Corrupte boef

Dinsdag 08 Januari 2008 in categorie Politiek & Maatschappij

De partij die het fatsoen nastreeft, desnoods met harde hand, heeft weer van zich doen spreken. Dit keer bij monde van kamerlid Hero Brinkman. Tijdens een bezoek aan de Antillen herhaalde hij op de lokale radio nog eens zijn kwalificatie dat de Antillen 'grotendeels een corrupte boevenbende zijn'. De Antillianen pikten dit niet en weigerden Brinkman de toegang tot het gebouw van de Staten van de Nederlandse Antillen. Eerst excuus, vonden zij. De Antillianen hebben groot gelijk. Wellicht valt er het nodige te verbeteren aan het Antilliaans bestuur, maar een dergelijke toon hoef je niet te pikken.
Uitermate zwak was daarom ook het optreden van de voorzitter van onze kamerdelegatie, de VVD-er Willibrord van Beek, die kennelijk vond dat onze delegatie zonder Brinkman niet in gesprek kon met de Antillianen. Voorwaar een indrukwekkend staaltje koloniale solidariteit. We kunnen trots zijn op dit soort kamerleden!

Wie is eigenlijk die Hero Brinkman? Hij blijkt in de jaren negentig van de vorige eeuw politieman te zijn geweest in Amsterdam. Na een opleiding tot Buurtregisseur mocht hij de orde handhaven in de Bellamybuurt. Daar hebben ze uiteraard geweldige herinneringen aan hem. Hij verwierf dan ook al snel de eretitel 'Rambo van de Bellamybuurt'. Zo'n predicaat krijg je natuurlijk niet zomaar, daarvoor moet je eerst heel wat vijanden maken. Met dat mannetje viel niet te spotten.
De Opleiding tot Buurtregisseur
is een modulair opgebouwde cursus van twee jaar op HBO niveau. De opleiding is in 1999
ontwikkeld en in 2000 van start gegaan gelijktijdig met de lancering van het fenomeen
buurtregie.

Maar ik begrijp nu dat ik indertijd de politieambtenaar Brinkman best had kunnen uitmaken voor 'corrupte boef' of complimenten van gelijke strekking. Daarvoor was ik niet bekeurd wegens het beledigen van een ambtenaar in functie. Integendeel, ik zou natuurlijk precies op zijn golflengte hebben gezeten. Die dingen moeten in de beleving van Brinkman nu eenmaal gezegd kunnen worden, nietwaar?

Tags: