Kunst en letteren in Nynade

Woensdag 30 Mei 2007 in categorie Lezen

Ik kreeg een tijdschrift toegezonden. Een nieuw tijdschrift over kunst en letteren. Het heet Nynade. Het ziet er mooi uit, het is uitgevoerd in een stijlvolle soberheid. Het voorwoord legt uit dat Nynade de godin is die in het nymfaeum de andere nimfen een voorbeeld geeft van elan, aandacht, toewijding en verrukking. Nynade treedt niet op de voorgrond, maar heeft een inspirerende aanwezigheid. En dat is dan eveneens het uitgangspunt van de makers van het tijdschrift.
Nynade wordt door liefhebbers van de schone kunsten gemaakt, door vrienden die er op uit zijn om door gelijkgestemde vrienden te worden gelezen.

Wanneer je in aanmerking neemt dat ik iemand ben die doorgaans tamelijk respectloos door het cultuurlandschap banjert, is het eervol (of misschien wel roekeloos) dat men mij dit tijdschrift toezendt. Ik heb een grondige hekel aan dweperij, persoonsverheerlijking en kunstkliekjes waarbinnen men elkander onophoudelijk veren in de reet steekt.

Na lezing weet ik dat Nynade gelukkig niet meedoet aan die hedendaagse kleffe gewoontes. Geen verhalen van of over de eeuwige coryfeeën, maar van schrijvers en kunstenaars die minder bekend zijn en toch zeer de moeite waard. Zoals een boeiend en intrigerend reisverhaal van Jos Kool, een interview met Rob van Essen, die de 'Cremer Tapes' van Jan Cremer vertaalde en uitwerkte, veel gedichten van ondermeer Karel Soudijn, Karel Wasch en Koos Hagen, verhandelingen over Joseph Conrad en de Chinese schilder/schrijver Gao Xingjian.

Een blad als dit maken is duur. Daarom hangt om menig tijdschrift in dit genre een zweem van noodgedwongen grijstinten. Nynade omzeilt deze sombere uitstraling door heel slim nog een katern op te nemen waarin kleurige werken zijn afgedrukt van Henri de Haas en Adrien Jean Le Mayeur de Merprès. Bij die laatste naam kan ik dan weer niet nalaten om me oneerbiedig af te vragen hoe zo'n man z'n handtekening op een pinpas krijgt, maar dit terzijde.

Nynade is dus de moeite van het lezen waard. Op een enkel plekje kan de redactie nog wat scherper, maar dat zijn vergeeflijke groeistuipjes. Zo staat bijvoorbeeld ergens dat Martin Ros een boekenrubriek heeft bij Tros Aktua, een programma dat volgens mij al sinds de jaren tachtig niet meer bestaat. Bedoeld wordt de Tros Nieuwsshow. Een kleinigheidje, maar het oogt wat wereldvreemd.

Verder is het blad zeker een aanrader voor de liefhebbers van de kunst en de letteren. Het is een ingetogen tijdschrift zonder pretenties. Nynade wordt uitgegeven door Nymfaeum Pers in Leerdam, verschijnt drie keer per jaar en is los verkrijgbaar bij de betere boekhandel voor ¤ 8 per los nummer. Een abonnement kost ¤ 20 per jaar en dat is eigenlijk niet meer dan de prijs van een cd'tje. Moet te doen zijn.

Vanavond in Het Radiolog: Het schip in met vier kunstenaars, een vrolijke reportage.

Beluister het Radiolog van Verbal Jam elke woensdagavond om ±21:45 uur bij
De Avonden, het cultureel radioprogramma van de VPRO.

Aflevering gemist? Alle Radiologs kunt u als audiostream terugluisteren in de rechterkolom onder de kop 'Verbal Jam op de radio'.

Klik hier voor de inhoud van De Avonden van woensdag 30 mei 2007.

Het programma De Avonden is te ontvangen via Radio 6 op de kabel, met DAB-radio en als live stream op internet.

Tags: