Het zwengeltje

Donderdag 03 Januari 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Na het onfrisse onderwerp van gisteren, vandaag maar iets luchtigers. De gootsteenafvoer. Dat is bij ons bij tijd en wijle een problematisch ding. Hij verstopt minsten één keer per jaar. Liefst twee keer.
Kan gebeuren, zult u zeggen. Jaaa, maar die van ons verstopt altijd op zon- en feestdagen! Op eerste kerstdag, met pasen of zoals onlangs weer, op oudejaarsavond. Waarbij je dan weet: dat gaat minstens nog een dag duren voordat ik de loodgieter kan bellen. Ons aanrecht buigt door onder de stapel afwas van de feestdagen.

Wij moeten noodgedwongen overschakelen op handmatig afwassen bij het wc-fonteintje, onder de douche of bij de wastafel. Een ligbad hebben wij helaas niet, want dan kon ik nog lekker samen met het servies liggen weken. Al moet je dan natuurlijk uitkijken dat je het bestek niet in je reet krijgt. Op de eerstvolgende werkdag begint dan de discussie met de huisbaas. Als hij de loodgieter bestelt, is dat voor onze rekening! Want de gootsteenafvoer behoort tot de 'huisriolering', beweert hij. Dus hij wil met alle liefde de loodgieter sturen, maar dan ook de nota. En dat vinden wij heel onrechtvaardig.
Want de verstoppingen ontstaan door een constructiefout in de afvoerbuis. Die loopt te horizontaal en er zit een obstakel op de plek waar hij aansluit op de standleiding. Dat heeft een deskundige mij eens verteld. Maar zie zo'n discussie maar eens te winnen. Graag zou ik de huisbaas persoonlijk door de afvoer proppen om hem het probleem te laten zien, maar dan zit ik daarna met een nog veel ernstiger verstopping. En een nóg hogere nota van de loodgieter!

Fuck de huisbaas en fuck de loodgieter. De laatste gaat mij altijd de les lezen dat het mijn eigen schuld is. Dat ik jus of frituurvet door de afvoer gooi. Dat doen wij helemaal niet! En bovendien gebruiken wij altijd Becel! Dat doen we niet om onze hart- en bloedvaten te beschermen, maar juist vanwege die problematische afvoer!
Ik had geen zin in die discussies. Dus weet je wat, ik zou die handel zelf wel eens even gaan dotteren. Ik ben fijn langs de Gamma gegaan en heb daar voor een tientje een ontstoppingsveer aangeschaft.

Zodra je dat ding in de leiding duwt weet je al: daar is niet goed over nagedacht. Hij heeft namelijk een zwengeltje aan het eind. De bedoeling van dat zwengeltje is, dat je de veer kunt rondzwengelen in de buis. Dat reinigt extra lekker, nietwaar? Nou, vergeet het maar. In de praktijk kun je alleen maar zwengelen wanneer de veer zich geheel in de leiding bevindt. En dat kan dus niet, want daar zit nog die verstopping, dat obstakel of weet ik veel wat. Buiten de buis kronkelt de veer zich tijdens het zwengelen om zichzelf heen. Ziet er knus uit, maar op zulke momenten wens je dat de uitvinder van het ding in de buurt is. Om z'n eigen veer om z'n nek te wikkelen, even flink strak te trekken en tenslotte met leutig sadisme aan dat stupide zwengeltje te gaan zwengelen.

Maar goed, uiteindelijk heb ik het zwengeltje het zwengeltje gelaten en heb ik de veer gewoon door de buis geramd. Dat hielp zowaar. Het leed is weer geleden, maar u merkt: ik moest het toch even kwijt.

Tags: