spandoekbeleid

Donderdag 10 November 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Hoe ik ook mijn best doe, op enige snuggerheid in het creëren van draagvlak heb ik deze regering nog niet kunnen betrappen. Nu is daar weer het gestuntel rondom de spandoeken. Overal in het land verschijnen uitingen van protest tegen het beleid van minister Verdonk aan de gevels. Maar het 'bevoegd gezag' laat ze overal weghalen. Desnoods met de smoes dat je vergunning nodig hebt om een spandoek op te hangen.
Nu lijkt het mij sterk dat ik een vergunning krijg voor een spandoek met de tekst 'Verdonk Moordenaar'. Zelfs de afgezwakte versies 'Verdonk Molenaar' of 'Verdonk Moordwijf' zullen niet voor een vergunning in aanmerking komen. En daarmee wordt iedereen feitelijk de mond gesnoerd.

Hier bakent de overheid dus de grenzen af van de vrijheid van meningsuiting. Paradoxaal genoeg stonden een jaar geleden twee belangrijke spelers in deze affaire, minister Verdonk en burgemeester Cohen, vooraan in het protest tegen de moord op Theo van Gogh. Zij hielden daarbij gloedvolle toespraken over diezelfde vrijheid van meningsuiting. Naar mijn inschatting is er in Nederland op zich een ruim draagvlak voor het nieuwe vreemdelingenbeleid. De protesten richten zich voornamelijk tegen de wijze van uitvoering en de behandeling van de vreemdelingen. Minister Verdonk zou er dus goed aan doen om haar beleid eerlijk en bij herhaling goed uit te leggen aan het publiek. Dan kan iedereen zich tenminste een afgewogen oordeel vormen. Ook moet zichtbaar zijn dat er kordaat wordt ingegrepen om de uitvoeringskant te perfectioneren.
Maar aan die oprechtheid en menselijke betrokkenheid schort het nogal. Liever dendert Verdonk met harde taal en onbuigzaamheid door de porceleinkast van dit delicate onderwerp. Laat ik zeggen: de manier waarop ze iedereen tegen zich in het harnas jaagt is uiterst adequaat geweest.


Amstel 22, Amsterdam. Krakers hangen hun vrije mening aan de gevel.
Foto: Thomas Schlijper.


Foto links: ME verwijdert vrije mening.
Foto: Thomas Schlijper.


Meer foto's op de site van Thomas Schlijper.

Tags: