Het raadsel van de Van Boshuizenstraat

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 13 Augustus 2014 in categorie Amsterdam Centraal

De Van Boshuizenstraat in Amsterdam Buitenveldert loopt tussen de Buitenveldertselaan en de Europaboulevard. Het is niet direct een bijzondere straat, niet druk, eigenlijk heel gewoontjes, bij het saaie af. Toch is er iets heel eigenaardigs en onverklaarbaars aan de hand: de Van Boshuizenstraat lijkt voorgetrokken te worden bij andere straten.

Wat is namelijk het geval? De Van Boshuizenstraat is slechts 1,4 km lang, maar men heeft het gepresteerd om binnen die betrekkelijk kleine afstand maar liefst 21 zebrapaden aan te leggen. Ja, ik heb ze geteld. Eénentwintig! Dat is gemiddeld om de 66 meter een zebrapad, zodat het niet veel scheelt of elke voordeur heeft z’n eigen oversteekplaats.

Wat heeft de Van Boshuizenstraat dat andere straten niet hebben?

Welke straat in Amsterdam van ongeveer dezelfde lengte heeft zoveel zebrapaden? Zijn hier massa’s voetgangers die de straat moeten oversteken? Zijn er onder die voetgangers echt absurd bovengemiddeld veel kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen, blinden, lichamelijk gehandicapten en rollatorsenioren? Is de straat een beruchte 'black spot' waar wekelijks talloze ongelukkigen het leven laten?
Het antwoord is bij mijn weten in alle gevallen: nee!

De straat wordt nog eens extra beveiligd door verkeersdrempels en een display dat de snelheid meet:
'U rijdt 17km per uur'.
Logisch: sneller wordt lastig met die rottige drempels.

Kortom, de Van Boshuizenstraat lijkt mij de veiligste straat van Amsterdam. Het mankeert er nog maar aan dat bij elke zebra een verkeersregelaar staat.

Van Boshuizenstraat Amsterdam

[Klik voor gehele afbeelding]

Maar wat heeft de Van Boshuizenstraat dat andere straten niet hebben? Bij de herprofilering van mijn vroegere woonstraat in Slotervaart moest de buurt hemel, aarde en deelraad bewegen om één enkele zebra voor het bejaardenhuis te krijgen. Anders was het te lastig voor de bus. Door de Van Boshuizenstraat rijdt trouwens óók een bus.

Ik kan natuurlijk met Stadsdeel Zuid gaan bellen om te vragen waarom deze straat zo’n grote kudde zebra’s heeft. Maar ik ben een beetje bang dat dan de mystiek van deze situatie verloren gaat. Dat er een heel banale reden voor is, dat de verantwoordelijke wethouder bijvoorbeeld zegt:
"Mijn oude blinde moeder woont daar en die loopt af en toe zomaar de weg op."
Of: "We hadden een partij witte verf over en dus hebben we van de nood een deugd gemaakt."

Maar misschien is het gewoon omdat de naam Buitenveldert begint met de B van Bevoorrecht. Want in de zijstraten wonen aan de villa's te zien een heleboel zakken met geld.
In die hoek moeten we het zoeken denk ik…

Tags: