Minister van ruilhandel

Vrijdag 15 December 2006 in categorie Schandelijke taferelen

De laatste dagen scharrelen er opvallend veel vreemde typetjes rond op het Binnenhof. Zij lopen gebogen en aan hun achterste zit een ministerszetel vastgeplakt. Of eigenlijk moet ik preciezer zijn: het is andersom, de typetjes zijn onwrikbaar aan hun ministerszetel gehecht. Weliswaar levert dit een rare vertoning op, maar wat dat betreft zijn de typetjes reeds lang de schaamte voorbij. En wanneer ze erop worden aangesproken door een verbaasde voorbijganger kunnen ze altijd zeggen dat het in het landsbelang is. Dat is een staatsrechtelijk unicum: voor joker lopen in het landsbelang.

Zestig procent van de Nederlanders vindt de oplossing die Balkenende koos om de VVD-ministers binnenboord te houden niet goed, meldt orakel Maurice de Hond. Nou, dan moet je het als Balkenende toch wel héél bont hebben gemaakt als meer dan de helft van het volk deze constructie afkeurt. Gewoonlijk is de gemiddelde Nederlander niet zo uitgesproken in zijn afkeuring. Die is meer van ach, het zal mijn tijd wel duren, ach, de soep wordt niet zo heet gegeten, ach, het valt wel mee. Zelfs vijf jaar bezuinigingsbeleid krijgt het volk niet op de kast en men stemt weer rustig CDA of VVD.

De minister van Vreemdelingenzaken en Reïntegratie kreeg een motie van afkeuring om haar oren. Die leidde niet tot haar vertrek, maar tot ruilhandel. De minister van Justitie gaat voortaan op de portefeuille Vreemdelingenzaken passen, de afgekeurde minister mag zolang de portefeuille Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering doen.
In de ogen van het demissionaire kabinet is deze ruil natuurlijk logisch. Want een minister die zelf blijft zitten als ze wordt weggestuurd, kan nooit meer met gezag de illegale vreemdelingen op de vertrekregels wijzen.

Ondertussen is de jeugd de pineut. Die wordt voortaan beschermd door een minister die al menig onschuldig vluchtelingenkind achter de tralies heeft geholpen.

Tags: