Edje krijgt zijn vetje

Vrijdag 17 Oktober 2003 in categorie Lijf en ledematen, Politiek & Maatschappij

Die overheid van ons, dat is me er toch eentje. Herhaaldelijk worden wij op onze 'eigen verantwoordelijkheid' gewezen, maar die moeten we voornamelijk nemen als dat goed is voor de rijksbegroting. Voor het overige bemoeit men zich graag overal mee en is die 'terugtredende overheid' een wassen neus.

De overheid zal ons bijvoorbeeld wel eens krachtdadig van het roken afhelpen. En dus is roken op steeds meer plaatsen waar mensen samenkomen verboden. Behalve in de horeca voorlopig, want rokende bewindspersonen zoals Zalm voelen er niets voor om met de winter in zicht op de stoep van café Dudok te moeten blijven staan. Voor de rest gaat men er flink tegenaan. "Edje houdt wel van een sigaretje," vernemen wij op de radio. Maar vanaf 1 januari 2004 heeft zijn collega Piet wettelijk recht op een rookvrije werkplek. Dat komt er in de praktijk op neer dat Edje straks letterlijk in de kou staat, op het balkon of op het dakterras.

Geen nood, ook Edje dwingt men nog wel tot stoppen. Afgelopen week was er zelfs een pleidooi om afkickmiddelen te vergoeden. Dat is mooi. Een soort methadonproject voor rokers. Alles voor de volksgezondheid!

Dan ben je weliswaar fijn van het roken af, maar nog niet van de bemoeizieke overheid. Van stoppen met roken wordt je namelijk dikker. En ja hoor, daar zijn ze weer met hun vermanend voorlichtingsvingertje: Nederland moet meer bewegen, wat er niet aankomt hoeft er ook niet af, maak je niet dik.

 
“Men wil ons gewoon allemaal dood hebben!”

Ja, dat is weer makkelijk gezegd. Als je je als overheid ergens mee bemoeit, doe het dan meteen ook goed! Grote delen van de beroepsbevolking zitten gedwongen op een bureaustoel. Laten ze die dan ook maar eens recht geven op een werkplek waar meer bewogen kan worden. In elk bedrijf bijvoorbeeld een fitnessruimte verplicht stellen. Minstens een uur per dag sporten in de baas z'n tijd. Een beetje lunchwandelen is niet voldoende om die vetrollen kwijt te raken, zo is al gebleken. Kortom, ook de Modifast moet in het vergoedingenpakket. Iedereen krijgt van overheidswege naar keuze gratis Staats-Nikes, een TelSell Bun & Thigh Rocker of een Donner Polderbike.

Dus hup Hoogervorst, geen woorden maar daden! Stimuleer de volksgezondheid! Maar wat doet deze regering? Precies, men trekt de subsidies van de sportverenigingen in. Want een gezonde begroting is blijkbaar nog nèt even belangrijker dan een gezonde Nederlander.

Weet u wat het is? Men wil ons in werkelijkheid gewoon allemaal dóód hebben. Het is een complot! Dat lost namelijk het probleem van de vergrijzing weer voordelig op.
Die overheid van ons, dat is een zieke geest in een lamlendig lichaam.

Ik heb trouwens al weer veel te lang gezeten nu...

Tags: