De geheime adviseur

Donderdag 31 Januari 2013 in categorie Waargebeurde verzinsels, Royalty

Als geheim adviseur 'vanuit het volk' was ik natuurlijk al een tijdje op de hoogte, maar toch kwam de aankondiging van haar aftreden voor mij nog als een schok.
Het zal een maand of vier geleden zijn dat de majesteit mij ontbood en mij meedeelde dat zij een abdicatie overwoog. Ik dacht: waar heeft dat mens het over? Maar gelukkig verduidelijkte ze meteen dat het hier om haar aftreden ging. Weer een woord geleerd.
Ik zei: "Waarom? The Queen aan de overkant is al 85, dus uwe majesteit kan ook nog minstens tien jaar mee!"
Nee, weersprak zij mij, ze had vastgesteld dat er inmiddels een te grote discrepantie was ontstaan tussen haar beeld op de postzegel en dat in de spiegel. Als vorstin ben je tenslotte  het gezicht van Nederland en ze werd te oud.

Ze beschouwde dat maar als een grapje

"Ach, als het haar maar goed zit," wierp ik beleefd tegen. Maar ondertussen was ik het natuurlijk van harte met haar eens, die verlopen kop dat doorgroefde gelaat kon echt niet meer. Het klinkt misschien wat meedogenloos, maar zo worden topbestuurders nu eenmaal beoordeeld.
Het bedrijfsleven had al laten doorschemeren dat het liever Máxima mee had op de handelsmissies, want zij leverde beduidend meer orders op.
"Maar ik ga niet achter de koninklijke geraniums zitten, dat begrijpt u. Ik blijf bezig."
"Ja, u kunt altijd nog royalty-commentator worden bij de NOS. U bent tenslotte goed ingevoerd in het milieu…"
Ze beschouwde dat maar als een grapje.
"Maar evengoed bedankt dat u mij hebt geholpen bij deze historische beslissing," besloot ze ons gesprek.

Tags: