Festivalcultuur slaat door

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zaterdag 02 Augustus 2014 in categorie Milieu, flora, fauna, Amsterdam Centraal

Amsterdam herbergt ongeveer 300 festivals. Zo is er altijd wat te doen. Bij die 300 festivals zitten opvallend veel muziekfestivals. Als ik het nog verder uitsplits bestaat een groot deel van die muziekfestivals uit stijlen die zijn samen te vatten onder de noemer 'teringherrie': techno, house, r&b, dance. Ik veroorloof mezelf even deze ouwelullenopmerking.

Ik vind het prima, op één ding na: ze worden allemaal gehouden op plekken die volgens mij oorspronkelijk zijn bedoeld om in betrekkelijke stilte van de natuur te kunnen genieten, zoals allerlei parken en het Amsterdamse Bos. Maar wellicht is dit een achterhaald standpunt en worden de Amsterdamse parken geleidelijk omgezet in festivalterreinen. De andere recreanten hebben het maar te pikken. Op incidentele basis is er niets tegen, maar het slaat steeds verder door met al die decibellen in de natuur.

In 2013 nam het aantal dancefestivals met één derde toe.

Een greep uit de herriefestivals in de open lucht, alleen al in augustus: dit weekend is er in het Amsterdamse Bos het Dekmantel Festival, drie dagen lang. Techno en House is dat geloof ik.
Men kan ook naar Dance Valley in recreatiegebied Spaarnwoude, maar dan alleen op 2 augustus. Op dezelfde dag is er het Sky City dance festival in het ArenA park. Volgend weekend wordt het Oosterpark overgenomen door de hiphop met Appelsap. Het is dan ook weer raak in Spaarnwoude, met Dutch Valley (dance, o nee, vergissing, dat is Nederlandstalige herrie). En alsof dat niet genoeg is hebben we in hetzelfde weekend Gaasper Pleasure, twee dagen lang. Tegelijkertijd: Loveland, een dancefestival in het Sloterpark aan de Sloterplas.

Gek genoeg werd er enige jaren geleden nog moord en brand geschreeuwd over de geluidsoverlast van het vuurwerk bij de Sloterplas op Koninginnedag, dat de zielige vogeltjes zou ontregelen. Conclusie: de vogeltjes houden wél van Dance, maar niet van vuurwerk. Midas Dekkers, leg dat maar eens uit.

En zo gaat dat hossen op harde muziek nog ongeremd verder in augustus en september. Tip: mijd voorlopig ook het NDSM-terrein als u niet van klereherriekunst houdt.

Het aantal dancefestivals is in 2013 met maar liefst één derde toegenomen, volgens de Festivalmonitor van Respons. Best kans dat het dit jaar nog meer is. Hip hoor. Straks komt er en agenda uit met de luttele dagen waarop het rustig is in  de parken. Dat is dan makkelijker dan andersom.
Stilte, het wordt een schaars genot. Want voor het Amsterdamse Bos hebben we altijd nog Schiphol om een eventueel gebrek aan lawaai op te vullen.

Tags: