Archief: artikelen van April 2007.

| Home |

 

Ooievaar door de voorruit

Maandag 30 April 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Toen ik gisteren arriveerde bij mijn datcha op het Friese platteland, stond er bij de buren een ooievaar in de tuin. Hij had een luier in z'n bek met een plastic pop erin.

Zo'n houten ooievaar is om de rest van het dorp te laten weten dat er een kind is geboren. Dan heeft het dorp weer wat te doen, want ze kunnen fijn op kraambezoek en veel cadeautjes geven. Daarna is het onbeperkt bekken trekken en infantiele geluidjes maken boven de baby.
Tip aan de jonggeborene: doe of je slaapt.
Tip aan de ouders: hang een briefje boven het kind met de tekst 'Niet in het wiegje kwijlen!'.

De buren hebben zich gelukkig nog ingehouden. Qua ooievaar dan.
Het had veel erger gekund, zie ik op internet.

Ooievaar door de voorruit Lees verder...

De aansteller

Vrijdag 27 April 2007 in categorie Politiek & Maatschappij, Verhelderende Gesprekken

Lang, lang geleden, jongens en meisjes, toen ik nog op de Protestants-Christelijke lagere school zat, moest ik eens nablijven. Het hoofd der school, van wie ik les had, sprak mij vermanend toe. Ik had namelijk de kinderen van de Rooms-Katholieke school aan de overkant uitgescholden en daarbij ook nog gevloekt.
De meester keek mij door zijn brilletje lang en bestraffend aan.

Hoofdonderwijzer

"Enig idee waarom ik je laat nablijven?"
"Kweenie, meester..."
"Dit is nou al de zoveelste keer!"
"Wat, meester?"
"Dat je die kinderen van de overkant loopt te provoceren!"
"Wat is provoceren, meester?"
"Ze loopt uit te dagen!"
"Dat doen die vuile papen bij ons ook, meester! En ze willen altijd vechten!"
Woedend sloeg de meester met zijn vlakke hand op z'n bureau.
Het negertje van het zendingsbusje sprong van schrik een decimeter omhoog.
Een half schoolkrijtje rolde op de grond.

De aansteller Lees verder...

Zie ginds komt de abortusboot

Donderdag 26 April 2007 in categorie Opinie

De abortusboot is weer in het nieuws. Kort samengevat vaart dit schip op uitnodiging van plaatselijke vrouwengroepen naar seksueel-juridisch achtergebleven gebieden en helpt daar buiten de territoriale wateren vrouwen aan een overtijdbehandeling. Het enige alternatief voor de dames in kwestie is namelijk de illegale breinaald of een buiteling van de trap. Daar schijnen jaarlijks wereldwijd 70.000 doden bij te vallen, dus je zou toch zeggen dat moderne medisch verantwoorde ontwikkelingshulp op dit gebied in landen als Polen en Ierland met open armen ontvangen wordt. Iedereen zou blij moeten zijn dat wij in Nederland nog wat loze meisjes hebben die willen gaan varen en zich daarbij tegelijk nuttig willen maken voor de goede zaak. Maar nee hoor, ondank is 's werelds loon!

De kades in Polen en Ierland staan vol met woedende groepen demonstranten -dikwijls voornamelijk mannen- die moord en schande roepen over deze Women on Waves, de officiële naam van de vrouwenrechtenorganisatie achter de abortusboot. Zo te zien zouden zij de dames het liefst standrechtelijk kielhalen. Ergens wel begrijpelijk. Het geeft toch een zeker betrapt gevoel wanneer je anno 2007 nog internationaal te kijk wordt gezet als een land met middeleeuwse opvattingen over seksualiteit. Zie ginds komt de abortusboot Lees verder...

katten en kunst

Woensdag 25 April 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20070425.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 25 april 2007 - Reportage: Katten en Kunst, interview met textielkunstenares en kattenliefhebster Chantall van den Heuvel van Maanisch.com.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. katten en kunst

adhd-nieuws

Woensdag 25 April 2007 in categorie Milieu, flora, fauna

Weet u nog wat SARS is? Vier jaar geleden was dat de enge ziekte die de halve wereldbevolking wel eens zou uitroeien. En de vogelgriep zou later de andere helft voor z'n rekening nemen. Althans, zo werd het ons destijds voorgespiegeld in de media. Viroloog Ab Osterhaus had 't er maar druk mee. Op zeker moment gaan dergelijke alarmerende kwalen in het nieuws gelukkig vanzelf over. In het echt waren ze waarschijnlijk al minder gevaarlijk dan men ons wilde wijsmaken.

Dit soort opgefokt nieuws komt steeds vaker voor. Het is ADHD-nieuws, om het maar zo te noemen. En dan met name de ADHD-H variant, hyperactief en impulsief. Krant, radio en televisie slaan volledig door in hun berichtgeving, het bange volk in verwarring achterlatend. Want nu hoor je er niets meer over. Het is stil geworden rond SARS en vogelgriep. Geen foto's meer van Hong-Kong Chinezen met mondkapjes. De spamberichten zwijgen tegenwoordig over tamiflu en andere anti-virale middelen. Menigeen heeft nog steeds een voorraad in de koelkast liggen. Doe maar weg. SARS en vogelgriep zijn uit, klimaat is in. Investeer dus nu in kaplaarzen en zonnebrandolie. adhd-nieuws Lees verder...

Schadelijke televisie

Dinsdag 24 April 2007 in categorie Media

Wat is televisie toch een kermis der ijdelheid! Elke omroep heeft z'n kijkcijfercoryfeeën die bijkans niet van de buis te ranselen zijn. Soms is dat niet bijzonder hinderlijk, wanneer zij blijk geven van een zekere ingetogenheid of uitgesproken vakmanschap. Voorbeelden daarvan zijn Paul Witteman en Matthijs van Nieuwkerk. Die lijken eigenlijk gewoon standaard meegeleverd met je tv-toestel, dus daar doe je het dan maar mee. Daar schep ik dan ook wel eens over op: ik heb een tv met HD-ready en Paul Witteman.

Maar anderen zijn gewoon egotrippers, verwaande ijdeltuiten, je reinste televisiespam. Zelf heb ik de grootste moeite met God, bij de EO in de persoon van Andries Knevel. Het is enerzijds knap, maar anderzijds ook wel treurig wanneer je zo uitgesproken overtuigd kunt zijn van jezelf. Volgens mij sidderen ze bij de EO van hoog tot laag voor deze heiland van Nederland. De EO is er voor Andries Knevel en niet andersom. Zodra Andries weer een idee heeft waarmee hij zichzelf kan uitzenden, gaan zijn onderknuppels gedienstig voor hem aan de slag.

Schadelijke televisie Lees verder...

Violen voor vuilnis!

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 23 April 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Voortaan inruilen voor violen!Wie in Amsterdam vóór 28 april z'n grofvuil naar het afvalpunt brengt krijgt daar maar liefst zés kleurige zomerviolen voor terug, zo meldt een folder in mijn brievenbus met nee/nee-sticker. Met deze actie moet voorkomen worden dat de luie Amsterdammer zijn grofvuil gewoon over het balkon sodemietert of slordig naast de afvalcontainer dumpt (vijftig euro boete).

Wat een mooi en vertederend gebaar! Dat had ik toch nooit verwacht van die ruwe bonken die bij zo'n afvalpunt werken. Dan moet je als stoere grofvuilnisman toch wel even over een mentaal drempeltje heenstappen, lijkt me.

Violen voor vuilnis! Lees verder...

dood in verweggistan

Zondag 22 April 2007 in categorie Media

De Volkskrant kopte gisteren: 'Eerste dode bedreigt missie niet'. Gedoeld werd op het feit dat er nog steeds politieke steun is voor de militaire missie in Afghanistan, ondanks het feit dat er nu een militair is gesneuveld. Een open deur natuurlijk. Welke politicus zou het in z'n hoofd halen om het militaire hazenpad te willen kiezen na één dode? We zouden de risee zijn van de internationale gemeenschap. Maar voor alle zekerheid riep generaal Berlijn nog maar eens dat het óók in het Nederlandse belang is dat Afghanistan geen vrijplaats is voor internationaal terrorisme. Het maatschappelijk draagvlak mocht eens gaan wankelen, nietwaar?

Dit alles roept natuurlijk de vraag op hoeveel Nederlandse doden wij dan wél over hebben voor 'de goede zaak'. Tien? Vijftig? Honderd? Hadden regering en parlement niet beter vooraf een quotum kunnen vaststellen? "Luister Bush, we doen mee, maar bij twintig bodybags zijn we weg daar. Dan weet je dat vast."
Vervolgens wordt er dan nog wat onderhandeld, zo van: ja, maar dat is dan exclusief helicopterongelukken en zelfmoorden. Goed, jij je zin.
Op die manier baken je de risico's tenminste van tevoren af met harde cijfers. dood in verweggistan Lees verder...

Advocaatje leef je nog?

Maandag 19 Februari 2007 in categorie Criminaliteit en recht

Foto: QuotenetHet kan u niet zijn ontgaan dat er bonje is in advocatenland. Bram Moszkowicz wordt beticht van belangenverstrengeling in de zaak Holleeder omdat hij voorheen de zaken van wijlen Willem Endstra behartigde.

Een rechter vond het goed dat journalist Jort Kelder hem een maffiamaatje noemde. Terrorismebestrijder Tjibbe Joustra haalde Moszkowicz uit zijn kantoor omdat hij vond dat diens leven bedreigd werd. Het NOS-journaal meldde dat dit schromelijk overdreven was. Collega-advocaat Jan Boone sprak er schande van. Die lui in Den Haag waren idioten en leeghoofden en justitie was bezig met een gerichte actie om Moszkowicz te dwingen de verdediging van Holleeder neer te leggen.

Hoogleraar strafrecht Peter Tak vond het daarentegen allemaal best te billijken, want Moszkowicz had inderdaad iedere schijn van belangenverstrengeling moeten vermijden.

Advocaatje leef je nog? Lees verder...

bloeddorst en horror

Woensdag 18 April 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20070418.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 18 april 2007 - Reportage: interview met striptekenaar Menno Kooistra van menno online, met o.a. over het boek Bloeddorst.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. bloeddorst en horror

waarom nederland geen helden meer heeft

Woensdag 18 April 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De moordpartij op de Amerikaanse Virginia Tech-universiteit leverde behalve 33 doden ook een held op: de 77-jarige Israëlische professor Liviu Librescu blokkeerde de deur van het klaslokaal om zijn studenten de gelegenheid te geven door het raam te ontsnappen. Hijzelf kwam daarbij om het leven. Zijn zoon Aryeh Librescu in Tel Aviv is ongelooflijk trots op zijn vader, aldus de Jerusalem Post.
Israëliërs zijn wel vaker bijzonder heldhaftig. Cynisch genoeg schept een lange historie van lijden, oorlog en geweld blijkbaar ook meer gelegenheid tot heldendom. Vorig jaar circuleerde er nog een emailbericht ter nagedachtenis van een legerofficier die zich op een handgranaat had geworpen om zijn manschappen te beschermen. waarom nederland geen helden meer heeft Lees verder...

de oplossingen voor overvecht

Zondag 15 April 2007 in categorie Baanbrekende denkbeelden

In Utrecht-Overvecht zijn jonge kinderen tussen acht en twaalf jaar onhandelbaar. Ze treiteren, bedreigen, maken zich schuldig aan afpersing, diefstal, vernieling en geweld. Allemaal Holleedertjes in de dop dus. Volgens de verontruste berichten is het ergste van alles nog dat ze zich niet meer laten aanspreken en corrigeren door volwassenen.
Dit kunnen wij grote mensen natuurlijk niet op ons laten zitten! Verscheidene overheden breken zich het hoofd over hoe zij dit nu weer eens tactisch zullen aanpakken. Want een pedagogische rotschop is geen optie meer sinds minister Donner dat in een vorig kabinet verbood. Een uitgelezen moment dus om Donner eens naar Overvecht af te vaardigen om te zien hoe hij dit probleem puur op autoriteit en overwicht oplost. de oplossingen voor overvecht Lees verder...

de gedachtesprongen van de dag

Vrijdag 13 April 2007 in categorie Baldadig

Laat ik met u de gedachtesprongen van de dag even in het gelid zetten, dan kunnen wij weer ordelijk het weekend in.

Allereerst was daar de aangifte door onze ZKH van zijn nieuwe dochter Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Ik heb altijd enige moeite met dat woord 'aangifte' in dit verband.
"Ik kom mijn dochter aangeven."
Mijn doordravende geest ziet dan direct een ambtenaar achter het loket verschijnen die verontwaardigd roept:
"Jij verrader! Gij NSB-er! Je eigen dochter aangeven! Ontaarde vader die je bent! Het is een schande!" de gedachtesprongen van de dag Lees verder...

In de operatiekamer

Donderdag 12 April 2007 in categorie Waargebeurde verzinsels

"Zo, ouwe klepzeiker, gaan we jou eens effe lekker opensnijden!"
"Nou heeft ie geen praatjes meer!"
"We zouden 'm zó kunnen liquideren, haha!"
"Maar dat doen we niet."
"Waarom eigenlijk niet, professor? Dat zou de maatschappij een hoop..."
"Laten we zeggen dat ik van de gelegenheid gebruik heb gemaakt om met hem een bijzonder tarief af te spreken..."
"Schandelijk! Je reinste chantage! Dus dan wil ik vijftig procent. Anders lek ik dit verhaal naar de krant!"
"Rustig maar, de helft is voor jou."
"Hij heeft toch wél vooruit betaald hé?"
"Helaas, het is no cure no pay. Kunnen we dan nu aan 't werk gaan?"
"Zoals u wilt professor. Zuster, kettingzaag!"
"Ja hoor, net wat ik dacht, die klep lekt als een ouwe roeiboot."
"Wat doen we daar aan?"
"De druk is te hoog..."
"We kunnen die ene kransslagader wat afpersen, misschien scheelt dat..."
"Hooguit een beetje. Ik zie ook nog een gaatje in die klep."
"Gaan we dát eerst dichtplakken. Hebben we nog ergens tape?"
"O zat! Endstra-tape, haha!"
"U kunt toch altijd zo grappig uit de hoek komen, professor!"
"Ja, maar ondertussen zitten we hier met een tamelijke puinhoop."
"Eigenlijk moet er een ander hart in, want dit is niks meer."
"Weet je wat? Bel jij effe met Amsterdam!"
"Amsterdam? Kunnen we dat hier in Leiden niet zelf af?"
"Daar hebben ze nog dat hart in de vriezer van die andere stoute jongen, die Sam eh... Klepper"
"Wat bent u toch geniaal, professor! Die knaap heeft vast nog goeie kleppen!"
"Maar denk erom: mondje dicht over dat bijzonder tarief!"

In de operatiekamer Lees verder...

het nieuws in hapklare brokken

Woensdag 11 April 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20070411.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 11 april 2007 - Het nieuws in hapklare brokken, over social bookmarking sites als Ekudos en Nujij.nl, met een gastoptreden van wijlen G.B.J. Hilterman.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het nieuws in hapklare brokken

lijstduwer zet hakken in 't zand

Woensdag 11 April 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

De Partij voor de Dieren is ietwat in zwaar weer. Schrijver Maarten 't Hart fungeerde aanvankelijk als lijstduwer, maar vindt nu dat twee prominenten van de partij, Marianne Thieme en Nico Koffeman, moeten opstappen. Zij schaden volgens 't Hart het imago van de partij omdat zij tevens lid zijn van het kerkgenootschap der Zevendedagsadventisten. En die club houdt er 'lugubere opvattingen' op na, aldus de schrijver.
Een bekende lijstduwer die na een tijdje niet meer duwt, maar zelfs de hakken in het zand zet, lijkt me echter ook niet bevorderlijk voor het imago van een partij.

Waaruit bestaan de 'lugubere opvattingen' die door Thieme en Koffeman worden aangehangen? De Zevendedagsadventisten geloven dat Jezus wederkomt en alle ongelovigen dan voor eeuwig worden verdelgd, aldus Maarten 't Hart in de Volkskrant. En dat gaat volgens leider Bruinsma binnenkort gebeuren. lijstduwer zet hakken in 't zand Lees verder...

eieren zoeken in amsterdam

Maandag 09 April 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Stom genoeg was ik bij het boodschappen doen vergeten om eieren te kopen. En net nu het Vrolijk Pasen is! Listig vroeg ik mij daarom af: kan er in Amsterdam nog ergens naar eieren worden gezocht? En ja hoor, opgelucht stelde ik vast dat er nog plaatsen zijn waar dat kan, eieren zoeken. In Artis bijvoorbeeld.
Tijdens de paasdagen organiseert de dierentuin een 'leuke speurtocht langs verschillende ‘eierleggende’ dieren', aldus de website van de gemeente.
Ik laat deze aankondiging even op mij inwerken. Een speurtocht langs verschillende eierleggende dieren... Daaronder vallen bij mijn weten ook vissen, krokodillen, slangen en zeeschildpadden. Eieren zoeken tussen de krokodillen lijkt mij een minder strak plan. Die oppassers in Artis waren kennelijk toe aan een verzetje.
Eens even zien, welke eierzoekevenementen hebben we nog meer... eieren zoeken in amsterdam Lees verder...

de autograai

Zondag 08 April 2007 in categorie Gastcolumns

Eigenlijk beschouw ik een automobiel als een noodzakelijk kwaad. Meestal zijn auto's lelijk bovendien. Een van de neefjes had mij gevraagd naar de AutoRai te gaan met hem en wie ben ik dan om het kleine ventje zo'n uitstapje te onthouden?
Op de fiets waren we er snel. We trokken ons weinig aan van de grote rij wachtenden bij de kassa's en na een kwartier liepen we tussen de blinkend opgepoetste wagens door. Wat een prachtige vrouwen hadden ze bij die wagens neergezet! Driekwart van de bezoekers bestond uit lieden met petjes, Nikes en gympakken met opdruk. Het resterende kwart werd ingenomen door mannen in dure Oger-pakken.
Het kwart deed zich te goed aan champagne en kaviaar en vroeg serieus naar informatie over de prijzen van de uitgestalde wagens.
"Zo weinig?" hoorde ik ene Maarten-Jan zeggen toen de prijs werd genoemd van een Maserati 12 H met 18 cilinders. We hadden het hier over een bedrag van rond de twee ton, maar daar had je dan ook veel extra's voor, notenhouten dashboard, Tom-tom navigatie, stuurbekrachtiging, radar en een gouden knijper om op je neus te zetten. Kortom het kon niet op. de autograai Lees verder...

Verstoring van de openbare orde

Vrijdag 06 April 2007 in categorie Opinie, Religie

De Teldersstichting is het wetenschappelijk bureau van de VVD. Het clubblad daarvan is het Liberaal Reveil. Buiten de VVD zullen maar weinig mensen dat lezen. Toch wordt een artikel in het maartnummer van het blad door de media breed opgepakt. Het artikel is getiteld: 'Godsbeelden in de koran en in de Bijbel. Verschillen, en maatschappelijke consequenties daarvan'. Het is onder pseudoniem geschreven door H.S.M. Frankenvrij.
De auteur beweert dat de inhoud van de Koran ‘primitief, ongenuanceerd, onverdraagzaam, agressief en haatdragend met name jegens andersdenkenden’ is. Er moet daarom een 'gekuiste' versie van de Koran komen. De rest moet verboden worden.

Dit soort rechtse stukken kun je als krant beter links laten liggen. Als lezer het moet je het doen met de meest controversiële citaten, want het totale betoog is voor niet-abonnees niet beschikbaar. Een afgewogen oordeel wordt dan moeilijk. Verder komt er weer een hoop onnodige heisa van. Niet alleen binnenslands, maar je loopt ook de kans dat een fanatieke imam in het Midden-Oosten er weer eens lucht van krijgt. Dan hebben we op z'n minst een kaas-boycot aan de broek en gaat er straks in die contreien een Nederlandse ambassade in vlammen op. Dergelijke risico's kun je dus het best bewaren voor principiële discussies die er écht toe doen.

Verstoring van de openbare orde Lees verder...

de scooter van holleeder

Woensdag 04 April 2007 in categorie Geldkwesties

De afgelopen dagen ben ik druk geweest met mijn nieuwe beleggingsstrategie. Eerst kwam ik er niet helemaal uit, want ik heb er totaal geen verstand van. Maar gisteren kwam de doorbraak. Ik las namelijk het bericht dat een Stradivarius viool op een veiling in New York twee miljoen euro had opgebracht. Oude violen, dat is dus handel!

Ik herinnerde mij dat mijn vader nog zo'n jammerhout had liggen. Omdat het geen Stradivarius was kreeg ik hem zonder problemen mee. Nou ja, dan zal hij iets minder opbrengen, een half miljoen is ook goed. De koffer was tenslotte nog in staat van nieuw.
Maar toen ze er bij een Amsterdams veilinghuis slechts een meewarige blik voor over hadden wist ik dat ik op de verkeerde weg was. Ik besefte dat ik niet in violen moest investeren, maar in de veilinghuizen die deze dingen verkochten! Die doen dat natuurlijk niet voor niets, bij zo'n verkoop blijft ongetwijfeld een fiks bedrag aan de strijkstok hangen! de scooter van holleeder Lees verder...