Waar heeft Wouter dat geld vandaan?

Dinsdag 30 September 2008 in categorie Geldkwesties

Een voordeel van de bankencrisis is toch wel dat we als gewone jan met de pet heel wat leren over de financiële wereld. Zo had ik nooit gedacht er ooit nog eens achter te komen wat 'short gaan' betekent. Maar alle journaals hebben het ons nu uitgelegd. De speculant leent een aandeel van bijvoorbeeld een pensioenfonds. De speculant verkoopt het aandeel voor laten we zeggen honderd euro. De koers van het aandeel zakt. De speculant koopt het terug voor een lagere prijs, steekt de winst in z'n zak en geeft het aandeel weer terug aan het pensioenfonds. Hij gaat daarentegen de mist in als het aandeel stijgt.

Alleen ben ik er nog niet achter waarom een pensioenfonds in godsnaam aandelen zou uitlenen aan speculanten. Dat hebben de journaals er gemakshalve niet bij verteld. Ik leen ook wel eens mijn boormachine uit aan de buurman. Ik vond het al zo vreemd dat ik hem nooit hoorde boren. Maar ik heb hem nu door: hij is ermee aan het short gaan!
Binnen de kortste keren sta ik onder curatele!
Een ander onnavolgbaar verschijnsel is dat gegoochel met honderden miljarden tegelijk. Dat zijn zulke absurde bedragen dat ik de laatste dagen het gevoel kreeg in Zimbabwe te wonen. Ik verwacht elk moment dat de Europese Centrale Bank biljetten van een miljoen euro in omloop gaat brengen. Of dat Robert Mugabe ineens bij Pauw en Witteman zit, in plaats van Wouter Bos.
Er zal bijna geen burger in dit land zijn die niet heeft overwogen zijn spaargeld van de bank te halen en er goud of schilderijen voor te kopen.

Nederland heeft dit weekend ruim vier miljard euro geïnjecteerd in de Fortisbank. Zo noemen ze dat: injecteren. Dat zal wel een duur woord zijn voor 'over de balk smijten', maar dat zal de tijd ons leren.
De hele operatie is bedoeld om ons 'vertrouwen' in de banken te herstellen.
Ik weet niet hoe het er bij u thuis financieel aan toe gaat, maar als ik op een dergelijke manier met het huishoudgeld omga, leidt dit bij mijn echtgenote niet tot meer vertrouwen maar tot een regelrechte crisis. Binnen de kortste keren sta ik onder curatele!

Het kan aan mij liggen, maar één vraag heb ik de journaals nog niet horen stellen. Misschien omdat het een onbelangrijk detail is, een kleinigheidje. Wellicht is het ook een heel domme vraag, in dat geval bij voorbaat mij excuses. We hadden namelijk onlangs die Algemene Beschouwingen waar ieder dubbeltje twee keer werd omgedraaid, waarbij er werd gehakketakt wie er nou wel en niet op vooruit zou gaan. Wouter Bos liet toen weten geen geld te hebben voor extra dingen voor de mensen of de ministeries. Dit weekend sluist hij vier miljard richting België. Dus Wouter: wáár heb jij ineens dat geld vandaan?

Maar misschien begrijp ik het allemaal wel weer verkeerd. Ik ben tenslotte geen financieel expert. Best kans dat Wouter gewoon aan het 'short gaan' is van onze belastingcenten. Die krijgen we dan pas terug als de euro bijna niks meer waard is. Ergens in dat traject moet een slimmerik zitten die er uiteindelijk een aardig winstje aan over houdt, in welke vorm of valuta dan ook.

Tags: