Archief: artikelen van Mei 2007.

| Home |

 

het schip in met vier kunstenaars

Woensdag 30 Mei 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20070530.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 30 mei 2007 - Het schip in met vier kunstenaars, een vrolijke reportage over het Woerdstockfestival. Met de kunstenaars Ferrie Maaswinkel, Sasja Bork, Mieke Siemons en Erik Sok.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het schip in met vier kunstenaars

Kunst en letteren in Nynade

Woensdag 30 Mei 2007 in categorie Lezen

Ik kreeg een tijdschrift toegezonden. Een nieuw tijdschrift over kunst en letteren. Het heet Nynade. Het ziet er mooi uit, het is uitgevoerd in een stijlvolle soberheid. Het voorwoord legt uit dat Nynade de godin is die in het nymfaeum de andere nimfen een voorbeeld geeft van elan, aandacht, toewijding en verrukking. Nynade treedt niet op de voorgrond, maar heeft een inspirerende aanwezigheid. En dat is dan eveneens het uitgangspunt van de makers van het tijdschrift.
Nynade wordt door liefhebbers van de schone kunsten gemaakt, door vrienden die er op uit zijn om door gelijkgestemde vrienden te worden gelezen.

Wanneer je in aanmerking neemt dat ik iemand ben die doorgaans tamelijk respectloos door het cultuurlandschap banjert, is het eervol (of misschien wel roekeloos) dat men mij dit tijdschrift toezendt. Ik heb een grondige hekel aan dweperij, persoonsverheerlijking en kunstkliekjes waarbinnen men elkander onophoudelijk veren in de reet steekt.

Na lezing weet ik dat Nynade gelukkig niet meedoet aan die hedendaagse kleffe gewoontes. Geen verhalen van of over de eeuwige coryfeeën, maar van schrijvers en kunstenaars die minder bekend zijn en toch zeer de moeite waard. Zoals een boeiend en intrigerend reisverhaal van Jos Kool, een interview met Rob van Essen, die de 'Cremer Tapes' van Jan Cremer vertaalde en uitwerkte, veel gedichten van ondermeer Karel Soudijn, Karel Wasch en Koos Hagen, verhandelingen over Joseph Conrad en de Chinese schilder/schrijver Gao Xingjian.

Kunst en letteren in Nynade Lees verder...

voorkeursbehandeling

Dinsdag 29 Mei 2007 in categorie Media

Agnes Jongerius van de vakbond FNV bepleit in de Volkskrant een voorkeursbehandeling van allochtonen bij vacatures. Bij gelijke geschiktheid, dat wel.
Mevrouw Jongerius weet natuurlijk ook wel dat het nooit wat gaat worden met die voorkeursbehandeling. Het is een trucje van haar om het onderwerp weer eens nadrukkelijk op de agenda te krijgen. Er is vast wel een discussieprogramma of actualiteitenrubriek waarin zij dit standpunt ten tweede, ten derde of zelfs ten vierde male mag toelichten.

Maar ondertussen is het geen handig standpunt. Weliswaar vestigt het de aandacht op de onevenredig grote werkloosheid onder allochtonen, maar het geeft ook weer voeding aan allerlei onfrisse gevoelens die in onze maatschappij bestaan. Dezelfde gevoelens die Geert Wilders aan z'n negen zetels hielpen bijvoorbeeld. In die kringen vindt men een allochtoon per definitie nooit 'gelijk geschikt'. En als ze dan op voorspraak van mevrouw Jongerius ook nog eens 'onze banen inpikken', heb je nu juist de sentimenten aangewakkerd die je moet vermijden bij dergelijke problematiek. voorkeursbehandeling Lees verder...

Kanskaart voor kanslozen

Donderdag 24 Mei 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De aandachttrekker van de dag is natuurlijk het bericht in de Volkskrant dat het kabinet 200 duizend kanslozen in de komende vier jaar aan werk wil helpen. Je zal maar zo worden genoemd: een kansloze. Dat is tegenwoordig bijna een scheldwoord. Wim de Bie stelt al voor om dus maar te spreken van een 'kanskanjer'. Maar ja, dat klinkt eigenlijk ook weer zo gekunsteld positief. Dat doet mij dan altijd denken aan mensen die op een assertiviteitscursus hebben gezeten en met bibberende stem roepen: "Ik durf heus wel voor mezelf op te komen hoor!"
Zo'n kabinetsplan gaat niet werken. Volgens de kansberekening zullen er altijd kanslozen zijn. Sterker nog, een maatschappij kan niet zonder kanslozen.

Kanskaart voor kanslozen Lees verder...

ruzie om niks

Woensdag 23 Mei 2007 in categorie Grijze Golfslag

Gisteren moest ik denken aan de schrijfster Cri Stellweg, die eens had gezegd dat oud zijn verschrikkelijk was. Op zeker moment vond zij dat ze wel lang genoeg had geleefd.
En inderdaad, hoogbejaard zijn lijkt me geen lolletje. Ik vraag me wel eens af hoe het is om oud en stram te zijn, de rug steeds verder voorover gekromd, een ietwat paniekerige blik in de ogen omdat je de wereld om je heen niet meer zo best overziet of nog maar half begrijpt.

De onvermijdelijke kwaaltjes zijn misschien tot daaraan toe, het ergste is dat je langzaam de greep op jezelf verliest en bent overgeleverd aan de zorg van anderen.
Die anderen hebben het dikwijls dan niet makkelijk met jou. Het vernis van aardigheid en goed gedrag bladdert geleidelijk af en je minder prettige karaktertrekken liggen dan weer ongeïsoleerd aan de oppervlakte. Ik zie het bij mijn eigen oude ouders, vooral bij mijn vader. Die is 96. ruzie om niks Lees verder...

Virtueel Amsterdam

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 21 Mei 2007 in categorie Amsterdam Centraal, Baanbrekende denkbeelden

Een ministerie liet een interne notitie slingeren en die kwam dus in het nieuws. Er stond in dat we in 2040 maximaal meer dan dubbel zoveel auto's zullen hebben als nu. Momenteel zijn het er 6,5 miljoen, straks ergens tussen de 7 en 12 miljoen. Dat gaan wij als Amsterdam niet trekken, want dat kunnen we nú al niet. De snelwegen rond de stad zijn door de week in de langdurige spits vrijwel helemaal verstopt. Rekeningrijden lost ook niets op, want dat stond eveneens in die notitie. En en passant krijgt ook de vergrijzing nog even de schuld, want al die bejaarden schijnen meer dan jongeren geneigd te zijn de auto te pakken in plaats van bus of trein.

Voor de nabije en verdere toekomst zullen we dus toch echt iets anders moeten verzinnen dan met het autootje naar het werk of naar de Keukenhof. Maar wat? Massaal telewerken zou het woon-werkverkeer drastisch kunnen verminderen, maar daar hoor ik helaas weinig meer over. Moeten we dan het openbaar vervoer grootschalig uitbreiden? Dat struikelt al over een paar herfstblaadjes. En de aanleg ervan loopt budgettair steevast gierend uit de klauwen. Nee, het moet radicaal anders. En ik heb wel een idee...

Virtueel Amsterdam Lees verder...

nog even tanken voor de hemelvaart

Zaterdag 19 Mei 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Op Hemelvaartsdag reed ik met de auto rustig door een smal straatje richting tankstation. Het motortje spinde genoeglijk, het zonnetje scheen en de weg was recht. Dat zijn blijkbaar belangrijke dingen voor een auto. Als hij had gekund had hij een vrolijk deuntje gefloten.
Plotseling schoot een jeugdige witte kat met bruine vlekjes vanuit een paar bermstruikjes de weg op. Dat lieten mijn reflexen niet op zich zitten en ik stond onmiddellijk hard op de rem.

Toen de auto zo abrupt tot stilstand kwam, gromde er iets in het inwendige van de motor nog wat na, alsof hij zijn ongenoegen uitte over deze onverwachte hindernis op zijn route. Alle krachten van de voorwaartse beweging leken op te stuwen in het metaal van de carrosserie, een uitweg te zoeken die er niet was. Voegen en veringen kraakten, het antiblokkeersysteem vibreerde.
Een moment daarna leek de wagen zich weer te ontspannen. Het was immers goed afgelopen. nog even tanken voor de hemelvaart Lees verder...

Typische librisliteratuur

Donderdag 17 Mei 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Dit artikel is uitgezonden bij VPRO's De Avonden en terug te luisteren onder 'Verbal Jam op de radio'.

Nog even over die Libris literatuurprijs. Want het gaat met de Nederlandse literatuur geheel de verkeerde kant op.
Eén van de juryleden hoorde ik vorige week op de radio.
Hij vond het zo prachtig om nu eens in één keer alle vaderlandse literatuur die het afgelopen jaar was verschenen te mogen lezen.

Ja hoor! Daar geloof ik toevallig niks van! Zó'n lolletje is de Nederlandse literatuur meestal niet! Menig geinig verhaaltje is al om zeep geholpen doordat het zo nodig in letterkundig verantwoorde bewoordingen moest worden opgeschreven. Dat is volgens mij de schuld van al die auteurs die vroeger Nederlands hebben gestudeerd. Zo'n studie is de dood in de pot, want dan mogen ineens allerlei woorden niet meer. Dit leidt tot kommaneuken en benepen gevit op de collega schrijvers. Vorige week hoorde ik nog een schrijver die zelfs het woord muntjes te banaal vond. Nou, wacht maar tot zo'n man de AKO- of de Librisprijs wint. Eens kijken of hij dan nóg z'n neus optrekt voor al die muntjes.

Typische librisliteratuur Lees verder...

weggegooid geld

Maandag 14 Mei 2007 in categorie Kunst en Cultuur

Volgens mij is er in de rijksbegroting een omvangrijke post opgenomen onder de noemer 'weggegooid geld'. Dat is niet per se geld dat slecht besteed is, maar geld waarvan je als overheid vooraf nooit kunt weten of het goed terecht komt. Simpelweg omdat in de samenleving de meningen uiteenlopen over wat goed of slecht is. De post 'weggegooid geld' wordt gebruikt om doelen te financieren waarbij de smaken verschillen. Zo stel ik mij dat voor.

Deze eigenaardige fantasie kwam bij mij op doordat de Volkskrant vandaag berichtte over de kunstsubsidies. De toekenning daarvan zou onderhevig zijn aan vriendjespolitiek en leiden tot 'middelmatige kunst'. Althans volgens de directeuren van twee grote kunstfondsen in Nederland, Lex ter Braak en Gitta Luiten.

De kunstfondsdirecteuren vinden dat het stelsel van subsidiëring moet veranderen, want door de verschillende smaken in de beoordelingscommissies krijg je compromissen en excellente kunst valt daardoor buiten de boot. Zij pleiten voor meer geld naar minder kunstenaars. Citaat van Lex ter Braak in de Volkskrant: ‘Het is in deze overdadig rijke tijd niet meer de taak van de overheid iedereen die zich kunstenaar noemt te willen steunen’. weggegooid geld Lees verder...

grafstemming

Vrijdag 11 Mei 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Vandaag zie ik allemaal zwaar gedeprimeerde mensen om mij heen. In de tram hangt een regelrechte grafstemming. In de file zit menigeen zijn traantjes te verbijten. En het sombergrijze weer werkt ook al niet mee. Nee, Nederland is écht aangeslagen! Voor ons is er geen toekomst meer. Want Edsilia is gezakt voor de finale van het songfestival.
Weliswaar was het een zwaar kutnummer van dertienhonderd in een dozijn dat ze moest zingen, maar uiteindelijk is het toch de schuld van Oost-Europa. Die landen hebben samengespannen om elkaar de finale in te helpen. Je zou ze allemaal -waar van toepassing- weer zó de Europese Unie uitflikkeren! Dat zal ze leren om ons songfestival te saboteren! grafstemming Lees verder...

op pad met fotograaf thomas schlijper

Woensdag 09 Mei 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20070509.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 9 mei 2007 - Reportage: Op pad met fotograaf Thomas Schlijper.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

(Deze uitzending is herhaald op donderdag 26 juli 2007 in het derde uur van De Avonden).

Directe link voor download: <%Podcast(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20070509.MP3|Op pad met fotograaf Thomas Schlijper)%>
Abonneer op Podcast feed:
 Abonneer op Verbal Jam Podcasting.

© verbal jam, all rights reserved. op pad met fotograaf thomas schlijper

Een grof schandaal!

Woensdag 09 Mei 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Geert WildersHet was weer een tijdje te lang stil rond Geert Wilders en dat kan natuurlijk niet. We kunnen deze man niet laten wegkwijnen door aandachtstekort. Daarom kwam de Telegraaf vandaag met het bericht dat Wilders lange tijd door de AIvD is geschaduwd bij zijn zeer frequente bezoeken aan de Israëlische ambassade. Wilders vindt dit natuurlijk weer 'een grof schandaal' en gaat zoals gebruikelijk de premier ter verantwoording roepen.

Laat ik dit bericht eens onderwerpen aan een grondige beschouwing. Alleerst: hoe weet de Telegraaf dit? De Telegraaf weet dit van 'bronnen rond de AIvD', zo vertelt de krant in het artikel. Wat zijn 'bronnen rond de AIvD'? De portier, de koffiejuffrouw, de schoonmakers, de haringman op de hoek? Nee, waarschijnlijk zijn het mensen uit 'het middenkader' van de AIvD, dat zich verzette tegen de politiek getinte activiteiten van de dienst. Dit valt op te maken uit een ander artikel in de Telegraaf over deze kwestie.
Dat zijn dus geen bronnen rond de AIvD, maar binnen de AIvD.
Misschien kan Wilders volgende week dus meteen even aan Balkenende vragen wie er binnen onze geheime dienst naar de Telegraaf loopt te lekken.

Een grof schandaal! Lees verder...

meneer de president

Dinsdag 08 Mei 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

De Fransen gaan toch altijd door voor zo'n zwierig volkje, van 'joie de vivre' en 'cherchez la femme'. Maar dat valt dus tegen. Hébben ze een keer de kans een vrouw tot president te kiezen, doen ze het niet. Nu krijgen ze de zoveelste nare man in het Elysée, het presidentiële paleis.

Wat dat betreft is het maar goed dat Napoleon indertijd de slag bij Waterloo heeft verloren, anders hadden wij nu óók moeten doen wat die Sarkozy zegt. En denk maar niet dat die vent veel energie in Les Pays-Bas had gestoken, want voor die Nederlanders, dat stelletje botte kaaskoppen, hebben de Fransen alleen maar minachting. Wij waren heden ten dage ongetwijfeld één grote verpauperde voorstad van Parijs geweest!

Aan de andere kant hadden wij dan óók mee mogen stemmen voor de president. Het zou het natuurlijk wel geinig zijn om eens te zien hoe Jean-Pierre Findebâcle (Jan-Peter Balkenende) het zou redden als een echte Président de la République. Gaat hij tijdens een televisietoespraak tot het volk net zo staan schutteren als hier? Maar dan in het Frans? Of groeit hij in zijn rol? Ik probeer mij voor te stellen hoe hij de presidentiële grandeur van Chiraq probeert te imiteren en met wijdse gebaren zich wendt tot de 'cher compatriotes' over zijn 'normes et valeurs'.
Ik waag toch het ergste te vrezen. Snel terug naar de realiteit dan maar.

'Sarkozy krijgt sleutels Elysée' kopte de Volkskrant maandag. Dit zou kunnen verklaren waarom de Fransen Ségolène Royal niet hebben gekozen. Want vrouwen zijn altijd hun sleutels kwijt. Zeggen ze.
meneer de president

ABN-Amro en het financieel terrorisme

Vrijdag 04 Mei 2007 in categorie Geldkwesties

Vanmorgen hoorde ik een reclame van ABN-Amro op de radio. Ik moest maar bij hun gaan beleggen. Minimaal was het rendement hetzelfde als dat van een spaarrekening en na vijf jaar kreeg ik gegarandeerd de inleg terug. Dat zijn stoutmoedige beloften voor een bank die al bijna niet meer bestaat.
Net als de meeste Nederlanders ben ik een leek op het gebied van de haute finance. Maar door journaals vol wapengekletter rond de overname van de bank ontkom ik er toch niet aan om er het mijne van te denken.
Wat mij vooral verbaast is dat tegenwoordig de aandeelhouders blijkbaar volledig de baas kunnen spelen binnen een bedrijf, of zij nu een meerderheid hebben of niet. Logisch, zult u zeggen, want het is hún geld en zij zijn feitelijk de eigenaar. Wie betaalt bepaalt.

Ik ben er nog niet zo zeker van of dat allemaal wel logisch is. Je kunt het ook anders bezien. Een belegger stelt z'n geld ter beschikking van een bedrijf in de hoop dat hij hier financieel rendement van krijgt. Wanneer hij geen vertrouwen meer heeft in het bedrijf kan hij z'n aandelen altijd verkopen. Mijns inziens gaat het toch wat te ver wanneer aandeelhouders met hun financiële deelname ook de belangrijkste zeggenschap over een bedrijf verwerven.
Immers, een bedrijf heeft ook andere belangen dan louter het financieel gewin van de aandeelhouders. Je kunt hierbij denken aan het 'menselijk kapitaal' dat in het bedrijf is gestoken: de werknemers en hun werkkracht, hun kennis en ervaring.

ABN-Amro en het financieel terrorisme Lees verder...

Troonopvolging

Donderdag 03 Mei 2007 in categorie Royalty

Dit item is uitgezonden in het Radiolog van VPRO's De Avonden en staat inmiddels ook online onder 'verbal jam op de radio' (zie rechterkolom).

De afgelopen week zat vol Oranjedrukte. Ik houd daar niet zo van, dus ik heb de wijk genomen naar mijn buitenhuis op het Friese platteland. Daar is het tenminste rustig. Ik moet dan altijd denken aan de beroemde woorden van Herman Finkers: Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen. Nou, op mijn dorp in Friesland is dat nog stukken beter. Daar hebben ze zelfs geen stoplichten. Alleen een pittoreske brug die af en toe open en dicht gaat. De brug is de hangplek voor wat oude mannetjes, die de langsvarende plezierjachten van commentaar voorzien.

Het Koninginnedagspektakel op ons dorp beperkte zich tot het hoogst noodzakelijke. Men hing de vlag uit. Een klein groepje kinderen in de nieuwbouwwijk verderop trok vanuit het dorpshuis langs verschillende lullige spelactiviteiten onder leiding van wat ouders. Zo zat op een verlaten straathoek een eenzame buurtvader onderuitgezakt naast een kromgetrokken sjoelbak te wachten tot de kleintjes langskwamen. Ondertussen dronk hij uit verveling maar een krat bier leeg, waardoor de stemming er toch nog een beetje in bleef. Eindelijk kwamen de kinderen de hoek om en renden enthousiast op de sjoelbak af. Maar uitgerekend op dat moment stond de buurtvader tegen een nabijgelegen schutting zn volle blaas af te wateren. Zul je altijd zien.De brave plattelandskinderen bleven beleefd wachten tot hij klaar was. Kom daar in de grote stad eens om!

Troonopvolging Lees verder...

hangjongeren slaan terug

Dinsdag 01 Mei 2007 in categorie Verhelderende Gesprekken

De politie in de regio Zuid-Holland Zuid raakte in opspraak omdat zij hangjongeren op straat fotografeerde. Dit kon wel eens in strijd zijn met de privacyregels, zo vinden diverse advocaten en kamerleden. Maar wat vinden de hangjongeren daar zélf eigenlijk van? We vragen het hangjong Dennis (16) uit Dordrecht.

"Ow, daor zitte wij helemoal nie mee! Wij neme onze eige moatregele om zow te zegge..."
"Aan wat voor maatregelen moeten we dan denken, Dennis?"
"Nouw, wij hebbe allemoal wel zo'n cameramobieltje op zak, niewoar? Wij benne zelluf al drie joar bezig met 't moake van een smoeleboek van de smerisse in onze wijk. Dat we ze een beetje lere kenne, zogegezegd. Dan wete we op laas bij welleke smeris we motte wegweze en bij welleke nie. Dus as ze ons fotografere, fotografere wij hullie oak. Lowgisch toch? En dan mms'en we de foto's an elkoar door, zow goat da..."
"Hebben die agenten daar dan geen bezwaar tegen?"
"We zegge gewoon: we fotografere jullie effe, dat is dan effe voor ons. Ze kenne moeiluk wat zegge as zullie het ook bij ons flikke, niewoar? En as ze nie wille dan doen we 't loater van een afstand. Mijn mobiel heb 'n fijne zoomfunctie, haha."
"En hoeveel agenten hebben jullie al op de foto?"
"Nouw, op 'n poar nieuwelinge noa hebbe we onderhand wel zown beetje 't hele korps, daggik. Hier in Dordrech dan, hè..."
"Dus eigenlijk is dit idee helemaal niet nieuw?"
"Neej, we doen 't al joare. We noeme het 't 'Smerisse Informoasie Systeem'. Geinig toch?"
hangjongeren slaan terug