Een staatsgreep

Woensdag 13 December 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels, Beeld en Geluid, Politiek & Maatschappij

Ons ministaatje aan de Noordzee verkeert in een constitutionele crisis die in de parlementaire geschiedenis zijn weerga niet kent. De Tweede Kamer had een motie aangenomen waarin van minister Verdonk werd verlangd dat zij de uitzetting van asielzoekers in afwachting van een generaal pardon zou opschorten. Zij weigerde dit en wilde na het kamerdebat van gisteren direct weer gretig aan de slag met het verwijderen van uitgeprocedeerde vluchtelingen. Dit onder het argument dat helemaal niet vaststond over welke groep asielzoekers het nu precies ging.
Dat is op zich al een vreemde redenering natuurlijk. De minister weet wél precies wie ze moet uitzetten, maar zodra ze tijdelijk nog even mogen blijven is ineens niet bekend wie dat allemaal zijn.

Haar opstelling schoot de Kamer in het verkeerde keelgat en de minister kreeg een motie van wegwezen aan haar mantelpak. Regeringspartij VVD maakte kenbaar dat wanneer Verdonk moest opstappen, ook de andere VVD-ministers hun biezen zouden pakken. En onze premier zag eveneens geen reden het regeringsbeleid te wijzigen.
De kans bestaat dus dat wij vanaf vandaag een dubbel demissionair kabinet met droste-effect hebben.

Hoe moet dit verder? Premier Balkenende bracht vanmorgen zijn dochtertje naar school. Stiekem glipte hij even de klas binnen om te vragen wat hij moest doen. U weet wel, dat is dezelfde klas die hij tijdens de verkiezingscampagne een brief stuurde. Maar voor een brief was nu even geen tijd. De kindertjes werden voor spoedberaad in de kring gezet en adviseerden onze premier om de VVD maar in het eigen sop te laten gaarkoken en desnoods alleen met CDA-ministers verder te gaan. Want het was in het landsbelang dat wij niet zonder regering kwamen te zitten. Het kon niet zo zijn dat één enkele minister onze hele regering chanteerde.

Nu is het maar te hopen dat Balkenende de klasgenootjes van zijn dochter Amelie serieus neemt. Want wat te doen als de hele regering naar huis is? Dan moeten wij misschien weer teruggrijpen op oude bestuursstructuren van vóór de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dan stellen wij een landvoogd of landvoogdes aan. Jeltje van Nieuwenhoven staat in de coulissen vast al te trappelen om de nieuwe Margaretha van Parma te worden!
Een raadspensionaris zou ook nog kunnen. De SP heeft nog wel ergens een Jan de Wit rondlopen zónder VOC-mentaliteit.

Nee, beste landgenoten, het is vandaag een chaos! Morgen is het waarschijnlijk alweer achter de rug, maar vandaag leven wij in een bananenmonarchie. Er is paniek. De ministers Kamp en Van Ardenne komen halsoverkop terug uit Afghanistan. Hopelijk nemen zij onze troepen in Uruzgan meteen mee, want die hebben wij nu even zélf nodig. Om de orde te bewaren, de democratie te bevorderen en aan de wederopbouw te werken!

Ondertussen zitten wij in angstige afwachting aan radio of televisie gekluisterd. Want dat moet bij rampen. Elke hoogleraar staatsrecht is door Hilversum inmiddels gemobiliseerd. Iedereen moet nu zijn steentje bijdragen om de crisis het hoofd te bieden. Alle verloven zijn ingetrokken. Dus óók de ouderschaps-, zorg- en ziekteverloven! Dat u dat weet.

Het ergst denkbare scenario is, dat Rita Verdonk na vandaag pas echt de smaak te pakken krijgt en een staatsgreep pleegt. De koninklijke familie zal dan uitwijken naar het Oostenrijkse Lech, maar die procedure is gelukkig al jarenlang geoefend. Troepen van generaal Berlijn bezetten de radio- en televisiestudio's. Tanks rollen door de straten. Geert Wilders doet een optreden in Ahoy. Muitende eenheden van de vreemdelingenpolitie trekken door het land op zoek naar ondergedoken asielzoekers. Zij delen stiekem kerstpakketten uit. Bezorgde burgers verbergen fietsen en radio's in de kruipruimte van hun woning. De Hollandse Waterlinie wordt opnieuw in gebruik genomen. Waarom weet niemand, maar zo'n maatregel straalt in elk geval daadkracht uit. Want dat is wat Verdonk wil: daadkracht!

Ach, ik laat mij weer veel te veel meeslepen. Morgen doet iedereen weer gewoon. De supermarkten hebben immers zojuist bekendgemaakt dat zij dit jaar met kerst een recordomzet verwachten. Niks aan de hand dus.

Beluister het Radiolog van Verbal Jam elke woensdagavond om ±21:45 uur bij De Avonden, het cultureel radioprogramma van de VPRO.

Aflevering gemist? Alle Radiologs staan in de rechterkolom onder de kop 'Verbal Jam op de radio' en zijn terug te luisteren als audiostream.

Het programma De Avonden is te ontvangen via de Concertzender op de kabel, met DAB-radio en als live stream op internet.

Tags: