André Rouvoet

Maandag 20 November 2006 in categorie Politieke Portretten

Met de verkiezingen in het verschiet schildert Verbal Jam weer een paar dubieuze portretten van politici. Vandaag: André Rouvoet (ChristenUnie).

André Rouvoet was volgens mij het liefst gewoon lekker links geweest. Hij is het bijvoorbeeld best wel vaak met Femke eens. Maar ja, de Schrift hè? Daar struikelt een reformatorisch politicus dan toch altijd over. Van de Grote Formateur daarboven moet je tegen abortus zijn. En tegen het homohuwelijk. Dan kun je als getalenteerd kamerlid prijzen winnen wat je wilt, zoals de Thorbeckeprijs voor welsprekendheid en Politicus van het jaar 2004, premier van Nederland zul je nooit worden.
De bijbel als barrière in je carrière. De hemel als glazen plafond voor André Rouvoet.

Hij gaat vanavond reformatorisch stijldansen met z'n echtgenote.

De leider van de ChristenUnie mag dan een goed en gelauwerd politicus zijn, echt spannend is hij niet. Nooit eens stout geweest. Althans, niet dat wij weten. Het geeft een volksvertegenwoordiger toch altijd een beetje meer menselijkheid als hij iets heeft uitgevroten. Niets ernstigs, gewoon een beetje baldadig, een paar kleine jeugdzonden hier en daar. Dan sta je toch wat losser in het leven, wat minder reformatorisch verkrampt. Zo had bij André Rouvoet indertijd een triootje achter het fietsenhok van het Commenius College wellicht wonderen kunnen doen voor zijn abortusstandpunt. Ik verzin maar wat.

Maar het heeft niet zo mogen zijn. Zondags zit hij netjes in de kerk. Op de voorste rij, want hij is prominent. Zelfs lekker eventjes wegdutten onder de preek is er dus niet bij, want dan staat 't de volgende dag in het Reformatorisch Dagblad.
Ook tijdens de verkiezingscampagne houdt André het bovenmatig braaf. Voor hem geen dolle fratsen. Een potje snooker of zaalvoetbal is de grens. Daarna maar weer gauw een diepgaand gesprek over de betekenis van het gebed, misschien wordt de losbandigheid van het zaalvoetbal dan door de Allerhoogste door de vingers gezien.

Die betekenis van het gebed moeten wij niet onderschatten. Velen in dit land bidden voor André Rouvoet. En kijk eens naar de peilingen! Vijf zetels!
Mijn inschatting is dat hij dat aantal met gemak kan verdubbelen als hij zich eens laat betrappen in een erotisch fractieoverleg met Tineke Huizinga.
Maar nee hoor, hij gaat vanavond reformatorisch stijldansen met z'n echtgenote.
Hopeloos die man. Geen enkele amusementswaarde voor ons goddelozen...

Andere afleveringen in deze serie dubieuze politieke portretten:
- Femke Halsema.
- Wouter Bos.
- Gonny van Oudenallen.
- Mark Rutte
- Jan Marijnissen

Tags: