voorkeursbehandeling

Dinsdag 29 Mei 2007 in categorie Media

Agnes Jongerius van de vakbond FNV bepleit in de Volkskrant een voorkeursbehandeling van allochtonen bij vacatures. Bij gelijke geschiktheid, dat wel.
Mevrouw Jongerius weet natuurlijk ook wel dat het nooit wat gaat worden met die voorkeursbehandeling. Het is een trucje van haar om het onderwerp weer eens nadrukkelijk op de agenda te krijgen. Er is vast wel een discussieprogramma of actualiteitenrubriek waarin zij dit standpunt ten tweede, ten derde of zelfs ten vierde male mag toelichten.

Maar ondertussen is het geen handig standpunt. Weliswaar vestigt het de aandacht op de onevenredig grote werkloosheid onder allochtonen, maar het geeft ook weer voeding aan allerlei onfrisse gevoelens die in onze maatschappij bestaan. Dezelfde gevoelens die Geert Wilders aan z'n negen zetels hielpen bijvoorbeeld. In die kringen vindt men een allochtoon per definitie nooit 'gelijk geschikt'. En als ze dan op voorspraak van mevrouw Jongerius ook nog eens 'onze banen inpikken', heb je nu juist de sentimenten aangewakkerd die je moet vermijden bij dergelijke problematiek. Los daarvan zijn er nog genoeg andere groepen die het op de arbeidsmarkt eveneens bijzonder moeilijk hebben, zoals oudere werknemers en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Die zouden ook wel een voorkeursbehandeling willen.

Mevrouw Jongerius voert aan dat zijzelf indertijd eveneens via de voorkeursbehandeling voor vrouwen bij de FNV is aangenomen. Heel jammer. Ze hadden destijds een allochtoon moeten nemen. Maar zelfs op de dag van vandaag zie ik nog niet dat de FNV zoiets aandurft. En dat illustreert dan precies het probleem.
Een proces van integratie en acceptatie is nauwelijks te forceren. De geesten moeten rijpen, de materie moet bezinken en inklinken, de ingrediënten moeten vermengd raken. Dat proces heeft helaas tijd nodig...