keihard verbieden!

Maandag 09 Juli 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

In het Algemeen Dagblad lees ik vandaag dat christelijke schoolbesturen overwegen het roken op schoolpleinen te verbieden. Zij vinden het roken op schoolpleinen 'niet meer van deze tijd'.
Niet meer van deze tijd? Als oudere jongere schiet ik onthutst overeind en constateer dat mijn klomp breekt.
Sinds wanneer is roken op het schoolplein dan toegestaan? Ik heb vast en zeker iets gemist!

Ik leefde nog in de (kennelijk onnozele) veronderstelling dat de rokende leerling sinds jaar en dag was veroordeeld tot de stiekeme illegale rookzone achter het fietsenhok! Maar nu moet ik bedroefd constateren dat dit stukje schoolcultuur allang ter ziele is. Typisch weer die nieuwe zakelijkheid: het fietsenhok dient alleen nog maar voor het stallen van fietsen en scootertjes. Weg is de romantiek van de stalling, de enige plaats op school waar het vak 'erotische verkenningen' werd gegeven. Geen wonder dat de jeugd van tegenwoordig zoveel problemen geeft! Maar dankzij de christelijke schoolbesturen komt misschien de nevenfunctie van het fietsenhok weer terug. Althans, wat betreft 't roken. De andere activiteiten, zoals het zogeheten 'rotzooien' met de andere sekse, worden niet genoemd. Die zullen dus voorlopig nog wel gewoon openlijk op het schoolplein blijven plaatsvinden. Onder het welwillend oog van de bewakingscamera's of zo...

Kenmerkend voor hedendaagse slapjanuscultuur zijn de reacties van de andere clubjes van schoolbesturen. Een algemeen verbod is niet zinvol, scholen kunnen dat zelf wel, invoering in overleg met ouders en leerlingen, rookzones op het schoolplein kunnen een goed alternatief zijn. Dát soort uitlatingen. Want anders verdwijnen de leerlingen van het schoolplein en gaan ze elders roken. En dan raak je 'het zicht er helemaal op kwijt'.

Nee, driewerf nee! Pedagogisch he-le-maal fout! Elke puber moet namelijk de gelegenheid krijgen om te rebelleren. Voor een gezonde emotionele ontwikkeling is het nodig dat er dingen bestaan die absoluut verboden zijn en die bij overtreding van het verbod streng worden bestraft. Anders is er geen lol aan voor ze. Keihard verbieden dus!
Anderzijds is het de taak van de schoolleiding om een opvoedkundige omgeving te scheppen waarbinnen de jeugdige ongehoorzaamheid gecontroleerd kan plaatsvinden. Hiertoe diende van oudsher de fietsenstalling.
Elke docent had de instructie: kom niet achter het fietsenhok! Loop alleen maar af en toe dreigend in die richting.
Bij de hoek van de stalling stond altijd één van de lulletjes van de school op de uitkijk. Die moest je dan bij je roepen om te vragen wat hij daar deed. Verder niks. De andere leerlingen waren dan gewaarschuwd dat je als directie de boel scherp in de gaten hield.

Dankzij het fietsenhok wist dus iedereen wat er gebeurde en waar het gebeurde. Het perfecte middel om 'het zicht erop niet kwijt te raken'.

Tags: