Enorme gewetensnood rond illegalen

Woensdag 08 Mei 2013 in categorie Amsterdam Centraal, Criminaliteit en recht

Al geruime tijd word ik dwarsgezeten door een vreselijk dilemma: moet ik vóór of tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zijn?
Ja, zulke ethische kwesties kunnen zomaar op je pad komen, blijkt nu. Negenennegentig procent van de Nederlandse bevolking heeft hier nooit over nagedacht, schat ik. Illegalen niet meegeteld.
Maar bij de PvdA zijn ze er al helemaal uit, zo blijkt uit het congres van afgelopen weekend. Ik heb nog nooit zoveel mensen collectief zien zitten kermen en handenwringen van gewetensnood.
Eigenlijk was ik verwonderd dat men binnen de PvdA ineens zoveel compassie had met de illegale medemens. Tot dit weekend nooit iets van gemerkt. Maar dat kan aan mij liggen.

Ik ben tegen de strafbaarstelling van illegale Braziliaanse schoonmaaksters

In Amsterdam horen illegalen er zo'n beetje bij. Ik bedoel: ze horen er officieel natuurlijk níet bij, maar aan de andere kant ook weer wél. In Zuidoost schijnen er wel 15000 te zitten. En binnen de grachtengordel tel je niet mee als je geen Braziliaanse schoonmaakster hebt. Want er verblijft hier een ruim contingent (illegale) Braziliaanse schoonmaaksters dat een bijdrage levert aan onze schaduweconomie. Ze worden speciaal geïmporteerd door een of ander marginaal kerkgenootschapje, heb ik vernomen.
Terwijl ik dit allemaal opschrijf realiseer me ineens waardoor zoveel PvdA-ers tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zijn. Ze willen geen conflict met hun schoonmaakster.

Illegaliteit is een kwestie die hoort bij de moderne Westerse samenleving. Wij hebben het nu eenmaal beter dan de rest van de wereld en dat heeft een aanzuigende werking. Geef ze ongelijk. Mensen van duizenden kilometers ver weg kunnen soms niet eens lezen en schrijven, maar weten wél waar Nederland ligt.

De realiteit is dat de gemiddelde Nederlander al die 'gelukzoekers' het liefst buiten de deur houdt. En alles wat daaraan bijdraagt is prima, ook strafbaarstelling van illegaliteit. En eigenlijk is dat net zo'n menselijke reactie als de drang van de vreemdelingen uit arme landen om hier naartoe te komen.

Laten we dus niet hypocriet doen en pretenderen dat we zo vreselijk begaan zijn met het lot van de illegaal in Nederland. Het liefst houden we het probleem een beetje uit het zicht. Gewoon doorgaan zoals altijd, een oogje toeknijpen, een beetje gedogen, hier en daar wat profiteren en lozen waar het kan.
Dat is Nederland.

Intussen is ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik tegen de strafbaarstelling van illegaliteit van Braziliaanse schoonmaaksters moet zijn. Uit welbegrepen eigenbelang.

Tags: