Archief: artikelen van Augustus 2004.

| Home |

 

Flarden vakantie 8

Serie: flarden vakantie

Woensdag 25 Augustus 2004 in categorie Op reis, Israël en het Midden-Oosten

... De huizen van het Druzisch dorp Yanukh zijn tegen de berghelling gebouwd. De smalle straten van telkens onverwacht stijgend en dalend asfalt vol gruizige gaten slingeren zich tussen de huizen door. Vriend Hussein woont aan het enige lange stuk rechte weg in het dorp. We zitten in de snel voorbij trekkende schemering op de veranda te eten, te roken, te praten. Een jongeman galloppeert als een Druzische krijger in volle vaart langs op zijn paard. Zonder zadel, zonder stijgbeugels.

Flarden vakantie 8 Lees verder...

Flarden vakantie 7

Serie: flarden vakantie

Dinsdag 24 Augustus 2004 in categorie Op reis, Israël en het Midden-Oosten

... De bodem van deze heilige grond bestaat uit een mengsel van kalk en zand. Het stof stuift in de zeldzame zuchtjes warme wind en hecht zich aan alles. Er is geen water dat het bindt, geen gras of asfalt dat het overal bedekt. Zoals bij ons, in de aangeharkte polder.
De hitte van het heilige land brengt alles direct na oplevering in verval. Het oxideert, bladdert af, verzakt, raakt uit het lood, smelt, barst, scheurt, verweert, verbleekt, verzengt, verkruimelt.
Ik rijd in het stikkedonker over de kronkelende, klimmende, dalende autoweg. De belijning op het asfalt is nauwelijks waarneembaar. Opgelost in de zwarte zachte teer... Groeten uit Israel.

Flarden vakantie 7

Flarden vakantie 6

Serie: flarden vakantie

Maandag 23 Augustus 2004 in categorie Op reis, Israël en het Midden-Oosten

... Ik zie onderweg in 't flitsend voorbijgaan een veldje dat met grafzerken is omheind. Alsof een baas tegen een dwaas had gezegd: "Raap alle stenen van de grond en stapel ze tot een muurtje." En dat de dwaas in zijn onwetend enthousiasme ook de zerken van de naburige begraafplaats had geruimd. Dàt waren nog eens stenen, dáár kon je tenminste wat mee. Enkele geiten stonden sloom kauwend de opschriften te lezen, leek 't wel... Groeten uit Israel.

Flarden vakantie 6

Flarden vakantie 5

Serie: flarden vakantie

Zondag 22 Augustus 2004 in categorie Op reis, Israël en het Midden-Oosten

... Aan het eind van de avond loop ik door de donkere straat en geniet ik van de koelte. Even verderop, aan de overkant, is Hotel Kalman. Het harde licht van de tl-buizen straalt uit de lege lobby. Hotel Kalman lijkt gebouwd om iemands vakantie tot een deprimerende ervaring te maken. Het heeft de sjofele uitstraling van de jaren vijftig, met veel dof chroom, een formica tafeltje in een verloren hoek, een lambrizering van schrootjes die zes keer zijn overgeschilderd met dezelfde lichtgroene verf, stoelen met een hardhouten zitting van imitatiehout.
De belegen eigenaresse in zwarte legging en op versleten hoge hakken strompelt door de lobby met een peuk hangend in haar mondhoek en een draagbare telefoon aan haar oor. Ook voor haar geldt: jaren vijftig en minstens zes keer overgeschilderd, maar 't dreigt alweer af te bladderen. Ik ben blij dat ik niet in Hotel Kalman logeer. Ik loop zo snel mogelijk door... Groeten uit Israel.

Flarden vakantie 5

Flarden vakantie 4

Serie: flarden vakantie

Woensdag 18 Augustus 2004 in categorie Op reis, Israël en het Midden-Oosten

Ik heb een leuke vakantiehobby gevonden: weapon spotting. Dat is geinig en niet al te inspannend met die hitte, want de wapendragers lopen hier bij bosjes. Je ziet ze op de meest onverwachte plaatsen. Zoals op de camping waar ik een nachtje doorbracht. Daar trof ik machopappa aan 't ontbijt, het wapen omgegord, op alles voorbereid, klaar voor de strijd. Wanneer hij om de humus vroeg wisten zijn kinderen niet hoe snel ze die moesten aangeven. Kijk, zo heb je als doorsnee lullige huisvader toch een beetje het idee dat je óók je steentje bijdraagt aan de staatsveiligheid. Groeten uit Israël.

Flarden vakantie 4

Flarden vakantie 3

Serie: flarden vakantie

Dinsdag 17 Augustus 2004 in categorie Op reis, Israël en het Midden-Oosten

Hoe gaat het eigenlijk met Dana International? U weet wel, de tot vrouw verbouwde Israëlische winnares van het Eurovisie Songfestival van enkele jaren geleden. Nou, ik heb haar nu eens van dichtbij gezien en er zijn nog geen tekenen van fysiek verval. Ze ziet er in elk geval beter uit dan onze eigen Kelly, maar dat is geloof ik niet zo moeilijk. Qua carrière heeft ze het hoogtepunt wel gehad, want ze is ingezakt tot een 'Dana Local' die het kennelijk vooral moet hebben van optredens bij plaatselijke braderieën, zoals hier in Nahariya, zeg maar het Wijk aan Zee van Israël.

Flarden vakantie 3 Lees verder...

Flarden vakantie 2

Serie: flarden vakantie

Maandag 16 Augustus 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels, Op reis, Israël en het Midden-Oosten

Ik wist eigenlijk niet eens dat ik ze had, maar vanwege een doorgezakte chartervliegtuigstoel kreeg ik toch wel tamelijk last van mijn aambeien. Het eerste dat ik dus zo'n beetje deed na aankomst was een tochtje naar Hammat Gader in de hoop daar enige verlichting voor mijn nieuwverworven ongemak te vinden. De zwavelrijke warmwaterbronnen van Hammat Gader (spreek uit: Chamat Gadèr) liggen in de vallei van de rivier Yarmoek, 21 kilometer ten oosten van Tiberias, aan de grens met Jordanië.

Een waarlijk geneeskrachtige beleving, kan ik u melden! Aan de heerlijke openluchtbaden met een watertemperatuur van 40 graden ontsteeg de verkwikkende lucht van rotte eieren. Door de indringende inweekkracht van de zwavel voelde ik mijn hemorroïden ter plekke verschrompelen. Daar was Biotex niks bij!
Vervolgens had ik ruimschoots tijd over om mijn medepatiënten gade te slaan. Op diverse plaatsen stortten fonteinen hun stinkende stralen krachtig uit over uitzakkende oudere vrouwen. Met een verbeten trek op de lippen, dichtgeknepen ogen en de vingers in hun oren leken zij vastbesloten nog vóór sluitingstijd volledig te genezen van hun jicht in de nekwervels.

Opvallend was ook het bovengemiddeld aantal mannen met haardossen op hun rug, hals, borst en bovenarmen. Hun routineus geslenter door het hete bronnenbad deed vermoeden dat zij hier regelmatig vertoefden. Hadden zij soms ontdekt dat de thermale inwerking van het bronnenbad hun testosteronniveau verhoogde? Het zou zomaar kunnen. Ikzelf voelde mij in de dagen na mijn verblijf in Hammat Gader in elk geval significant geiler. Het aantal borstharen is bij mij nochtans hetzelfde, zijnde drie. Groeten uit Israël.

Flarden vakantie 2

spamgedoe...

Maandag 16 Augustus 2004 in categorie Kort en Tussendoor

Even tussendoor: ik krijg van een aantal lezers het bericht dat zij spam ontvangen doordat zij bij de reacties hun email-adres hebben ingevuld. Geen spam van mij, dat moge duidelijk zijn. De email-adressen worden blijkbaar geoogst door spamrobots. Aangezien dit weblog nog geen voorziening heeft om de ingevulde email-adressen tegen deze kwalijke praktijken af te schermen zou ik zeggen: beter niet uw email-adres invullen bij de reacties.
Overigens kunt u wel veilig uw email-adres opgeven bij de lezersservice wanneer u bericht wilt ontvangen bij updates. spamgedoe...

Flarden vakantie 1

Serie: flarden vakantie

Zondag 15 Augustus 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels, Op reis

Ja, hier zijn we dan eindelijk, test 1-2-3, hallo hier Bandoeng of zo... Gut, dat valt nog niet mee om hier in deze barbarij toegang tot cyberspace te krijgen zeg! In 't plaatselijke internetcafé staat één computer met Windows 3.11 en daarachter zit de stadsranddebiel onder de airco de godganse dag patience te spelen.
Ik kan er tussendoor effetjes bij als hij zit te poepen, maar dan moet ik nòg uitkijken dat ik z'n score niet verpest, want hij is gewapend. Dat is blijkbaar de laatste hippe trend onder de jongeren. In Nederland zijn het giftige skoebidoe-touwtjes, hier hangen ze een automatisch geweer of minstens een doorgeladen pistool om hun nek. Vet cool wel. Zolang je geen ruzie met ze hebt.
Ah, de patiencespeler is uitgekakt. Tot later. O ja, het woord 'kak' komt trouwens uit het Hebreeuws. Altijd nuttig om te weten. Groeten uit Israël.

Flarden vakantie 1

voor alle zekerheid

Zondag 15 Augustus 2004 in categorie Klein Proza

Sommige mensen vinden vakantievoorbereidingen leuk. Het is een vorm van voorpret. Ik behoor uitdrukkelijk niet tot die groep. Voor mij is de aanloop naar de vakantie een regelrechte kruisweg. Er zijn zoveel dingen te regelen, dat ik er bijna zeker van ben dat ik iets zal vergeten.
Hier staat tegenover dat ik daarna verhoudingsgewijs meer van de vakantie geniet. Het kan immers alleen nog maar meevallen?
voor alle zekerheid Lees verder...

een k-woord

Zondag 08 Augustus 2004 in categorie Klein Proza

Ik weet niet hoe dat u vergaat, maar sommige mensen kunnen mij met bepaalde woorden waanzinnig ergeren. Deze woorden hebben een dusdanige hoog truttigheidsgehalte, dat ik het liefst zou zien dat ze van staatswege uit de roulatie worden genomen. Ze vormen namelijk een regelrechte bedreiging voor de geestelijke volksgezondheid. Ze zijn bovendien gewoon fout. Naar mijn opvatting wel te verstaan, want ik wil niemand bevoogden. Laten we op z’n minst afspreken: gebruik ze gerust, maar niet in mijn bijzijn. Ook ik heb immers recht op een tutvrije leefplek op deze aarde.

Een van de woorden waarvan ik eczeem op mijn trommelvlies krijg is 'kindjes'. Het is het vooral het meervoud dat mij hier doet samenkrimpen. Categorie nagel over het schoolbord, tandartsboor op open zenuw. Ik vermijd daarom zoveel mogelijk samenscholingen van beppende jonge moeders en confrontaties met crècheleidsters. Want de vele 'kindjes dit', 'kindjes dat' springen uit het moederclubje omhoog als popcorn uit een hete pan.

Vroeger heetten 'kindjes' gewoon 'kindertjes'. Dat klinkt ook veel kindvriendelijker. Ooit Jezus horen prediken 'laat de kindjes tot mij komen?'. Nee natuurlijk, want daar waren wij niet bij. Maar volgens mij staat in de Bijbel dat hij sprak van ‘kinderen’. Dus als u ook maar enige waarde hecht aan de heilige schrift, moet u geen ‘kindjes’ zeggen, lijkt mij zo. een k-woord Lees verder...

de hangmappen economie

Vrijdag 06 Augustus 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik snap het niet. Dat komt vast doordat ik geen economie in mijn vakkenpakket had. De werknemers in Nederland moeten liefst weer veertig uur gaan werken. Dat is goed voor de 'arbeidsproduktiviteit' en dus voor onze economie, zeggen de bazen en de regering. Deze redenering kan ik volgen wanneer het om een bouwbedrijf gaat: er wordt langer gewerkt en dus kun je meer klussen aannemen. Je bouwt meer, je verdient meer, je maakt meer winst, je betaalt meer belasting en dus kassa voor onze economie. Bovendien komen er dan nòg meer leegstaande kantoorgebouwen en dat schijnt op een of andere manier óók goed te zijn voor onze economie, anders deden ze het niet. Hoewel ik op dat punt reeds de draad kwijt ben.

Maar dan komt er ineens zo'n hangmappenfabriek. Daarmee gaat het slecht, want de consumenten willen kennelijk niet genoeg hangmappen. De baas spreekt daarom af met zijn personeel dat ze langer gaan werken. Dan denk ik met mijn boerenverstand: nòg meer hangmappen die niemand wil! Maakt niet uit of de werknemers relatief minder verdienen, want daarmee schiet je volgens mij niks op. Ongewenste hangmappen blijven ongewenste hangmappen. Ze hadden dan beter loon kunnen inleveren, opdat de hangmappen goedkoper worden.

Volgens mij moeten de ministers en de directies van Nederland gewoon véél langer gaan werken. Tegen hetzelfde salaris uiteraard. Dan hebben ze tenminste meer tijd om hun logica aan een economische hangjas als ik uit te leggen...

Had u wèl economie op school? Grijp uw kans en onderricht het volk!
de hangmappen economie

extreme makeover van neelie

Donderdag 05 Augustus 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Wat erg hè, voor Neelie! Nee, niet dat ze misschien eurocommissaris wordt. Dat is erg voor òns, niet voor haar. Nee, ik bedoel: je kent haar niet meer terug! Wat is die achteruit gegaan zeg! En zo plotseling naar mijn idee. Vooral die ogen, dat zijn echt van die bejáárde ogen geworden, helemaal ingevallen. Kan ze zo wel naar Brussel? Je weet 't niet natuurlijk, maar ik heb zo'n idee dat ze er nog snel een faceliftje tegenaan heeft gegooid toen ze dit voorjaar hoorde dat ze misschien eurocommissaris kon worden. Nou, dat is dan een tragisch voorbeeld van hoe zoiets óók kan aflopen. Het zit veuls te strak allemaal! Ze zal toch niet zèlf met de botox aan de gang zijn geweest? Of is ze gewoon ontzettend vermagerd sinds ze bij Bram weg is? In dat geval is het misschien wel goed dat ze naar Brussel gaat. Daar is genoeg te eten, dat is bekend. Kan ze weer een beetje aansterken...
extreme makeover van neelie

aan de winkel gewerkt

Dinsdag 03 Augustus 2004 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Als u denkt: gut wat is ie snel ineens, dan klopt dat. De site is door Bob de hoster overgezet naar een snellere server. Er wijst nog een aantal interne linkjes de verkeerde kant uit, maar dat lost zich in de komende dagen vanzelf op. Eerst moeten namelijk de servers in de rest van de wereld ervan worden doordrongen dat verbaljam.nl op een andere server staat. Tijdelijk ziet u daarom verbaljam.com in de adresbalk van uw browser staan. Geen dingen gaan aanpassen in uw linklijstjes, alles komt uiteindelijk automatisch in orde. aan de winkel gewerkt

nog even wat nieuws inhalen

Maandag 02 Augustus 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

"Wat zie ik hier meissie, een onvoldoende voor Frans?"
"Ja pa, ik kan er ook niks aan doen!"
"Wat is dat nou voor onzin! Moet je gewoon beter leren!"
"Helpt niks, pa."
"Dit volg ik even niet... Je was toch altijd de beste van de klas met Frans?"
"Ben ik nog steeds. Ik had ook alles goed."
"Zeg lieverd, je pappie heeft natuurlijk alleen maar ambachtsschool, maar probeer 'm dit toch maar voorzichtig uit te leggen dan..."
"Nou, de leraar zegt dat ie per schooljaar een bepaald quotum aan onvoldoendes moet uitdelen."

De huidige regeerperiode zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de periode van Het Absurdisme. nog even wat nieuws inhalen