De dag van de confrontatie

Woensdag 29 Oktober 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik zet het alvast in mijn agenda voor volgend jaar: let op, 15 mei dag van het gezin! Want onze minister Rouvoet wil graag dat een dergelijke dag er komt.
Ik zie echter één probleem: wat doe je op zo'n dag? Wat is de bedoeling? Want dát vertelt Rouvoet er niet bij.

In de eerste plaats moeten we die dag vrij hebben. Dat is een absolute voorwaarde om een dag van het gezin tot een succes te maken. Iedereen moet immers de gelegenheid krijgen weer eens plenair bij elkaar te komen.
We moeten ook van staatswege gratis naar de Efteling of Walibi World kunnen, hoewel ik me afvraag of die laatste daarop wel is ingericht.

Er zijn natuurlijk ook gezinnen die helemaal geen zin hebben in pretparken. Zo'n pretje is het leven immers niet. Maar die kunnen gewoon thuis blijven om de onderlinge kennismaking te hernieuwen.
Want op zich heeft Rouvoet wel een punt, het moderne gezin leeft in de diaspora. Tweeverdieners met drukke banen zien elkaar nauwelijks meer.
's Avonds bij thuiskomst moeten de partners zich tegenover elkaar legitimeren om te checken of ze inderdaad met elkaar getrouwd zijn.
Kinderen zwerven in crèches, speelzalen en na-schoolse voorzieningen. Het komt regelmatig voor dat de verkeerde koters worden meegenomen uit de dagopvang. Daar hoor je nooit wat over, want niemand merkt het.
Morgen gingen ze tóch weer terug.
Laatst zag ik nog zo'n blond grachtengordelvrouwtje met drie verschillende kinderen in haar bakfiets, een Surinaams, een Turks en een Marokkaans kind. Theoretisch kán alles natuurlijk, maar bij het rode stoplicht vroeg ik toch maar: 'Heb je wel de goeie?'
Ze had nu even geen tijd om dat allemaal uit te zoeken, zei ze. En morgen gingen ze toch weer terug, dus wat zeurde ik nou. En nu moest ze opschieten, anders kwamen ze te laat voor de hockeytraining.
Eigenlijk heb ik Surinaamse, Turkse of Marokkaanse kinderen nog nooit zien hockeyen. Maar dat kan aan mij liggen.
Voor de zekerheid zei ik toch maar tegen ze: "Bij hockey moet je één ding goed onthouden: nooit koppen!

De vijftiende mei 2009 kan nog wel eens bijzonder confronterend worden voor sommige gezinnen. Tegenwoordig is de samenstelling daarvan blijkbaar volstrekt willekeurig, naargelang het kroost dat die dag bij het uitgaan van de crèche het eerst voor het grijpen lag.

Rouvoet moet zich daarom nog maar eens bezinnen voor hij gaat beginnen aan die dag voor de gezinnen.

Tags: