Stoppen met roken

Zondag 16 Februari 2003 in categorie Lijf en ledematen

[Proloog] Vandaag een special bij Verbal Jam! Het is namelijk nu wel genoeg geweest! Wij gaan stoppen en daar mag u vandaag met veel leedvermaak van meegenieten!
Dus stay tuned en wij houden u live op de hoogte van de dramatische ontwikkelingen alhier.

12.00 uur Ai, sommige lezers zette ik blijkbaar op het verkeerde been! Nee, nee: andere been! Verbal Jam is aan het stoppen met roken! Titel van dit stukje dus maar gewijzigd. Gisteravond voor het slapen gaan de laatste sigaret genuttigd. Daarna lang uitgeslapen, want zolang je slaapt merk je niks, behalve wat enge dromen waarin je beleeft dat je er toch eentje opsteekt. Dus dat scheelt weer een paar uur lijden.

12:25 uur Ja hoor! Zit ik even Buitenhof te kijken, hebben ze daar Zalm. Gerookte Zalm, want Zalm rookt. Ik denk: niet naar kijken!
Rob Trip grijpt in en zegt tegen Zalm: "U rookt niet meer, hè?" Nee, Zalm is gestopt en Zalm hoopt het vol te houden. U ziet, Zalm is ook niet meer wat ie geweest is.

13:00 uur Mijn brein moest vanmorgen duidelijk nog leren zónder nicotine scherp te zijn. Zo heb ik vijf minuten onder de douche gestaan met de kraan dicht, schoof ik het douchegordijn naar rechts in plaats van naar links en kwam ik er tien minuten geleden Buitenhof-kijkend achter dat ik nog immer met een uitgeschakelde elektrische tandenborstel in mijn bek zat. Zie je? Zó gewend is men nou om iets in de mond te hebben!

13:30 uur Af en toe komt de trek in een sigaret natuurlijk terug. Maar dat moet je gewoon even uitzitten, dat gaat vanzelf weer weg. Veel water drinken. Heel veel water. Al die gifstoffen moeten het lichaam uit. Ik heb dus direct naast mijn leunstoel een Kärcher hogedrukreiniger paraat. Daar heb ik ook de asbakken mee schoongekregen gisteravond.

Wanneer de trek in een shaggie te erg wordt leg ik mijzelf op om 100 strafregels te schrijven, te weten de opschriften van de sigarettenpakjes. Zoals: "Roken werkt zeer verslavend, begin er niet mee!"
Vooral dit opschrift heb ik altijd zó raar gevonden! Dat lees je toch pas als je al róókt?
Ziet u het gebeuren dat zo'n jongeling bij de sigarenboer komt om een pakje sigaretten terug te brengen? "Ja, ik begin er tóch maar niet aan, mag ik mijn geld terug?"

13:50 uur Maar goed, die strafregels waren een goed idee van mij. Ik kan me er heerlijk aan ergeren en dat leidt weer af.
'Uw arts of uw apotheker kan u helpen te stoppen met roken'. Ja hóór eens, maak er toch niet altijd zo'n drama van! Zo'n big deal is het nou ook weer niet, dat stoppen met roken. Alles wordt tegenwoordig maar gemedicaliseerd. Bovendien zijn de dokter en de pillenplugger vandaag dicht. Centrale Doktersdienst bellen dan? Traumahelicopter laten uitrukken?
Trouwens, mooie gelegenheid om eens te gaan uitzoeken wat het internet aan rookstophulp te bieden heeft...

14:15 uur Ah, ik zie een SMS-cursus. Voor 55 eurocent per bericht gaan ze je gedurende zes weken elke dag een smsje sturen. Wat staat daar dan in? "Hou vol?" Of: "Goed zo! Al 2 dagen!" "Vandaag ben je vier weken gestopt. Zet nu door!"
En waarschijnlijk ook: "Waag het niet die telefoon uit te zetten!" Nee, niks voor mij. Dit soort slappe dingen zijn gewoon ordinaire geldklopperij! Zakkenvullen over de rug van de roker! Gewetenloze profiteurs!
Hé, merkt u het ook? Ik word al een beetje agressiever af en toe! Jahaa, dat hoort erbij! Ik sta de komende dagen niet voor mezelf in! Ik ben niet toerekeningsvatbaar!
Kijk eens aan! Dat biedt weer perspectieven...

14:30 uur Vergeet ik helemaal te vertellen! Weet u wat ook heel erg motiverend is? Of beter gezegd: wie? Mijn Israëlische vriendin! Die zit ogenschijnlijk rustig te studeren achter haar bureau, maar telkens wanneer ik slinks mijn hand in de richting van zoiets onschuldigs als een vloeitje laat glijden, hoor ik ineens dat er achter mij een UZI wordt doorgeladen. Nee, zij is echt een hele steun in deze toch moeilijke momenten. Zij is ook degene die mij ertoe heeft gebracht geheel vrijwillig te stoppen, dat begrijpt u.

15:35 uur Mijn Israëlische vriendin laat weten dat ze Nederlands is.
15:36 uur Mijn Nederlandse vriendin laat weten dat ze Palestijns is.
15:37 uur Mijn Palestijnse vriendin zegt dat ze Marokkaans is.
15:38 uur Mijn vriendin vraagt of die wartaal een afkickverschijnsel is, dat opsommen van de voltallige assemblee van de Verenigde Naties als vriendin.
Ik zeg haar: "Ik kan jou effe niet thuisbrengen geloof ik..."
Ze zegt dat ik beter even kan gaan liggen.
De UZI laat weten een nietmachine te zijn.
Ik geloof inderdaad dat ik maar even ga liggen...

19:00 uur Ik heb een sterk vermoeden dat ik nu even in de chagrijnigheidsfase ben. En ook die volle maan staat mij helemaal niet aan, mijn lichaam voelt alsof het bezig is met de transitie naar weerwolf. Blijf uit mijn buurt. Ik ben niet voor rede vatbaar. Ik ben geïrriteerd.
Hè lekker! Eindelijk een excuus om niet aardig te hoeven zijn.
Duurt dat nog lang, dat stoppen met roken?

19:15 uur Poging tot mentaal etsen: "Ik? Ik rook niet! Nooit gedaan ook!"

19:30 uur De aanpak van het Belgische BioConcept:
"Enkele jaren geleden stond ik er nog net zo voor als jij. Ik rookte en was aan het zoeken naar een oplossing om definitief te stoppen met roken. Ik had al van alles geprobeerd en begon te twijfelen aan mezelf. Wat was er mis met mij?"
Nou, als ik zulk gehuilebalk op m'n site had staan zou ik ook gaan twijfelen aan mezelf. En wanneer je vervolgens het biologisch zwendelpreparaatje van BioConcept koopt is er inderdaad wat mis met je.

21.00 uur Kijk, de eerste positieve effecten dienen zich al aan! Ik krijg een hartelijke e-card van lezeres Coby. Vanaf deze plaats: dank Coby!
Tevens word ik nu ineens overvallen door onregelmatige vlagen van extreem helder denken. Levensvragen, waaraan ik voorheen achteloos met een sigaret tussen de lippen voorbij ging, dringen zich nu haarscherp aan mij op. Zoals: waarom zit er in mijn vriezer niet eigenlijk óók een lichtje?

22.00 uur Ik stop ermee voor vandaag. Nee, niet met stoppen met roken, maar met de verslaggeving erover. Het ergste hebben we nu wel gehad. Als er nog interessante ontwikkelingen zijn, komen wij daar later in de uitzending uiteraard op terug.
Behoort u tot degenen die nog wèl roken, dan zou ik zeggen: geniet ervan zolang het nog kan. Eh, begrijp me niet verkeerd, ik bedoel: straks mag het echt nergens meer.

Straks verder...Tags: