Stembuskip

Vrijdag 24 November 2006 in categorie Gastcolumns

"Wat ben ik blij dat die poppenkast afgelopen is!" zeg ik uit de grond van mijn hart tegen mevrouw Tholen. Het gebalk en gehuichel op de televisie, de radio en in de krant zijn voorbij. Nederland is naar de stembus geweest. Hoewel, op sommige plaatsen waren er gewoon van die Blokker-vuilnisbakken neergezet met een gat erin geknipt. Die prachtige blikken stembussen moesten een paar jaar geleden zo nodig verkocht worden. Mijn buurman heeft er destijds één gekocht, in de zomer grilt hij de kip er in. Ik heb zelden zulke lekkere stembuskip gegeten! zei hij aan het eind van de zomer.

Destijds was ik opgelucht toen Joop den Uyl een grote verkiezingsoverwinning had behaald. Het tweede kabinet Den Uyl zou er dus komen. Sociale democratie dus, de fantasie aan de macht. Na een eindeloze kabinetsformatie klapte de boel en Van Agt en Wiegel timmerden bij een goed glas in de Haagsche Bistroquet (de foto van dat etentje hangt er nog steeds!) even snel een rampenkabinet CDA/VVD in elkaar. De armen werden weer armer en de rijken kon het niets schelen. Of zoals John Lennon van The Beatles eens zei na een concert: De voorste rijen klappen niet, ze rinkelen alleen maar met hun sieraden.

"De grootste stembuskip op dit moment is nog steeds Balkenende!" roep ik verontwaardigd uit. "En weet je wat nog het allerergste is?" haal ik met een hoge gier uit, "Er zal niets veranderen, geen malle moer!?!"
"Hoe weet je dat allemaal zo zeker?" vraagt mevrouw Tholen en ze kijkt me even strak aan. In mijn hoofd is het oorlog . Alle mogelijk scenarios tollen door elkaar. VVD/CDA/Wilders/Partij van de Dieren? Of CDA/VVD/PvdA? SP/CDA/ChristenUnie dan maar?

Nee, er zullen eindeloze formaties volgen, eerst tussen CDA/PvdA en ChristenUnie, deze klapt omdat de SP wordt uitgesloten en het CDA dwars gaat liggen. Dan wordt bekeken of op rechts nog iets te halen valt, maar daar is Rutte inmiddels vervangen door Verdonk en daar wil zelfs Balkenende geen zaken meer mee doen en de ChristenUnie al helemaal niet. Tenslotte volgen er nieuwe verkiezingen in de oude blikken trommels, waar bejaarde politici met schorre stemmen hard op slaan en uiteindelijk is dan de grootste stembuskip Wilders, die met zijn nieuwe pak van Oger en z'n dubbele stropdas het bordes van Soestdijk betreedt, met aan zijn zijde de gebraden haan Balkenende, die de foto in de Bistroquet heeft laten vervangen door een staatsieportret van Wilders en hemzelve aan de Sauterne met, u raadt het al... kip en nog eens kip!

"Schat windt je nou niet zo op, je ziet helemaal rood!" zegt mevrouw Tholen opeens bezorgd. En ze heeft zoals altijd gelijk, roze of rood het maakt niets uit! Waar is de Nederlandse Al Gore?

Tags: