Moderne melaatsheid

Vrijdag 28 Juni 2002 in categorie Lijf en ledematen, Schandelijke taferelen

Leven als God in Frankrijk is er niet meer bij, want daar is men nu helemaal van God los. Ik las een berichtje over een paniekzaaiend anti-rook spotje aldaar.
Ik zal de laatste zijn die gaat beweren dat roken gezond voor je is. Niet roken is nu eenmaal beter dan wél roken. Maar we moeten in deze wereld wel even normáál blijven doen, ja? Rokers worden zo langzamerhand in navolging van het immer hysterische Amerika als melaatsen behandeld.

Zo zag ik deze week ook in Terminal 1 van het vliegveld Ben Goerion te Tel Aviv nog een treffend voorbeeld van de ronduit onbeschofte behandeling van mensen die roken. Zoals u weet is tegenwoordig op de meeste vliegvelden roken niet meer toegestaan, behalve hypocriet genoeg op terrasjes waar geld te verdienen valt. Kijk hiervoor op Schiphol.

Op Ben Goerion zijn ze consequenter en is het overal verboden, op tien vierkante meter na. Daar bevindt zich een kleine afgescheiden ruimte voor rokers. Het is letterlijk een 'gebruikersruimte': een heel klein afgescheiden hok waar je alleen kan 'hangen' op van die abri-achtige railingen, niet zitten. Er staan sokkels met asbakken.

Om de privacy van de nicotine-junks zoveel als mogelijk te respecteren heb ik alleen de buitenkant gefotografeerd:

Rookhok op Ben-Goerion Airport, Tel-Aviv

Men had natuurlijk best een minder vernederende oplossing kunnen bedenken, bijvoorbeeld in de open lucht een terrasje maken met zitjes voor rokers. Gewoon buiten bij de vliegtuigen, bij de andere luchtvervuilers.

Wat ik nogal beangstigend vind is het hele mechanisme dat wordt gebruikt in de strijd tegen het roken. Het beleid neemt kwalijke, hetze-achtige vormen aan. Daarbij wordt een bepaalde groep mensen met welhaast niets ontziende middelen gestigmatiseerd als lieden die sociaal verwerpelijk bezig zijn, de gezondheid van anderen bedreigen en maar beter letterlijk kunnen worden verbannen naar de marge van de samenleving, in dit geval: een achteraf-hok op het vliegveld.

Waarom is dit beangstigend? Omdat nu blijkt dat men niet meer schroomt een dergelijk mechanisme van stigmatisering en hersenspoeling op de bevolking los te laten. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat vergezocht, maar in principe kan de methode op elke willekeurige groep in de samenleving worden toegepast.

Zoiets gaat snel en niet eens sluipend. Op Bevrijdingsdag is de milieubeweging nog een goedmoedige geitenwollensokkenclub, de dag daarop een stelletje moordzuchtige linkse extremisten. Vooral dank zij kijkcijfergeile mediahysterie. De nuance is compleet zoek.

Zo moeten we voorál doorgaan. Daar wordt de wereld héél gezond van. Gewoon nog even een schepje er bovenop, we zijn er bijna. Dan zijn alle Islamieten terroristen, zijn alle Joden oorlogsmisdadigers, zijn alle zakenmensen frauderende zakkenvullers, zijn alle alcoholisten criminele kinderdoodrijders, zijn alle homo's pedofielen, is alles links van D66 weer een vuile communist.

Moet te doen zijn. Een béétje bekwaam campagnebureau draait er zijn hand niet meer voor om.

Tijd voor geweldloos verzet door de sociaal bewogen rokers: rooksignalen roken voor een mentaal gezonde samenleving, vredespijpen roken voor het Midden-Oosten, rookgordijnen leggen tegen schadelijke uv-straling, een rookpluim uitdelen aan Theo van Gogh, palingroken tegen lakse gemeente-besturen, rookspek roken tegen de varkensindustrie. De Nobelprijs voor het Roken gaat naar Fidel Castro.

Niet-rokers met hart voor de democratie kunnen solidair zijn onder het motto 'Meeroken moet mogen'.

Intussen loop ik klepelend met een bel door de straten van Amsterdam, waarschuwend roepend:
"Ik ben Roker! Blijf uit mijn buurt! Ik ben Roker!"
En het volk vlucht van mij weg, elkander in paniek waarschuwend: een roker! Besmettelijk!

Deze productie kwam mede tot stand dankzij subsidie van de Leprastichting.

Tags: