Archief: artikelen van Oktober 2008.

| Home |

 

De dag van de confrontatie

Woensdag 29 Oktober 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik zet het alvast in mijn agenda voor volgend jaar: let op, 15 mei dag van het gezin! Want onze minister Rouvoet wil graag dat een dergelijke dag er komt.
Ik zie echter één probleem: wat doe je op zo'n dag? Wat is de bedoeling? Want dát vertelt Rouvoet er niet bij.

In de eerste plaats moeten we die dag vrij hebben. Dat is een absolute voorwaarde om een dag van het gezin tot een succes te maken. Iedereen moet immers de gelegenheid krijgen weer eens plenair bij elkaar te komen.
We moeten ook van staatswege gratis naar de Efteling of Walibi World kunnen, hoewel ik me afvraag of die laatste daarop wel is ingericht.

Er zijn natuurlijk ook gezinnen die helemaal geen zin hebben in pretparken. Zo'n pretje is het leven immers niet. Maar die kunnen gewoon thuis blijven om de onderlinge kennismaking te hernieuwen.
Want op zich heeft Rouvoet wel een punt, het moderne gezin leeft in de diaspora. Tweeverdieners met drukke banen zien elkaar nauwelijks meer.
's Avonds bij thuiskomst moeten de partners zich tegenover elkaar legitimeren om te checken of ze inderdaad met elkaar getrouwd zijn.
Kinderen zwerven in crèches, speelzalen en na-schoolse voorzieningen. Het komt regelmatig voor dat de verkeerde koters worden meegenomen uit de dagopvang. Daar hoor je nooit wat over, want niemand merkt het. De dag van de confrontatie Lees verder...

Rukken aan een stokje

Dinsdag 28 Oktober 2008 in categorie Altijd handig

Vanmorgen waren de snelwegen (ouderwets woord) rond Amsterdam één groot stilstaand wagenpark. De files werden veroorzaakt doordat de stoplichten voor de Coentunnel en de Piet Hein tunnel per abuis op rood stonden. Dat noemen ze dan een storing, maar best kans dat er iemand bij Rijkswaterstaat aan 't begin van de werkdag met z'n brakke harses op het verkeerde knopje heeft geleund.

Langdurig in de file staan is vooral vervelend doordat je oneindig vaak moet stoppen en optrekken. Ik krijg op den duur een lamme linkervoet van die koppeling. Op menig kantoor loopt het personeel vandaag waarschijnlijk hinkend door de gangen.
Dat komt vooral doordat wij in Europa zo nodig stoer moeten doen met een versnellingspookje. Het geeft ons de illusie van mannelijkheid, snelheid, kracht en sportiviteit. Allemaal onzin natuurlijk.

En dat terwijl de Variomatic versnellingsbak nota bene in Nederland is uitgevonden. We hebben alleen de kardinale fout gemaakt om hem aanvankelijk in een lullige auto te monteren, de DAF 600. En als je dan het volgende model ook nog eens 'Daffodil' gaat noemen, heb je met zo'n Disney-naam de sportieve rijder definitief van je vervreemd. Rukken aan een stokje Lees verder...

De tissues konden van tafel

Maandag 27 Oktober 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Mijn oude tante Theresia werd afgelopen woensdag dood in haar aanleunappartement gevonden. Op de grond. Zij was gestrand op de leeftijd van 88 jaar.
Het verzorgingshuis waar zij tegenaan leunde belde de contactpersonen. Men kreeg geen gehoor, want alle contactpersonen waren inmiddels zelf ook al dood.
Behalve mijn hoogbejaarde moeder. Die wist niet eens dat ze op de lijst stond. Dat was schrikken, dat was paniek.
En wie gaat mijn oude moeder bellen in geval van paniek? Precies.

Feitelijk had onze tante Theresia niemand meer, althans niet iemand die gemachtigd was om iets te doen. De huisarts heeft haar laten ophalen door de begrafenisonderneming.
Tante ligt sindsdien in een koelcel de verdere ontwikkelingen rustig af te wachten.

Wij hebben een ingewikkelde familie. Een familie vol van oud zeer en verbroken contacten. Tante Theresia is de tweede vrouw van mijn ome Joop. Maar ome Joop is al dertig jaar dood. Hij had drie kinderen uit zijn eerste huwelijk. Mijn neef en mijn twee nichten zijn daardoor haar stiefkinderen, maar zijn nooit door haar als kind erkend. Ze hadden geen contact met haar.

Ik ben ze toch maar eens gaan bellen. Dit resulteerde uiteindelijk in een gezellige reünie in het aanleunwoninkje van tante Theresia. Zo zie je elkaar weer eens na tientallen jaren. Wij kamden de kasten uit naar een testament of toch minstens een bierviltje met instructies. Niets te vinden. Alleen maar een pak gesneden ontbijtkoek en een trommeltje speculaas.
Ik zag ook nog een bril op tafel liggen. De glazen stonden onder een hoek van 45 graden naar achteren.
Pas later besefte ik dat deze bril waarschijnlijk verwrongen was geraakt door haar val op de grond. De dokter zal hem hebben afgedaan en weggelegd. De tissues konden van tafel Lees verder...

De strijd met de wintertijd

Zondag 26 Oktober 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik had vannacht de wekker op 3 uur gezet. De wintertijd gaat namelijk weer in en dan moet je alle klokken een uur terugzetten. Dat is nog een heel gedoe. Want niet alleen de normale klokken moeten worden gecorrigeerd, ook al die gadgets met een klokje erin. De magnetron, de digitale fotocamera, de videocamera, de TomTom, het dashboardklokje in de auto, de mp3-speler, de mobiele telefoon, de gewone telefoon en de schakelklok van de lamp tegen inbrekers.
En waar is nu ook weer de gebruiksaanwijzing van dat geinige digitale bureauklokje met die ellendig ingewikkelde knopjes die allemaal een driedubbele betekenis hebben?

Vervolgens ben ik nog even bij alle bejaarden in onze flat langsgegaan om voor hen ook de klokken gelijk te zetten. Daar waren ze niet blij mee, zo midden in de nacht, maar hoor eens, ik heb die idiote zomertijd niet verzonnen en u wilt ook niet dat de thuiszorg straks een uur te vroeg te laat voor de deur staat. Wat moet, dat moet. Een goede buur is beter dan een verre vriend, hoewel de meeste oudjes daar op dat moment anders over dachten.

De strijd met de wintertijd Lees verder...

Ik word gevolgd!

Donderdag 23 Oktober 2008 in categorie Incrowd: over webloggen

Ik ben stom geweest. Dat Twitteren had ik jaren eerder aan moeten beginnen. Veel beter dan die vriendensites als Hyves en Facebook! Bij Twitter kun je precies volgen wat iedereen doet. Tenminste, de mensen die in je lijstje staan.
Ze vertellen waar ze uithangen, wanneer ze gaan lunchen, wat ze daarbij eten en wanneer ze gaan slapen. Bij Hyves hoef je daar nauwelijks om te komen.
Zo zie ik dat de één koffie met druiven nuttigt en de ander getoaste panini met geitenkaas en walnoot. Ikzelf heb net twee krentenbollen op, maar dat durf ik nu eigenlijk niet goed op Twitter te zetten, zo na die getoaste panini. Of weet iemand het Italiaanse woord voor 'krentenbol'? Geef dan ook even het meervoud erbij, dan kan ik ook eens chique uit de hoek komen.

Soms is het ook wel moeilijk hoor. Dan word ik met mijn neus indringend op mijn armzalige bestaan gedrukt. De één zit even drie dagen voor z'n werk in Canada, de ander krijgt net z'n visum voor Iran binnen, een derde heeft z'n presentatie klaar voor een belangrijke bijeenkomst in de VS. En ik zit hier thuis te wachten tot de wasmachine klaar is. Onderwijl type ik dit stukje. Wacht, ik moet even de boel in de droger doen... Ik word gevolgd! Lees verder...

Ik word gevolgd!

Donderdag 23 Oktober 2008 in categorie Persoonlijke notities, Technologie

Ik ben stom geweest. Dat Twitteren had ik jaren eerder aan moeten beginnen. Veel beter dan die vriendensites als Hyves en Facebook! Bij Twitter kun je precies volgen wat iedereen doet. Tenminste, de mensen die in je lijstje staan. Ze vertellen waar ze uithangen, wanneer ze gaan lunchen, wat ze daarbij eten en wanneer ze gaan slapen. Bij Hyves hoef je daar nauwelijks om te komen.

Zo zie ik dat de één koffie met druiven nuttigt en de ander getoaste panini met geitenkaas en walnoot.
Ikzelf heb net twee krentenbollen op, maar dat durf ik nu eigenlijk niet goed op Twitter te zetten, zo na die getoaste panini. Of weet iemand het Italiaanse woord voor 'krentenbol'? Geef dan ook even het meervoud erbij, dan kan ik ook eens chique uit de hoek komen.

Ik word gevolgd! Lees verder...

Een slechte advocaat

Woensdag 22 Oktober 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Twee pubers stonden voor het gerecht wegens mishandeling van een klasgenoot. Zij hadden het slachtoffer herhaaldelijk in elkaar geslagen om hem te dwingen virtuele eigendommen in het spel Runescape over te dragen.
Hun advocate had als verweer, dat virtuele zaken niet echt bestaan en dus ook niet gestolen kunnen worden.
Slechte advocate.

Het enkele feit dat haar cliëntjes iemand in elkaar sloegen om iets te pakken te krijgen, bewijst al dat het om iets van waarde gaat, of het nu tastbaar is of niet. Daar klets je je niet onderuit. Ook ideeën, ontwerpen en melodietjes zijn niet tastbaar, maar kunnen wel degelijk worden gestolen. Zelfs geld is tegenwoordig grotendeels virtueel. Hoe goed je dat kwijt kunt raken bleek de afgelopen weken.
Sommige juristen zijn kennelijk wat onnozel. Zij hebben de keiharde werkelijkheid van de virtuele wereld nog niet ontdekt.
Tenzij ze hun spaarcentjes op IJsland hadden staan.
Dan hebben zij inmiddels aan den lijve ondervonden hoe goed je virtueel beroofd kunt worden. Een slechte advocaat

Geld over? Ga naar Blog08!

Dinsdag 21 Oktober 2008 in categorie Incrowd: over webloggen

Als je dan tóch 195 euro over de balk gaat smijten, over welke balk kun je dat dan het beste doen? Kijk, ik bedoel niet dat je er minstens twee weken goed van kunt eten, want dat is geen over de balk smijten.
Je zou misschien een opgeleukt broodje kaas bij De Librije (drie sterren) kunnen bestellen. Zo iets. Of een tweedehands kwakzalvervoetenbadje aanschaffen dat je metabolisme kan ontgiften.
Voor dat geld kun je ook een dagje gaan rondtoeren in een Mercedes uit 1961 en en passant nog even in het huwelijk treden.

Mogelijkheden genoeg. Maar als je het écht niet meer weet, ga je voor 195 euro naar de Blog08 conferentie die op 24 oktober wordt gehouden in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger.
Dat is een conferentie voor webloggers. Daar komen allerlei bekende sprekers waar ik nog nooit van heb gehoord (nou ja, sommige, mijn schuld).
Als je een armlastige blogger bent, kun van die prijs nog wel vijftig euro afpingelen, maar het blijft een heel bedrag. Daar moet een illegale bloggende schoonmaakster bijna twee dagen voor lopen dweilen. Geld over? Ga naar Blog08! Lees verder...

Jarig zitten wezen

Maandag 20 Oktober 2008 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Vanmorgen ben ik in mijn stoel met de armen over elkaar jarig gaan zitten wezen. Bij dergelijke gelegenheden moet je je namelijk héél rustig houden. Misschien dat iedereen dan vergeet er weer een jaar bij te tellen.
Het is ijdele hoop. Je komt er niet mee weg. Alleen mijn demente oude vader wist van niks, maar voor de rest zijn er tegenwoordig genoeg voorzieningen die iedereen erop wijzen dat het vandaag een geweldige feestdag is. Zoals Facebook, Hyves en andere sociale websites. Ik schik me daarom maar in mijn lot.
Het is ook niet zo erg om jarig te zijn, maar het is vooral die oplopende kilometerstand die mij dwars zit. De dagwaarde brokkelt af waar je bij staat en daar word je toch op aangekeken. Het is dus ieder jaar weer even slikken.

Even leek het erop dat ik mijn verjaardag niet zou halen. Ik stond vorige week in de lift en onderweg naar beneden stopte hij op de tweede verdieping. Er kwam een man met een zeis binnen. Jarig zitten wezen Lees verder...

Zeurensen

Vrijdag 17 Oktober 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ahmed Aboutaleb is voorgedragen als burgemeester van Rotterdam. Dat is een goede zaak, al is het alleen maar om lieden als Sørensen en Wilders te treiteren. Want dergelijke xenofoben kunnen we niet vaak genoeg op de kast jagen.
En ja hoor, het is weer grandioos gelukt!
Sørensen: "Zo geef je alleen maar meer toe aan de eigen-volk-eerst-mentaliteit van Marokkanen."
Wilders: "Rotterdam is nu Rabat aan de Maas."

De ongeneeslijke onderbuikloop van BruinRechts is onderhand net zo'n groot probleem als de Marokkaanse en Antilliaanse capuchonjeugd waartegen ze fulmineren.
Het gevoel van urgentie voor de aanpak van crimineel hangtuig in de grote steden is inmiddels wel aanwezig, maar wie pakt mensen als Sørensen, Pastors en Wilders eens aan? Die kunnen we met goed fatsoen inmiddels toch ook niet meer vrij rond laten lopen met hun eeuwige geraaskal. De pregnante stank van hun chronische diarree van onverdraagzaamheid en racisme is zo langzamerhand niet meer te harden. Zeurensen Lees verder...

Nachtelijk debat

Donderdag 16 Oktober 2008 in categorie Opinie

Ik ben toch blij dat ik niet in de Verenigde Staten woon. Buiten het feit dat ik dan waarschijnlijk dakloos was vanwege een onbetaalbare hypotheek, had ik mij dan voortdurend moeten ergeren aan dom en hypocriet gezwets van politieke leiders. Ook zou ik inmiddels vanwege mijn linksige gedachtegoed te boek staan als communist.

Vannacht was ik eventjes wakker en keek een stukje verkiezingsdebat. Ik hoop niet dat McCain president wordt. Ik dacht namelijk eerst dat ik naar een trailer van Shrek zat te kijken. Dat gekleide hoofd van McCain komt rechtstreeks uit de Dreamworks Studio's. Als hij wint heeft het machtigste land ter wereld straks een president met trompetjes aan de zijkant van zijn hoofd. Vooralsnog zijn die eventjes weggelaten, maar dat is alleen vanwege de campagne.

Verder doet McCain met toch ook wel sterk denken aan een hamster met de wangzakken vol zonnepitten. Het worden economisch zware tijden voor de Amerikanen, dus misschien is de hamster dan juist wel een mooi nationaal symbool. Nachtelijk debat Lees verder...

Verbal Jam wordt exhibitionist

Woensdag 15 Oktober 2008 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Goed, ik zal mij wel wat socialer opstellen. Want dat schijnt tegenwoordig te moeten op internet. Het draait nu allemaal om 'social' dit en 'social' dat. We harken onze vrienden bij elkaar via Hyves, Facebook en LinkedIn, we delen onze foto's en video's via Flickr, YouTube en Picassa, we laten weten waar we uithangen via Google Maps en we moeten vertellen wat we doen via Twitter.
We houden onszelf bereikbaar via MSN en mobile telefoon. Het mooist schijnt het te zijn als we al die dingen zoveel mogelijk combineren met elkaar.
Een mens is er maar druk mee.

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo sociaal. Ik ben op mijn rust gesteld. Dat is blijkbaar ouderwets. Maar gisteren heb ik mij dan eindelijk eens aangemeld bij Twitter. Uit nieuwsgierigheid. Ik geef toe, ik ben in dat opzicht een laatbloeier.
Eerlijk gezegd heb ik wel wat beters te doen dan al dat gebep via het beeldscherm. Mijn hele bureaublad staat inmiddels vol met kekke dingetjes als Twingle en Yonoo. Daarmee kan ik dan 'twitteren' en bovendien vrijwel mijn hele sociale omgeving in de gaten houden. Daaraan heb ik nooit zo'n behoefte gehad, maar het wordt tegenwoordig van je verwacht, naar 't schijnt. En ik wil over een paar decennia natuurlijk niet eindigen als een eenzame bejaarde achter de geraniums.
- Meneer de Jong voelt zich zo eenzaam... Ja, zielig, maar wel een beetje z'n eigen schuld natuurlijk! Had ie maar tijdig moeten gaan twitteren! Verbal Jam wordt exhibitionist Lees verder...

Wat zei Wouter Bos ook alweer?

Maandag 13 Oktober 2008 in categorie Geldkwesties

Het is nog maar enkele dagen geleden dat onze minister van Financiën de Nederlandse spaarders kapittelde die geld hadden weggezet bij de IJslandse bank IceSave. Ze waren onvoorzichtig geweest. Ze hadden zélf ook beter moeten opletten. Want zo'n hoge rente was natuurlijk te mooi om waar te zijn.
Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld, want voor dat opletten hebben we nu juist meneer Wellink (DNB) en meneer Hoogervortst (AFM) van die vetbetaalde baantjes gegeven. Maar deze heren hebben zitten slapen.

Nog pijnlijker werd het voor Bos toen vandaag bleek dat een aantal Nederlandse gemeenten eveneens 'niet hadden opgelet', want ze hebben miljoenen uitstaan bij IJslandse banken. Die gemeenten draaien daar vooralsnog zelf voor op. De inwoners van de plaatsen Goes, Zundert, Pijnacker-Nootdorp en Asten kunnen alvast gaan sparen voor de volgende verhoging der gemeentelijke belastingen. Wat zei Wouter Bos ook alweer? Lees verder...

Stadsdeel, laat je nakijken!

Maandag 13 Oktober 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Amsterdam Centrum - Tussen mij en de politiek is de kloof sinds gisteren weer een stukje breder. Ik las in de krant dat de Stichting De Oude Kerk een bedrag van 140.000 euro aan leges moet betalen aan het stadsdeel Centrum. De Oude Kerk moet namelijk worden gerestaureerd. En dat gaat natuurlijk zómaar niet! Daar wil je als stadsdeel een graantje van meepikken. Liefst een heel tarweveld, zo blijkt uit de rekening.
Gelukkig wil wethouder Herrema van de centrale stad wel de helft van dit bedrag aan leges ophoesten, maar meer ook niet. Het stadsdeel zelf is tot dusver onverbiddelijk: betalen!

Dit brengt mij onvermijdelijk bij de vraag: zou het niet goed zijn om de verplichting in te stellen dat politici en ambtenaren een verklaring van geestelijke gezondheid inleveren voordat ze voor de samenleving aan de slag mogen? Gewoon even praktisch. Dat er op z'n minst even een psychiater naar kijkt? Het kan later een hoop onbegrip bij de burger voorkomen, lijkt me. Stadsdeel, laat je nakijken! Lees verder...

Gelieve gemoedsrust!

Zondag 12 Oktober 2008 in categorie Technologie

Gisteren was ik eventjes op de ledenpagina van Asus om mijn EEEPC 901 te registreren. Daar was ik namelijk nog niet aan toegekomen. Hopelijk zit mijn computertje beter in elkaar dan de kreupele vertaling...


(Klik voor vergroting)
Gelieve gemoedsrust!

Verbal Jam bestaat 7 jaar!

Vrijdag 10 Oktober 2008 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Vandaag bestaat het weblog Verbal Jam precies 7 jaar! Vandaag is dus mijn eigen borst- en schouderkloppersdag.
Ik heb vanmorgen al op het balkon gestaan (zes hoog) en over de wijk uitgeroepen: "Hulde! Driewerf hulde!"
Toen ze dreigden de politie te bellen ben ik schielijk weer naar binnen geglipt, maar het statement was gemaakt.

Daarna ben ik de stad in gegaan om de mensen te vragen: "Weet u wat voor dag het vandaag is?"
Net zoals ze deden bij de filevrije dag.
De eerste vijftien hadden geen idee, maar met een spiekbriefje onder de neus presteerde het winkelend publiek ineens stukken beter.
Van Hare Majesteit verwacht ik minstens een lintje. Een substantiële financiële bijdrage is ook goed. Eigenlijk nog beter.
Ook mogen ze zo langzamerhand wel eens afkomen met die PC Hooftprijs! Verbal Jam bestaat 7 jaar! Lees verder...

Spaargeld bij IceSave komt uiteindelijk terug

Donderdag 09 Oktober 2008 in categorie Geldkwesties

Afgelopen zomer werd ik overspoeld met reclames van allerlei nieuwe internetspaarbanken die mij hoge rentes beloofden. Soms wel twee keer zo veel als die luizige 2,5 procent bij de Postbank. Opvallend waren vooral de hoge rentes van de Amsterdam Trade Bank (eigendom van de Russische Alfa Bank) en IceSave (IJslandse Landsbanki). Verder had zich nog een hele rits Turkse banken in de slag om de spaarder gemengd, zoals de Anadolu Bank, YapiKredi en de TEB Bank.
En zoals dat gaat in de beeldvorming, die IJslanders leken de spaarders toch wat betrouwbaarder dan die maffiose Russen en die louche Turken.

Al die nieuwe banken opereerden op de Nederlandse markt met toestemming van de Nederlandse overheid. De spaarders werden aan alle kanten gerustgesteld met kreten als 'aangesloten bij de AFM' en de zekerheid van de in Nederland geldende depositogarantie tot ruim 38.000 euro.
Het eigenaardige is, dat het nu omvallende IceSave zelfs een A2-rating had en dat is maar een pietsie lager dan bijvoorbeeld de SNS-bank (bron: Z24 business news). Deze ratings duiden de mate van kredietwaardigheid aan.

Geen wonder dus dat zo'n 120.000 Nederlandse spaarders hun geld wel durfden wegzetten bij IceSave. Zij zijn niet 'verleid door de hoge rentes', zoals nu in mening krantenbericht te lezen valt, maar gingen gewoon een zakelijk deal aan op grond van mede door de overheid verstrekte betrouwbaarheidsgaranties en -gegevens. Het aanbod van de nieuwe spaarbanken suggereerde: door de grote banken bent u qua rente jarenlang getild! Spaargeld bij IceSave komt uiteindelijk terug Lees verder...

De omgekeerde wereld

Donderdag 09 Oktober 2008 in categorie Schandelijke taferelen

Ik wilde in de krant net de laatste ontwikkelingen rond de bankencrisis gaan lezen, toen mijn aandacht werd getrokken door een opmerkelijk bericht:Ik was verbijsterd! Waarom worden hier de duif en zijn baasje aansprakelijk gesteld? Typisch geval van menselijke arrogantie! Het recht van de sterkste! De wet van de jungle!

De duif is dood! Als ik die duivenmelker was zou ik de eigenaar van dat vliegtuig helemaal kapotprocederen!

Dit is een heel verkeerde ontwikkeling! Straks zijn wij mensen aan de beurt. Aangereden voetgangers krijgen dan een claim aan hun broek voor de deuken in de auto en het bloed op het lakwerk.

Maar goed, die Belgen schatten de laatste tijd wel vaker dingen verkeerd in... De omgekeerde wereld

De slavendrijvers van Ohra

Woensdag 08 Oktober 2008 in categorie Lijf en ledematen

De marketingafdeling van verzekeringsmaatschappij Ohra is lekker op dreef. Namen ze onlangs nog publiek en media in de maling met het verhaal dat de bejaarde clown Bassie een jongedame had bezwangerd, vandaag komen ze met het idee om fitness op de werkvloer wettelijk verplicht te stellen. Bij het kantoorpersoneel van Ohra zal nu vermoedelijk grote onrust zijn ontstaan, want zij zijn straks natuurlijk als eerste de klos.
Aangezien ook dit bericht van Ohra wel weer een hoax zal zijn, kan ik het plan wel even tot in z'n uiterste consequentie doornemen. Ik stel mij het volgende voor.

In de lunchpauze gaan alle bureaus aan de kant. Dat is op zichzelf al een hele krachttoer, dus als je ze daarna meteen weer laat terugzetten ben je eigenlijk al klaar.
Maar goed, Ohra wil fitness, dus dan krijgen ze fitness. De slavendrijvers van Ohra Lees verder...

Verdampend slijk

Dinsdag 07 Oktober 2008 in categorie Geldkwesties

Ik begin me een steeds kleiner burgertje te voelen. Er voltrekken zich dingen boven mijn hoofd waarvan ik het bestaan nooit heb beseft.
Ik wist niet van de jetstream van ontelbare miljarden die rond onze aarde raast. Massaal verdampend geld, omvallende banken, louche financiële constructies, instortende beursnoteringen, nationalisaties, overheidsgaranties, overnames, geld-injecties, boze Belgen.
De laatste weken heb ik voor het eerst in mijn leven getallen gehoord waarvan ik dacht dat ze alleen in de sterrenkunde werden gebruikt, zo groot zijn ze.
En volgens mij is het allemaal virtueel geld, pepernotengeld, zoals onze bouwfraudeurs dat destijds noemden. Monopoly-geld is nog echter.

Het bankwezen, toch altijd bekend staand als eerbiedwaardige bedrijfstak, blijkt geleid te worden door een stelletje onbekwame schooiers en graaiende gokverslaafden. Het is de complete ontluistering van de financiële wereld.
En nu willen ze liefst zo snel mogelijk weer ons vertrouwen terug. Een gotspe.
Het enige dat me momenteel nog bezighoudt: hoe gaat het eigenlijk met Dagobert Duck in deze dagen?
Verdampend slijk

Amsterdam Centraal gaat kamertje verhuren

Maandag 06 Oktober 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Wat is Amsterdam toch een heerlijke stad om al sjacherend een lekker centje bij te verdienen. Belastingvrij natuurlijk, zolang ze je niet betrappen. Zo kreeg de redactie een epistel door de brievenbus gefrommeld waarin wij werden aangemoedigd om kamers te gaan verhuren aan toeristen. Die betalen dan 25 euro per persoon per nacht en als er dan een stelletje de hele week blijft, loop je toch eventjes lekker financieel binnen.

Dat leek ons wel wat! Ter redactie inventariseerden wij hoeveel vierkante meters wij gezamenlijk konden inbrengen. Die tochtige zolders en die vochtige kruipruimtes moesten maar eens hun rendement gaan opbrengen, vonden wij. En als onze lastige tienerdochters nu eindelijk eens bij die enge vriendjes van ze gingen wonen, konden we hún kamers ook nog verhuren.

De toeristen zouden ons aangeleverd worden door de geheimzinnige bemiddelaar van het reclameblaadje. Tegen een commissie van 20 procent. Kijk eens aan, hoe makkelijk wil je het hebben?
Maar wie zat er achter deze reclame? Op het blaadje stond alleen een email-adres en een 06-nummer. We gingen dus maar eens informeren. Amsterdam Centraal gaat kamertje verhuren Lees verder...

Aanstormend televisietalent

Vrijdag 03 Oktober 2008 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De nominaties voor de Televizier-Ring zijn bekend! Het is een publieksprijs waarbij het kijkersvolk kan laten weten wie in Nederland de beste televisie maakt. Vooral Avro-kijkersvolk.
Je zou dus zeggen dat de Televizier-Ring een goede graadmeter is voor het kwaliteitsniveau van wat wij hier in de polder produceren en waarderen op televisiegebied.
Nu valt er te discussiëren over het begrip 'kwaliteit', maar ik geloof niet dat het publiek op dat gebied zulke hoge maatstaven aanlegt.
Ik voorspel u dan ook dat het niet lang meer duurt voordat Astro-tv wordt uitgeroepen tot beste televisieprogramma.
Laat ik dus niet ingaan op de genomineerden. Dat is even zinloos als die programma's zelf. Aanstormend televisietalent Lees verder...

Het papieren ochtendritueel

Donderdag 02 Oktober 2008 in categorie Knipsels

De papieren versie van de gratis krant DAG is ermee opgehouden. Dat is goed nieuws, want dat scheelt toch weer een rijtje bomen. En een hoop zwerfvuil in de openbare ruimte. Nu de Spits en de Metro nog, maar die schijnen helaas wat sterker in hun schoenen te staan. Normale kranten hebben soms nog een tweede leven in de kattenbak of verdwijnen uiteindelijk netjes in de papiercontainer. De gratis zwerfkranten blijven slingeren op stations, treinen en in ziekenhuizen.
De lezers hebben niet in de gaten dat die kranten helemaal niet zo gratis zijn, want de troep moet overal toch weer worden opgeruimd. Daaraan hangt uiteraard een prijskaartje en dat wordt onzichtbaar verdisconteerd in ritprijzen of andere tarieven.

Dat de DAG weg is, is misschien sneu voor de mensen die onderweg wat te lezen willen hebben, iets om straks over te kunnen praten op hun saaie werk.
Dat doornemen van het nieuws op de werkvloer is overigens heel slecht voor de arbeidsproductiviteit. Allemaal verborgen kosten door die zogenaamde gratis kranten. Het papieren ochtendritueel Lees verder...

Een kutkrant in de regen

Donderdag 02 Oktober 2008 in categorie Vertellingen

Ik liep in de stromende regen.
Naast mij dook een jongen op, een krantenbezorger van een jaar of veertien. Hij had een damesfiets aan de hand, met achterop een blauwe fietstas voor de kranten.
Door een tamelijk intellectueel brilletje met regendruppels op de glazen keek hij mij aan met een beslagen blik.
Hij zag eruit als een leerling van het Spinozalyceum die aan het sparen was voor een Playstation.
Vond ik.

Hij vroeg mij beleefd of ik wist hoe ver het nog was naar het station Lelylaan en hoe hij daar moest komen.
Gewoon rechtuit fietsen, het kan niet missen, je bent er zo.
"Maar ik zou m'n jas maar dicht doen, want anders ben je tegen die tijd zeiknat," raadde ik hem aan op vaderlijke toon.
Hij deed gehoorzaam wat ik zei.
"Maar ik heb een lekke band, is het te lopen?"
Pas toen zag ik de lekke achterband onder de blauwe fietstas met gele letters. Een kutkrant in de regen Lees verder...

Wordia

Woensdag 01 Oktober 2008 in categorie Altijd handig

Onder het motto 'We're redefining the dictionairy' probeert de website Wordia.com het (Engelse) woordenboek in een nieuw jasje te steken. Behalve de normale woordverklaring geeft de site bij elk woord een video-beschrijving.
Iedereen kan zo'n beschrijving maken. Neem een video op over uw eigen gevoel of beleving bij een bepaald woord en uploaden maar.
Verscheidene bekende persoonlijkheden in het Britse koninkrijk hebben al een bijdrage geleverd.

De lemma's 'Dutch' en 'Netherlands' zijn op dit moment nog niet voorzien van een video, dus u kunt meteen aan de slag.
Misschien ook iets voor het Nederlandse taalgebied? U kunt hier in de reacties bekende Nederlanders voordragen voor de uitleg van woorden die hen op het lijf geschreven zijn.

Wordia