Foute opmerkingen

Woensdag 11 December 2013 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Dat was nog best een druk weekje, met al dat Sinterklaasgedoe. Al mijn tijd voor schrijven werd in beslag genomen door het knutselen van Sinterklaasgedichten. Van die rijmelarijen waarop je uren aan het zwoegen bent en die op het heerlijk avondje dan hakkelend door de begunstigde in twee minuten worden voorgelezen.

Dikwijls liggen er ook nog allerlei klemtonen verkeerd en worden er woorden weggelaten, waardoor niemand meer ene jota begrijpt van het poëtisch kunstwerk. Daarna verdwijnt het gedicht in de zak met oud papier. Hooguit wordt het uit beleefdheid nog even mee naar huis genomen en dáár pas weggegooid. Alleen mijn moeder deed dat niet. In haar nalatenschap trof ik nog alle Sinterklaasgedichten aan die ooit voor haar geschreven waren. Maar mijn moeder was dan ook een heilige. Sinterklaas zélf kon nog niet in haar schaduw staan wat dat betreft.
Inmiddels is mijn moeder in de hemel en sindsdien is het schrijven van Sinterklaasgedichten elke keer niet meer dan een behoorlijke tijdverspilling.

Sociale media vergroten alles uit

Dit jaar was het Sinterklaasfeest ook nog eens gekoppeld aan een almaar voort-etterende racismediscussie. Alle politiek correcten buitelden over elkaar heen om iedereen de maat te nemen. Zelfs ná Sinterklaas kon men er nog geen genoeg van krijgen. Was eerst alleen maar het zwart van zwarte piet het onderwerp, al snel werd de discussie door een aantal Bekende Nederlanders verbreed naar de Chinezen (door Gordon), de kleur en de intelligentie van Umberto Tan (door Jack Spijkerman), de Amstelveense Joden (door Mart Smeets), de joden die zich niet meer kunnen verdedigen (door Sylvia Witteman en Leon de Winter). Het is allemaal van een treurigstemmend niveau.

Als het erop aankomt is iedereen een racist. Wen er maar aan. Wie het ontkent, is een huichelaar. Dat is geen excuus om dan maar ongeremd los te gaan op dit gebied, integendeel. Wie het bij zichzelf erkent en zich ervan bewust is, wordt vanzelf juist minder racistisch. Theorietje van mij.
Maar het zit nu eenmaal in de mens om af te geven op het 'vreemde' en zodoende de band met de eigen groep te versterken.

Ik vroeg me alleen nog af: zijn al die grote ego's op tv zo stom om uitgerekend nú al die foute opmerkingen te gaan maken? Of deden ze dat altijd al, maar valt het ons nu meer op vanwege de toegenomen gevoeligheid voor het onderwerp? Of zijn het de sociale media die tegenwoordig alles bliksemsnel uitvergroten?
Als we niet oppassen worden we in dit land toch een behoorlijk sneu stelletje bij elkaar, ongeacht ras, geloof of huidskleur. Nederland van onderen, zoiets...

Op de foto: Mart Smeets bekijkt het portret dat hem het minst beviel. Het getuigde van 'een bestraffende Amstelveense Joodse manier van kijken', aldus Smeets in het programma Sterren op het Doek (Omroep Max).

Tags: