Archief: artikelen van December 2007.

| Home |

 

Wilders hangt vervolging boven 't hoofd

Donderdag 27 December 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

M'n hele kerst is weer verpest! Lag ik net nog lekker na te zwijmelen over de hartverwarmende kersttoespraak van onze majesteit, komt die blonde bruinhemd uit Venlo weer janken dat hij diep beledigd is! Hij denkt dat de kersttoespraak tegen hem gericht was!
Beatrix had het namelijk gewaagd om te waarschuwen tegen 'grofheid in woord en daad'. Want dit 'tast de verdraagzaamheid aan en laat discussies ontaarden in verharde verhoudingen. In zo'n sfeer worden mensen al snel als groep over één kam geschoren en worden vooroordelen als waarheid aangenomen. Daarmee erodeert de gemeenschapszin’, aldus ons staatshoofd. Wilders hangt vervolging boven 't hoofd Lees verder...

Amsterdams Accent: Jaaroverzicht 2007

Woensdag 26 December 2007 in categorie Amsterdam Centraal, Beeld en Geluid

Het Jaaroverzicht 2007, gemaakt voor website Amsterdam Centraal.

© Arnoud de Jong, verbaljam.nl - All rights reserved.

Amsterdams Accent: Jaaroverzicht 2007

Europa slecht voor socialisme

Maandag 24 December 2007 in categorie Opinie, Politiek & Maatschappij

De gratis schoolboeken komen in gevaar door de Europese aanbestedingsregels, lees ik in de krant. Dat komt doordat al die boeken door de scholen tegelijk worden ingekocht in plaats van door elke ouder afzonderlijk. Daardoor komen de scholen boven de grens van twee ton, waarbij openbare aanbesteding verplicht is. Alle bureaucratische rompslomp die daarmee gemoeid is krijgen de scholen niet rond voor het begin van het komend schooljaar.

Tja, dat kun je verwachten, zou je zo zeggen. Dat is nu eenmaal Europa, dat hoort er allemaal bij. Het Europa waarvan wij als burgers door onze regering alle voordelen voortdurend breed uitgemeten krijgen. Dan is het toch wel erg vreemd dat er in de regering kennelijk helemaal niemand is geweest die bij de presentatie van dat prachtige gratis schoolboekenplan niet even aan Europa heeft gedacht! Zou Europa in Den Haag toch minder leven dan ze ons willen voorspiegelen?

Europa slecht voor socialisme Lees verder...

Amsterdam, winter rond de Sloterplas

Zaterdag 22 December 2007 in categorie Persoonlijke notities, Beeld en Geluid

Zoveel winter hebben we hier niet, dus ik heb maar wat foto's samengevat in een diapresentatie. Ik wilde toch al wat experimenteren met de juiste programma's om zoiets te maken en met de online videodiensten die een dergelijk stukje huisvlijt vriendelijk hosten en zonder stotteren afspelen. De voorlopige uitkomst: MemoriesOnTV is het beste programma, Viddler de vlotste hoster.

Amsterdam, winter rond de Sloterplas Lees verder...

Klein kerstverhaal

Woensdag 19 December 2007 in categorie Beeld en Geluid, Beeld en Geluid

Een aflevering van Het Radiolog van woensdag 19 december 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'Klein Kerstverhaal'.

Een stemmige maar amusante vertelling over de afstand tussen een mini-kerststolletje en het kindeke Jezus.

Klein kerstverhaal

Verdachte krantenkoppen verkeerd begrepen

Woensdag 19 December 2007 in categorie Knipsels

Krantenkoppen leiden vanwege hun noodzakelijke beknoptheid niet zelden tot verwarring. Vandaag waren het er zelfs twee.

In de Volkskrant stond:Die verdachte las ik dus eerst als bijvoeglijk naamwoord en ik vond het al raar dat de politie tegenwoordig ook branden aanhield.
De kop blijkt inmiddels gewijzigd.

In de Telegraaf:Hashcake, inderdaad, die is altijd verdacht. Maar uit het bericht bleek dat de politie áán een verdachte van hennepteelt een plak hashcake had geserveerd.

Goed werk: koekje van eigen deeg! Verdachte krantenkoppen verkeerd begrepen

Politie op het podium

Maandag 17 December 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Heeft u het ook gelezen? De Amsterdamse politie gaat theater maken! Nu niet meteen flauw gaan roepen 'dat doen ze al!' of 'laten ze toch boeven gaan vangen!', want dit initiatief verdient een serieuze kans. Krijgt de politie ook eens een keertje applaus!
Het project is bedacht door Jurriën Rood. Hij werkte een tijdje bij de politie als filmer en filosoof. Laat dit even mentaal op u inwerken: filosoof. Bij de politie.
Wees er bij uw volgende bekeuring dus goed van doordrongen dat dit niet gebeurt om een quotum te halen, maar dat daarover wetenschappelijk en wijsgerig is nagedacht.
Maar dit terzijde. Theater dus. Tijdens de Winterparade vertelt elke avond een agent over zijn eigen werk. "Die ervaringen kunnen stoer zijn, grappig, spannend of ontroerend. Het is geen act, maar altijd echt.'' aldus Rood in de pers.
Aha, eigenlijk is het dus niet zozeer theater, maar meer een soort spreekbeurt. Zoals wij vroeger op school ook moesten doen: "Ik ben Jan en vandaag ga ik jullie vertellen over mijn hamster." Politie op het podium Lees verder...

Gekakel

Vrijdag 14 December 2007 in categorie Knipsels

'Biologische kippen zijn niet gezonder', lees ik in de krant. Opvallend is de zin die daarna komt: 'Kip die biologisch eet, is wel slanker en alerter op infecties dan een gewone kip.'
Zó ver zijn wij dus al doorgeslagen. De kip die niet biologisch eet is de gewone kip, de kip die het biologische voer eet zoals zij van nature altijd al heeft gedaan, is blijkbaar niet gewoon.
Verder is aan die zin ook nog opmerkelijk dat er gesproken wordt over 'kip' en niet over 'de kip'. Dus als in: 'Kip, dat heerlijke stukje vlees!' Een kip is geen dier, maar een product. Gekakel Lees verder...

Terrorisme blijkt oefening

Donderdag 13 December 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Vandaag kwam ik er achter dat er toch veel zaken zijn waarvan wij als onnozele burger niets afweten. We worden allemaal geacht mee te werken aan terrorismebestrijding. U weet wel: Nederland tegen terrorisme! Wanneer we iets vreemds of verdachts opmerken moeten wij dit melden aan de autoriteiten. Of aan één van die 200.000 'professionals'!

Maar ondertussen vliegen onze soldaatjes onverdroten de elektriciteitskabels doormidden in 'daartoe aangewezen laagvlieggebieden'. Heb ik telkens voor niets de coördinator terrorismebestrijding verwittigd wanneer er weer eens een Apache-helicopter bij mij tussen de waslijnen door vloog! Terrorisme blijkt oefening Lees verder...

De vrijheid van kunstuiting

Woensdag 12 December 2007 in categorie Beeld en Geluid, Beeld en Geluid

Een aflevering van Het Radiolog van woensdag 12 december 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'De vrijheid van kunstuiting'.

Een tegendraadse analyse van de kwestie rond de foto's van Sooreh Hera, de positie van museumdirecteur Wim van Krimpen en de woede van Afshin Ellian.

De vrijheid van kunstuiting

Een krop sla

Woensdag 12 December 2007 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Er lag een krop sla op het Koningsplein. Zomaar midden op de weg. Zo reden de taxi's er niet met hun wielen overheen.
Wat doet een krop sla op het Koningsplein? Op de markt, nou ja, vooruit. Maar op het Koningsplein, waar geen konijnen zijn en zelfs geen honden om er even aan te snuffelen?

Hij ligt een beetje groen te glimmen in de duisternis, in het licht van dure etalages.
Hij was niet vers verloren, want de winkels waren dicht.
Toch moet iemand hem missen: Sorry jongens, geen sla vanavond, die ligt ergens onderweg.
Of de volgende dag: Hé, dat is die krop sla die ik gisteren kwijt was!

Een krop sla op het Koningsplein.
Ik heb hem laten liggen.
Er zat geen slasaus bij... Een krop sla

Doodsteek

Dinsdag 11 December 2007 in categorie Gastcolumns

"Uiteindelijk kunnen we jullie, mannen, maken en breken," zegt mevrouw Tholen met een vreemde glimlach om de lippen. Ik ben in een uiterst goed humeur deze dag, dus besluit ik de opmerking niet te beantwoorden.

A.F.Th van der Heijden won een tijdje geleden de AKO-prijs voor zijn roman 'Het schervengericht'. De uitreiking werd voorafgegaan door een heuse rel. Dat gebeurt niet zo vaak in deze moerasdelta. Arnon Grunberg opende het vuur met een brief in Trouw. In deze vermakelijke brief 'Waarde A.F.Th van der Heijden' werd Adri -voor intimi- op een geestige manier
gefileerd. Zonder een onvertogen woord zette Grunberg de schrijver neer als een mislukte sul, die niet kon schrijven. Doodsteek Lees verder...

Ministers pesten ondergeschikten

Vrijdag 07 December 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Als ik ergens géén verstand van heb is het statistiek. Dat schijnt niet zo erg te zijn, want men beweert dat statistiek zich altijd plooit naar de gewenste uitkomst. Mijn ondeskundige interpretatie hoeft dus niet onder te doen voor die van de ware illusionisten op het gebied van cijfertjes.

Neem nou zo'n onderzoek waaruit blijkt dat 34 procent van de leidinggevenden is betrokken bij pesterijen op het werk. Het is uitgevoerd onder 2230 werknemers, dus ik mag aannemen dat het maatgevend is voor heel Nederland. Wanneer ik het goed begrijp, mag ik hieruit opmaken dat ruim één derde van de baasjes binnen elk bedrijf bezig is zijn of haar ondergeschikten de ziektewet in te treiteren. Dat kan natuurlijk per onderneming enigszins verschillen, maar grosso modo hebben wij toch te maken met een verontrustend aantal lieden dat de eigen onzekerheid compenseert over de rug van werknemers.

Laat ik dit dan eens vertalen naar de leidinggevenden van Nederland, onze regering. Het huidige kabinet telt 27 bewindslieden. Ministers en staatssecretarissen. Daarvan lopen er dus ruim negen hun ondergeschikten te sarren! Statistisch gezien dan, hè...
Dit vraagt eigenlijk om een parlementair onderzoek, want deze situatie mogen wij in het landsbelang niet laten voortbestaan. Wie zouden het zijn? Wie zien wij daarvoor aan?

Ministers pesten ondergeschikten Lees verder...

Sinterklaas

Woensdag 05 December 2007 in categorie Beeld en Geluid, Beeld en Geluid

Een aflevering van Het Radiolog van woensdag 5 december 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'Sinterklaas'.

Sinterklaas

Probleemkind

Woensdag 05 December 2007 in categorie Verhelderende Gesprekken

Wekelijks worden op het Sint Parlementarius College te Den Haag in de lerarenvergadering de leerlingen doorgesproken. Met name de echte probleemgevallen.

"En dan zijn we nu toe aan onze Geertje..."
"Hè, moet dat nou?"
"Ik stel een rookpauze voor..."
"En ik ga even naar het toilet om te braken..."
"Er gaat verdorie geen week voorbij of dat joch zorgt voor moeilijkheden!"
"Moeten we hem niet eens langs de schoolpsycholoog sturen?
"Gisteren heeft hij die nog voor een zieke geest uitgescholden, dus dat lijkt me bij voorbaat kansloos..."
"Een van de leraren noemde hij knettergek."
"Ja, zelf weet hij z'n mond wel open te trekken, maar als een ander dat een keer bij hem doet is de school te klein!"
"En dan dat malle haar. Zeggen die ouders daar nou nooit wat van?"
"Het is geloof ik een beetje een asociaal gezin..."
"Een tijdje terug wilde hij een boek verscheuren."
"Weet hij dan wat een boek is?"
"Dat jong hoort hier niet thuis!"
"Kunnen we hem niet gewoon van school trappen?"
"Ben ik voor! Hij krijgt steeds meer meelopers."
"Ik zeg: weg ermee! Hij is niet eens katholiek!"
"Op de Glen Mills is hij meer op z'n plaats."
"Of bij Martin Gauss... Is ook een idee..."
"Jammer eigenlijk..."
"Wat?"
"Dat we niet mogen martelen..."
"Tja... Ons pedagogisch instrumentarium is nu eenmaal beperkt..."
"Dat abortusverbod indertijd van onze Heilige Moederkerk werkt nu behoorlijk tegen ons..."
"Nu zie je wat ervan komt!"
"Zullen we even serieus blijven, collega's?"
"We kunnen ook een islamitische school worden in plaats van een katholieke. In de praktijk zijn we dat tóch al!"
"Goed idee. Gaat Geertje uit zichzelf wel weg..."
"Afgesproken! Dat is dan ook weer opgelost!"
"Okay, volgende patiënt: dat kind van Verdonk..."
"Nee hè? Ik krijg hier een acute burn-out geloof ik..."

Probleemkind

Kanttekeningen bij het sinterklaaslied

Dinsdag 04 December 2007 in categorie Baldadig

Diverse bekende Nederlanders mochten een zin kiezen uit een Sinterklaasliedje. En daar vervolgens commentaar op leveren...

Want we zitten allemaal even recht!
André Rouvoet: "Bij ons thuis moesten we de hele avond recht zitten en niet maar even!"

Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in m'n schoentje.
Gerda Verburg (minister van Landbouw): "Een kapoen is een een gecastreerde haan. Dat wordt dus kippenstront krabben de volgende morgen."

Sinterklaasje bonne bonne bonne, gooi wat in m'n lege lege tonne.
Xaviera Hollander: "Ik heb al jaren niks meer in m'n lege lege tonne gehad, dus ik ben benieuwd!"

De zak van Sinterklaas,o jongens, jongens, 't is zo'n baas!
Albert Verlinde van RTL Boulevard: "Jammer dat z'n banketstaaf nooit gedocumenteerd is."

Zie de maan schijnt door de bomen
Erwin Krol (KNMI): "Hè toe, mag ik daarvoor een weeralarm afgeven?"

Hoor de wind waait door de bomen.
Erwin Krol (KNMI): "Ja zeg, ik blijf niet aan de gang!"

Makkers staakt uw wild geraas.
Gerlach Cerfontaine (Luchthaven Schiphol): "Ik voel mij niet aangesproken."

Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt.
Geert Wilders: "Wegwezen of ik verscheur je boek!"

Want al ben ik zwart als roet, 'k Meen het toch goed.
Geert Wilders: "'t Is een vreemdeling zeker..."

k Heb voor jou, m'n kleine baas, moois in mijn zak.
Marthijn Uittenbogaard (Voorzitter Pedopartij): "Ik had het niet beter kunnen zeggen. Kom maar binnen met je knecht!"

En laat je paardje maar buiten staan.
André van Duijn: "In de gang is anders nog plaats genoeg!"
Kanttekeningen bij het sinterklaaslied

Is preventief fouilleren wel zo erg?

Maandag 03 December 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Preventief fouilleren, de politieke partijen in Nederland hebben het er maar moeilijk mee. De ene partij is ronduit tegen, bij de andere mag het alleen maar onder strikte voorwaarden. Extreem rechts vindt het zonder meer een goed idee, maar dat gebrek aan nuance zijn we uit die hoek gewend.
De felste tegenstanders zien preventief fouilleren als 'een grove aantasting van de persoonlijke integriteit'. Bovendien zou het helemaal niet helpen in de bestrijding van de zware criminaliteit. Maar het gaat bij preventief fouilleren nu juist vooral om de bestrijding van de kleine(re) criminaliteit, dus dat argument snijdt weinig hout.
Voor een partij als GroenLinks hebben 'preventieve maatregelen sterk de voorkeur, zoals betere en brede scholen, werktoeleiding, gezinscoaches, mentoren en meer stageplekken en banen.'
Daar is natuurlijk veel voor te zeggen, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Wanneer je door iemand het mes op de keel gezet krijgt, ga je niet nog eens informeren of hij deze actie wel heeft afgestemd met z'n gezinscoach. Is preventief fouilleren wel zo erg? Lees verder...