloers zijn. Van eenvoudig lasser werkte hij zich op tot ons Nationaal Geweten.

Marijnissen houdt wel van een lolletje en is vlot in de omgang, met hem kun je een biertje drinken. In de publiciteit voelt zijn partij altijd perfect de tijdgeest aan. Ze waren als eerste op internet met een eigen website, hadden leuke propagandafilmpjes en maakten al podcasts toen Donner het internet nog moest ontdekken. De SP weet zichzelf prima in de kiezersmarkt te zetten. Andere politici hebben dit inmiddels gretig maar knullig geïmiteerd, met alle rampzalige gevolgen van dien. De verkiezingscampagne gaat ten onder aan leukigheden.

Jan Marijnissen Lees verder...

een multiculturele twist

Maandag 13 November 2006 in categorie Verhelderende Gesprekken

Afgelopen vrijdagavond was ik getuige van een multiculturele twist die tamelijk hoog opliep. Bij de beschrijving ervan zal ik, zoals een goed getuige betaamt, de correcte terminologie hanteren.
Ik sjokte na het winkelen bij de supermarkt huiswaarts, op de hielen gezeten door mijn piepende boodschappenwagentje, dat ernstig uit zijn voegen hing vanwege zes liter Roosvicee, drie liter bananenvla en een pak Chocomel.
"Ik moet toch eens een nieuw boodschappenwagentje kopen," bedacht ik. Een heer van mijn leeftijd loopt tóch al voor lul met zo'n ding, dus dan moet het niet nog eens een krakend kavalje zijn.

Bij de kruising verleende een bejaarde patsers-BMW plots geen voorrang aan een fiets. Dit rijwiel werd slingerend en joelend voortbewogen door twee jongemannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Een lange en een korte. De korte zat achterop. In een poging de BMW te ontwijken schampten zij de achterkant van het voertuig. Hierop sprong een kleine bestuurder met een Caraïbisch voorkomen driftig uit de wagen. Hij ging verhaal halen. een multiculturele twist Lees verder...

de bob is bekend

Zaterdag 11 November 2006 in categorie Media

Wie is de bob? Het antwoord op die vraag is nu bekend, getuige het volgende ANP-bericht:

HILVERSUM (ANP) - Bureau Belgrado is zaterdagavond uitgeroepen tot beste Nederlandse weblog. Tijdens de uitreiking van The Best of Blog Awards (the BOBs) in Berlijn werd ook bekendgemaakt dat de eervolle vermelding voor de publieksprijs is toegekend aan Bieslog van Wim de Bie. Met de BOBs gaat initiatiefnemer Deutsche Welle ieder jaar wereldwijd op zoek naar de beste weblogs in tien talen. Radio Nederland Wereldomroep organiseerde het Nederlandse deel van de wedstrijd. De internationale jury heeft www.bureaubelgrado.nl als Nederlandse winnaar gekozen omdat deze blog ,,Oost-Europa op een originele en toegankelijke wijze op de kaart zet''. Wereldwijd waren er meer dan 5500 aanmeldingen. In Nederland schreven 376 blogs zich voor de competitie in. De internationale prijs voor beste weblog ging naar Sunlight Foundation uit de Verenigde Staten.
www.sunlightfoundation.com/blog schrijft over de handel en wandel van het Amerikaanse Congres.

Tot zover het het ANP-bericht.

Aan het povere aantal inschrijvingen te zien was 99 procent van webloggend Nederland totaal niet op de hoogte van het feit dat er überhaupt een wedstrijd wás. Die Deutche Welle kan me dus nog meer vertelle. Zoiets als: wie is de sterkste man van Rottumerplaat? Schouderophalend gaan wij over tot de orde van de dag.

Linkje: Best of Blogs Awards. de bob is bekend

digitaal voorlezen

Vrijdag 10 November 2006 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen


Bij de website van de NOS viel mij iets op dat ik nog niet eerder had gezien. En gehoord. Bij elk nieuwsbericht staat een symbooltje dat het artikel ook kan worden voorgelezen. Met behulp van ingeblikte spraaktechnologie declameert een computerdame het stukje voor u. Technisch gesproken gebeurt dat al best aardig.

Merkwaardig alleen dat de NOS hiervoor een anonieme computerstem gebruikt. Hadden ze hiervoor niet gewoon Philip Freriks of Sacha de Boer kunnen digitaliseren? Dan wordt er misschien wat beter op toon gelezen. Nu moeten we het doen met een digitale dame die tamelijk onverschillig klinkt. Een beetje meer betrokkenheid bij de onderwerpen is toch niet teveel gevraagd, dacht ik zo...

U kunt ook hier op het voorleessymbooltje klikken om dit stukje door Verbal Jam digitaal te laten voordragen.

digitaal voorlezen

Uitgekleed

Vrijdag 10 November 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Geldkwesties

De Rijkstollenaars van de Belastingdienst gaan flitsauto's gebruiken om mensen met een belastingschuld op te sporen. Willekeurig worden auto's geflitst, de kentekens worden door de database gehaald en die vertelt meteen of er nog wat te halen valt bij de betreffende automobilist. Zo ja, direct betalen of auto inleveren.
Ik krijg hier geen goed gevoel bij. Dit gaat niet de goede kant op. Maar dat gaat het al sinds 1970 niet, toen de overheid weer eens een volkstelling wilde organiseren. Sindsdien zijn steeds meer gegevens in databases aan elkaar gekoppeld.
De tijd is niet ver meer dat na invoering van de OV-chipkaart aan de andere kant van het toegangspoortje bij de metro de Belastingdienst u staat op te wachten. Wanneer u nog een schuld heeft wordt u ter plekke letterlijk en figuurlijk uitgekleed.

Uitgekleed

gmail als spamfilter

Donderdag 09 November 2006 in categorie Altijd handig

Bezitters van een weblog met een eigen domein hebben meestal tevens een bijbehorend email-domein. Probleem daarbij is dat de emailadressen op de site dikwijls ten prooi vallen aan spammers.
Computertijdschrift Computer Totaal had een briljante oplossing om Google Gmail als spamfilter te gebruiken. En de spamfilters van Gmail zijn goed.

Het werkt als volgt. Wanneer u een Gmail-account heeft, kunt u zichzelf uitnodigen en nóg een Gmail-account aanmaken. Die gebruikt u als 'tussenstation'. Ga naar de site-admin van uw weblog en laat de email forwarden naar de nieuwe Gmail-account. Als er voortaan spam tussen zit, belandt die in het spamfilter van Gmail.

Vervolgens zet u in de Gmail-account bij 'Instellingen', tab 'Doorsturen en Pop' de optie 'Downloaden via Pop' op áán.
Dan rest u alleen nog om in uw eigen email-client een nieuwe account aan te maken die de email van de Gmail server haalt. Hoe u uw email-client moet configureren staat netjes uitgelegd in hetzelfde scherm.

Het is even wat extra werk, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door alle spam die u voortaan bespaard blijft. gmail als spamfilter

de verkiezingskermis

Woensdag 08 November 2006 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20061108.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 8 november 2006 - De verkiezingskermis, over de parlementsverkiezingen en de verslagen daarvan op weblogs.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. de verkiezingskermis

De verkiezingskermis

Woensdag 08 November 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik had vannacht toch zo'n vreselijke droom! Een nachtmerrie eigenlijk. En hij begon zo mooi. Ik zat ergens heerlijk rustig op een bankje aan de gracht. Maar in de verte hoorde ik plotseling rumoer. Het kwam snel naderbij. Hossende menigten trommelden op holle stembussen.
"Boeren, burgers en buitenlui! Het is weer Grote Verkiezingskermis!" werd er geroepen.

Daar achteraan kwamen de lijsttrekkers, verkleed als een troep middeleeuwse potsenmakers. Je zag de blijdschap op hun gezicht: hè, even lekker weg uit de sleur van kabinet en kamer!
Alle remmen gingen los. Ze wisten van gekkigheid niet wat ze moesten doen.
Ineens zag ik Balkenende. Als een stuntelige acrobaat balanceerde hij op een skateboard. Een seconde later smakte hij met een ellendige klap, die klonk als een muffe natte dweil, op het plaveisel. Maar hij bleef lachen. Als een ouderling die kiespijn heeft, want hij moest om zijn X-factor denken.

De verkiezingskermis Lees verder...

Aan de haal met uw foto's

Dinsdag 07 November 2006 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

"Bij Skoeps kan iedereen reporter worden met behulp van een mobieltje of camera," luidt de wervende tekst op de site. Meeliftend op het succes van gratis videosites als YouTube denken de makers van Skoeps (PCM en Talpa) nu ook hiermee het grote geld binnen te kunnen halen. Ongeluk of brand voor de deur, upload de foto naar Skoeps en roem is je deel.
Maar zoals ik al eerder waarschuwde voor de adders onder het gras bij YouTube en Google Video, ook bij Skoeps kun je beter eerst de Algemene Voorwaarden lezen. Daarin staat ondermeer: "Door akkoord te gaan met deze voorwaarden draag je uitdrukkelijk, onvoorwaardelijk en onherroepelijk alle intellectuele eigendomsrechten (...) op al het materiaal (...) dat je bij Skoeps aanlevert (...) over aan Skoeps." (terwille van de duidelijkheid ietsje ingekort).
Uw foto's en filmpjes zijn dus voortaan eigendom van Skoeps en die mogen ze ongelimiteerd exploiteren. Als ze er geld mee verdienen krijgt u vijftig procent van de opbrengst, na aftrek van kosten. Mooie deal toch? Ik zou zeggen: ga direct op pad met uw camera, fotografeer elke hondendrol in de straat, upload ze alle honderd naar Skoeps en zie het geld binnenstromen.

Modern meeprofiteren op internet gaat dus voortaan als volgt: als u op straat een gouden horloge vindt, stuur het dan naar mij. Dan verkoop ik het en dan delen wij de winst. Fifty-fifty. Eerlijk toch?

Aan de haal met uw foto's

niet te genieten!

Maandag 06 November 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik ben vandaag niet te genieten. Men kan beter uit mijn buurt blijven. Een telefonische dame die mij probeert iets te verkopen kap ik meteen af. Ik waarschuw haar dat ik heden weinig geduld heb wegens gestopt met roken. Dus tart mij niet! Maak het mij in alles naar de zin!

Afgelopen donderdag kon ik meedoen aan een Stivoro-actie om 24 uur niet te roken. Dat liep mis. Ze zouden mij klokslag donderdagnacht om 0.00 uur waarschuwen via SMS. Om half vijf des ochtends werd ik uit de slaap gerukt door een piepende telefoon. Het was Stivoro met het sms-je. Te laat. Een beter excuus om er dan maar helemaal niet aan te beginnen heeft een roker niet nodig. niet te genieten! Lees verder...

zwenkwielen

Zondag 05 November 2006 in categorie Gastcolumns

Mevrouw Tholen heeft haar jas al aan, ze heeft de mooie nieuwe schoenen eronder. Zo is ze nog meer een plaatje dan anders. We gaan op zondag meestal de stad in om te wandelen en eindigen dan in een café om voor het eten een alcoholische versnapering te nemen.
Ik luister nog even, gewoontegetrouw, naar het nieuws op de radio.
Saddam Hoesein is ter dood veroordeeld. Dat zat er natuurlijk dik in. Had niet verwacht dat hij vrij zou worden gesproken. Vijanden juichen, medestanders kneden alvast bommen. Ik voel me onzeker worden. Maar we vertrekken. zwenkwielen Lees verder...

Wintertijdsverschijnselen

Vrijdag 03 November 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Volgens mij heeft de overgang van zomertijd naar wintertijd toch een behoorlijk ontregelende invloed op sommige mensen. Voor de meesten onder ons is een extra kop koffie op de maandagmorgen wel voldoende om het bioritme te synchroniseren met de wekkerradio. Even later staat het bewustzijn dan weer netjes op de rails. Maar anderen lijken in de week daarna volledig te ontsporen.
Zo berichtte ik begin deze week al over een man die ter beslechting van een ruzie zijn bus door de gevel van z'n baas ramde.

Wintertijdsverschijnselen Lees verder...

de superdouche

Woensdag 01 November 2006 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20061101.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 11 november 2006 - De Superdouche.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. de superdouche

de superdouche

Woensdag 01 November 2006 in categorie Grijze Golfslag

Met hele oude mensen is het dikwijls gedoe. Dat is geen verwijt, maar een verzuchting. Of eigenlijk zou ik ook niet mogen zuchten, maar je ontkomt er soms niet aan.
Mijn vader is zo'n hele oude man. Dement is hij gelukkig niet, maar dikwijls wél behoorlijk wazig. En daarbij ook nog eens weerspannig. Dat maakt hem af en toe behoorlijk onhandelbaar, tot frustratie van de thuiszorg en mijn arme oude moedertje.

Zijn voornaamste probleem is de waterhuishouding. Na vijfennegentig jaar is de blaas wat slapjes en staat de sluitspier dikwijls op een kier zonder dat hij dat in de gaten heeft. In deze moderne tijden hoeft dat geen onoverkomelijk ongemak te zijn, want de fabrikanten van incontinentiemateriaal zijn als geen ander voorbereid op de gevolgen van de vergrijzing. Hele pakken luierbroeken en onderleggertjes worden wekelijks het pand in gedragen. Het enige dat de doorlekkende consument nog hoeft te doen is zélf in de gaten houden wanneer de maximale opnamecapaciteit van de luier is bereikt. En nu juist op dát punt ontbreekt het mijn koppige oude heer aan de nodige scherpte. En dat ruik je. Dat ruikt iederéén. Behalve hijzelf. de superdouche Lees verder...