Diagnose Oudkerk

Zondag 13 November 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Ex-politicus Rob Oudkerk plaatste zichzelf deze week nadrukkelijk in het nieuws. Hij heeft namelijk een boek geschreven ('Geen weg terug') en wil weer aan de bak. Eerder dit jaar deed hij al pogingen zich opnieuw in de Amsterdamse PvdA gelederen te voegen, maar deze werden door de huidige fractievoorzitter Lodewijk Asscher vakkundig verijdeld.
Maar de overambitieuze huisarts laat het er niet bij zitten. Hij moet en zal een prominente rol in het politieke krachtenveld vervullen. Bijna elke andere medicus heeft er zijn handen vol aan de mensheid vanuit zijn spreekkamer te dienen, zo niet Rob Oudkerk. Die wil méér, die wil macht. Zo is zijn laatste voorstel om voor de landelijke PvdA een consulentenrol te gaan vervullen. Voor het eind van het jaar moet de partij bekendmaken of zij van dit genereuze aanbod gebruik maakt.

De streberigheid van Oudkerk neemt groteske vormen aan

zelfcorrigerend vermogen
In diverse media filosofeert Oudkerk over een mysterieus stofje in de hersenen dat het 'zelfcorrigerend vermogen' van politici zou aantasten. Bij NOVA werd deze theorie beleefd, maar met besmuikt gegniffel aangehoord. Neurobiologen, neurologen en psychiaters noemden het al onzin. Misschien kan Jomanda er nog wat mee.

De streberigheid van Oudkerk begint zo langzaamaan groteske vormen aan te nemen, hetgeen binnen en buiten sociaaldemocratische kringen tot plaatsvervangende schaamte moet leiden. Ondanks zijn niet te ontkennen capaciteiten wil het bij hem niet doordringen dat het na zijn gedwongen aftreden vanwege het hoerenbezoek aan de Theemsweg over en uit is met zijn politieke carrière. Oudkerk vindt tippelhoerenlopen legaal en blijkbaar is dit in zijn optiek geen enkel beletsel voor een integer politiek functioneren. In zijn vervormde wereldbeeld gaan kennelijk álle mannen naar de hoeren en is dat heel normaal.

de diagnose
Laat ik daarom voor dokter Rob Oudkerk de harde, maar onvermijdelijke diagnose stellen. Niks geheimzinnige 'stofjes' in de hersenen. Zoals topwielrenners op den duur een hartvergroting krijgen, heeft de politicus Oudkerk chronisch last van een abnormaal vergroot ego. Dat leidt tot overtrokken ambitie, blindheid voor de politieke realiteit en wrok ten opzichte van degenen die hem daarop wijzen. Voorzichtig aftrainen is hier de enige remedie. Niet meer in de publiciteit, veel tijd maken voor het gezin en voldoening zoeken in het huisartsenschap. Kortom: wegwezen dus, terug in de coulissen!

Wat vooraf ging:
Het ruige leven van Rob Oudkerk.
De belijdenis van Oudkerk
Sex in the city

Tags: