Het gelijk van Freya

Donderdag 15 December 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

De Belgische minister Freya van den Bossche had groot gelijk toen zij de Nederlandse regering 'stijf, truttig en kleinburgerlijk' noemde. De waarheid moet ook vanuit het buitenland maar eens gezegd worden. Zij drukte zich nog mild uit, want met evenveel recht had zij daar nog de kwalificaties 'leugenachtig en onbetrouwbaar' aan kunnen toevoegen. Wanneer Rita Verdonk een motie van wantrouwen wegens liegen tegen de Kamer overleeft, is dat alleen te danken aan de sterke 'persoonsbeveiliging' vanuit de coalitie. Niet omdat zij een voorbeeldig minister is.

Van den Bossche heeft inmiddels haar excuses aangeboden, maar die zijn hopelijk net zo weinig waard als het sorry van Rita Verdonk. Freya had waarschijnlijk gewoon geen zin in een diplomatieke rel en een hoop gespeelde verontwaardiging door de huichelaars van ons kabinet.
Maar Balkenende heeft na de kwestie met Freya's collega De Gucht besloten tot een nieuwe strategie: we gaan er gewoon hard om lachen en noemen het een goede Belgenmop.

Maar er valt natuurlijk helemaal niets te lachen. Integendeel, deze regering en de regeringspartijen lappen bij voortduring de normen en waarden aan hun laars die zij de rest van de samenleving zo graag willen opleggen. Leugen en bedrog worden afgedaan als 'administratieve slordigheidjes' en 'momenten van onoplettendheid'. Eerder ingenomen ferme standpunten zijn er slechts om op terug te komen.

Veerman van Landbouw had zogenaamd niet in de gaten dat hij nog directeur was van zijn bedrijven in Frankrijk. CDA-leider Verhagen trok een grote broek aan over de compensatie van de energieprijzen, om hem daarna weer rap uit te trekken. Hij stond voor lul, maar zolang het kabinet niet viel had hij dat er graag voor over.
Donner van Justitie en Verdonk van Vreemdelingenzaken hebben een lange historie van volhouden dat alles correct is verlopen, totdat de feiten glashard het tegendeel bewijzen. Denk aan de justitiële blunders in de zaak Nienke Kleiss en de Schipholbrand.

Wouter Bos gaf in oktober op de website van de PvdA nog een aardige opsomming van kwesties waarin de politieke gemoederen hoog opliepen, maar waarin uiteindelijk de politieke verantwoordelijkheden werden ontweken, zoals bij de Mabel-affaire, de ontsnapte tbs-ers, de persoonsbeveiliging van kamerleden en de moord op Theo van Gogh. Pijnlijk voor hem is dat aan de kabinetten Kok ook nog steeds de Srebrenica-affaire kleeft, al kan hij daarvan gelukkig vooral VVD-er Voorhoeve de schuld geven.

Wat mij betreft mag België dus voluit en voortdurend onze regering flink onderuit de zak geven. Verneder ze tot op het bot (die is niet voor niets minister van buitenlandse zaken). Gewoon he-le-maal loos gaan! Ze verdienen niet beter.

Tags: