Diepe frustratie!

Zondag 28 September 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Vrijdag stond er op de voorpagina van Het Parool weer zo'n bericht waarvan je als burger diep moet zuchten. In de regio Amsterdam lopen 1700 veroordeelde criminelen vrij rond. De helft daarvan heeft nog meer dan drie maanden celstraf van de staat tegoed, met z'n allen zelfs 640 jaar.

Ja-maar-ja-maar, sputteren wij dan, onnozele zielen als wij blijkbaar zijn, die horen toch gewoon na hun eerste arrestatie in de cel te zitten?
Nee-nee-nee-nee, helemaal fout, iemand direct opsluiten is zó 1894, zo doet Justitie dat niet.
Een rechtszitting laat meestal een paar maanden op zich wachten en in die tussentijd mag de verdachte gewoon vrij rondlopen. Zich netjes melden bij rechtbank of bajes is kennelijk een stukje eigen verantwoordelijkheid van de boef. Helaas, onbetrouwbaar volk, totaal gebrek aan mores, normen, waarden, fatsoen: ze komen doodleuk niet opdagen bij de rechtbank, worden bij verstek veroordeeld, melden zich niet bij de bajes.
De politie is diep gefrustreerd, want die heeft meestal veel tijd en moeite in de eerste aanhouding gestoken.
Zo werkt ons rechtssysteem niet
Het Openbaar Ministerie (Justitie dus) kan weinig doen. Ja, 'iemand meteen in detentie zetten zou natuurlijk een oplossing zijn, maar zo werkt ons rechtssysteem niet,' aldus de uitleg van het OM aan de krant.
Zo werkt ons rechtssysteem niet??? (3x)
Dat heb ik volgens mij op school toch anders geleerd! Straks gaat Justitie nog rekening houden met de vakantieplannen van een verdachte. Of doen ze dat soms al?

Van verbijstering mag u nu even uw okselhaar uitrukken, uw hoofd tegen de badgeiser bonken, uw kat castreren, het dressoir naar uw schoonmoeder werpen, uw kunstgebit in het IJsselmeer keilen of een andere opluchtende handeling naar keuze verrichten. Dit in een uiterste poging om een fatale explosie af te wenden. Want dit trekt het begripscentrum in het gemiddelde brein natuurlijk niet.

Volgens mij wordt het tijd voor een diepgaande parlementaire enquête naar het functioneren van het Openbaar Ministerie. Want we kunnen natuurlijk wel telkens al die hangjongeren, winkeldieven, bejaardenberovers en andere kutmarokkaantjes de schuld geven, de échte boeven zitten natuurlijk bij het OM. Dat zijn lapzwanzen, lijntrekkers en lulhannesen tot in de zoveelste macht. De rechterlijke macht waarschijnlijk. Geen wonder dat Wilders zoveel aanhang krijgt.
Kom, ik ga maar eens een Fortisbank beroven, voordat het te laat is. Wie doet me wat, nietwaar?

Tags: