Nachtelijk debat

Donderdag 16 Oktober 2008 in categorie Opinie

Ik ben toch blij dat ik niet in de Verenigde Staten woon. Buiten het feit dat ik dan waarschijnlijk dakloos was vanwege een onbetaalbare hypotheek, had ik mij dan voortdurend moeten ergeren aan dom en hypocriet gezwets van politieke leiders. Ook zou ik inmiddels vanwege mijn linksige gedachtegoed te boek staan als communist.

Vannacht was ik eventjes wakker en keek een stukje verkiezingsdebat. Ik hoop niet dat McCain president wordt. Ik dacht namelijk eerst dat ik naar een trailer van Shrek zat te kijken. Dat gekleide hoofd van McCain komt rechtstreeks uit de Dreamworks Studio's. Als hij wint heeft het machtigste land ter wereld straks een president met trompetjes aan de zijkant van zijn hoofd. Vooralsnog zijn die eventjes weggelaten, maar dat is alleen vanwege de campagne.

Verder doet McCain met toch ook wel sterk denken aan een hamster met de wangzakken vol zonnepitten. Het worden economisch zware tijden voor de Amerikanen, dus misschien is de hamster dan juist wel een mooi nationaal symbool. Natuurlijk is Obama ook niet moeders mooiste, maar als je daar wat over gaat zeggen ben je meteen een racist. Dat is dan weer het nadeel van zo'n half gekleurde afro-Amerikaanse neger als president. Daar houd ik mij dus verre van.

Het is ook eigenlijk niet netjes om iemand belachelijk te maken vanwege z'n uiterlijk. Maar de hele wereld moet er minstens vier jaar tegenaan kijken. Dan mag het wel een keertje, vind ik. Bovendien, cartoonisten doen niet anders.

Heeft u misschien nog iets inhoudelijks te melden over het debat, meneer De Jong?
Nou nee, eigenlijk niet. Wat zou dat moeten zijn? Ja, u moet de groeten hebben van Joe the Plumber. Die is door beide kandidaten verheven tot symbool van de Amerikaanse middenklasse.
Dat belooft nog wat. Want waren het ook niet 'the Whitehouse Plumbers' die een centrale rol speelden in het Watergate schandaal? Dat kostte Nixon destijds de kop.

Tags: