Aan de haal met uw foto's

Dinsdag 07 November 2006 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

"Bij Skoeps kan iedereen reporter worden met behulp van een mobieltje of camera," luidt de wervende tekst op de site. Meeliftend op het succes van gratis videosites als YouTube denken de makers van Skoeps (PCM en Talpa) nu ook hiermee het grote geld binnen te kunnen halen. Ongeluk of brand voor de deur, upload de foto naar Skoeps en roem is je deel.
Maar zoals ik al eerder waarschuwde voor de adders onder het gras bij YouTube en Google Video, ook bij Skoeps kun je beter eerst de Algemene Voorwaarden lezen. Daarin staat ondermeer: "Door akkoord te gaan met deze voorwaarden draag je uitdrukkelijk, onvoorwaardelijk en onherroepelijk alle intellectuele eigendomsrechten (...) op al het materiaal (...) dat je bij Skoeps aanlevert (...) over aan Skoeps." (terwille van de duidelijkheid ietsje ingekort).
Uw foto's en filmpjes zijn dus voortaan eigendom van Skoeps en die mogen ze ongelimiteerd exploiteren. Als ze er geld mee verdienen krijgt u vijftig procent van de opbrengst, na aftrek van kosten. Mooie deal toch? Ik zou zeggen: ga direct op pad met uw camera, fotografeer elke hondendrol in de straat, upload ze alle honderd naar Skoeps en zie het geld binnenstromen.

Modern meeprofiteren op internet gaat dus voortaan als volgt: als u op straat een gouden horloge vindt, stuur het dan naar mij. Dan verkoop ik het en dan delen wij de winst. Fifty-fifty. Eerlijk toch?

Tags: