Het mes in de rug

Dinsdag 06 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Joop Wijn verlaat plotseling de politiek. Want het CDA had alleen nog het baantje van fractievoorzitter voor hem vacant. Maar Joop wilde absoluut minister blijven.
Ach, ik kan me zó goed voorstellen hoe dat is gegaan in het beraad waarbij de CDA-ers onderling de baantjes verdeelden. Want Maxime Verhagen begon natuurlijk onmiddellijk te jengelen dat hij nou eindelijk óók wel eens minister wilde worden! Als extra argument droeg Maxime aan dat een 'in de kast'-homo als Joop niet lekker lag bij de ChristenUnie.
Ja, Maxime Verhagen heeft niet voor niets al twee maal volkomen verdiend de zwetsprijs gekregen!

In tegenstelling tot Joop Wijn is Maxime Verhagen voor zijn ego volkomen afhankelijk van het politiek bedrijf. Weinig kans dat hij met z'n geschiedenisdiploma nog ergens anders aan de slag komt. Ja, misschien als leraar maatschappijleer op een of ander Limburgs Augustinuscollege. Op zich niets mis mee, een achtenswaardig en nuttig beroep, maar voor Maxime is het te weinig. Tegenwoordig heeft dat geen enkele status en Maxime kan vast geen orde houden.

Voor Joop Wijn is het zielig. Was hij nét opgeklommen van staatssecretaris tot minister, kan hij z'n biezen alweer pakken.
Joop is zo'n man die je niet moet onderschatten. In de tram zou je hem al gauw aanzien voor een verzekeringsagent. U weet wel, zo'n eenzame tussenpersoon die een winkelpand heeft gehuurd in een verlopen koopgoot en daar tot 's avonds laat onder een bureaulamp de premies voor je inboedelverzekering zit uit te rekenen.

Maar daar verkijkt men zich dan toch lelijk op. Wat je ook van zijn beleid vindt, Joop is een briljant financieel expert. Maxime Verhagen kan bij lange na niet in zijn schaduw staan.
Maar binnen het CDA wordt de pikorde nu eenmaal niet bepaald door capaciteiten. Daar heersen de wetten van de vriendjespolitiek, van de ene hand die de andere wast, van het 'voor wat hoort wat'-principe.

En dus krijgt Joop Wijn het mes in zijn rug. Hij heeft nog de beleefdheid daarbij geen spier te vertrekken. Balkenende 'betreurt' zijn vertrek, maar hij 'respecteert' natuurlijk zijn besluit. In een achterkamertje doet Maxime Verhagen een vreugdedansje. De middelmaat heeft weer gezegevierd.

Tags: