« Stemmen | Home | Vreemdgaan »

 

Oneerbare voorstellen

Vrijdag 20 September 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Het nieuwe politieke klimaat wordt reeds opwindend voelbaar in de Tweede Kamer. Wat een verschil!
In het verleden sprongen hooguit SP-kamerleden als Agnes Kant en Jan Marijnissen een beetje uit de band met wat al te 'informeel' taalgebruik. Althans, naar de mening van kamervoorzitter Frans Weisglas.

In dit licht is het wel heel opmerkelijk dat diezelfde Weisglas zijn partijgenoot Gerrit Zalm rustig zijn gang laat gaan wanneer deze tijdens de Algemene Beschouwingen bij herhaling een uiterst suggestieve en oneerbare opmerking maakt.
Met de voor hem karakteristieke ontdeugende twinkeloogjes achter de brillenglazen beschouwt geile Gerrit vanaf het spreekgestoelte de kamerleden in het algemeen en de nieuwe vrouwelijke kamerleden in het bijzonder. Provocerend werpt hij vervolgens nadrukkelijk de term 'dekkingsvoorstel' de zaal in en kijkt of er iemand begint te blozen. Met Weisglas heeft hij vooraf afgesproken dat die niet zal ingrijpen. Nou, dat was deze ook allerminst van plan! Integendeel, de kleine Frans zit met ietwat klamme handen zijn voorzittershamertje op te wrijven en houdt met moeite zijn handen boven tafel.

Voormalig staatsboekhouder Zalm verkneukelt zich. Het liefst had hij het woord nog vele malen herhaald: dekkingsvoorstel, dekkingsvoorstel...
Ja, ja, hier komt de wáre Zalm-norm uit de kast, nu we het toch over normen en waarden hebben.
Maar laat ik eerlijk zijn, ik moet toegeven dat 't eigenlijk best wel een geil ideetje is uit de koker van Zalm. Eens denken... Welke aantrekkelijke dame zal ik eens een dekkingsvoorstel doen?

A dirty mind is a joy forever...

Tags: