hangjongeren slaan terug

Dinsdag 01 Mei 2007 in categorie Verhelderende Gesprekken

De politie in de regio Zuid-Holland Zuid raakte in opspraak omdat zij hangjongeren op straat fotografeerde. Dit kon wel eens in strijd zijn met de privacyregels, zo vinden diverse advocaten en kamerleden. Maar wat vinden de hangjongeren daar zélf eigenlijk van? We vragen het hangjong Dennis (16) uit Dordrecht.

"Ow, daor zitte wij helemoal nie mee! Wij neme onze eige moatregele om zow te zegge..."
"Aan wat voor maatregelen moeten we dan denken, Dennis?"
"Nouw, wij hebbe allemoal wel zo'n cameramobieltje op zak, niewoar? Wij benne zelluf al drie joar bezig met 't moake van een smoeleboek van de smerisse in onze wijk. Dat we ze een beetje lere kenne, zogegezegd. Dan wete we op laas bij welleke smeris we motte wegweze en bij welleke nie. Dus as ze ons fotografere, fotografere wij hullie oak. Lowgisch toch? En dan mms'en we de foto's an elkoar door, zow goat da..."
"Hebben die agenten daar dan geen bezwaar tegen?"
"We zegge gewoon: we fotografere jullie effe, dat is dan effe voor ons. Ze kenne moeiluk wat zegge as zullie het ook bij ons flikke, niewoar? En as ze nie wille dan doen we 't loater van een afstand. Mijn mobiel heb 'n fijne zoomfunctie, haha."
"En hoeveel agenten hebben jullie al op de foto?"
"Nouw, op 'n poar nieuwelinge noa hebbe we onderhand wel zown beetje 't hele korps, daggik. Hier in Dordrech dan, hè..."
"Dus eigenlijk is dit idee helemaal niet nieuw?"
"Neej, we doen 't al joare. We noeme het 't 'Smerisse Informoasie Systeem'. Geinig toch?"

Tags: