vriend en vijand

Woensdag 15 Augustus 2007 in categorie Altijd handig

Het vriendennetwerk Hyves is enorm handig. Vooral voor Hyves zelf. Ik ben er nu een weekje mee aan het rommelen en het lijkt me een gouden business. Ze geven ons een gratis speeltje en terwijl wij ermee spelen, verdienen zij het geld. Want iedereen die braaf z'n profiel invult (zoals ik), levert een hoop interessante informatie aan, waarmee de Hyves-bazen lekker binnenlopen bij het bedrijfsleven.

Het gebeurt allemaal onder de smoes dat je door middel van die informatie allerlei gelijkgestemden kunt ontdekken op internet. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar de keerzijde van de medaille is, dat reclame precies op mij kan worden afgestemd. Ze weten inmiddels welke boeken ik lees, naar welke landen ik reis, wat mijn favoriete merken zijn en welke hippe spulletjes ik gebruik. Het maakt me niet uit, ze weten toch niet of ik zit te liegen.
Inmiddels ben ik druk vrienden aan het verzamelen. Nou ja, vrienden, sommige vrienden zijn meer of minder vriend(in) dan anderen. Waar ligt de grens tussen vriend(in) en kennis? Soms achterhaal je nog iemand uit het verleden. Dat is tricky, want die mensen willen altijd weten hoe het je is vergaan de afgelopen decennia. In mijn geval wordt dat wat ongemakkelijk, want ik hang liever niet aan de grote klok dat ik sinds mijn schooltijd voornamelijk in de bajes heb gezeten, zwaar verslaafd in de goot heb gelegen en zestien keer getrouwd ben geweest. Dat soort verhalen horen je Hyves-vrienden liever niet. Aan de andere kant heeft het voor hen het voordeel dat zich voor hun eigen mislukte leven ook niet meer hoeven te generen. Wie weet schept dat dan toch nog een band.

Het meest frustrerend zijn de bekende mensen die je er tegenkomt. Die hebben duizenden 'vrienden'. Daar durf ikzelf niet eens meer vriend van te worden, zo druk is het daar. Weet u wie ik er ook tegenkwam? Osama Bin-Laden! Zeven keer zelfs. Alle Osama's bij elkaar hebben maar veertig vrienden, dus die terrorismedreiging wordt volgens mij schromelijk overdreven.

Sinds gisteren zit ik muurvast in een Hyvers-block. Ik kan absoluut geen mensen meer verzinnen die ik nog aan mijn kleine vriendenkringetje zou kunnen toevoegen. Dat is de pest met die dingen. Sommige mensen wil je gewoon niet meer kennen en degenen waar je nog wél interesse voor hebt zitten niet bij Hyves.
Ik heb nog wél een interessante ontdekking gedaan: er is leven na de dood! Pim Fortuyn is bijvoorbeeld op 4 januari 2007 toegetreden tot het Hyves netwerk. Hij heeft 223 vrienden. Weliswaar minder dan bij leven, maar toch genoeg mensen om nog even gezellig na te kaarten over de teloorgang van het rechtse populisme in Nederland.

Dat brengt me trouwens op een idee. Zou er ook brood zitten in een vijandennetwerk?

PS: wie vriendjes met mij wil worden weet me nu te vinden.

Tags: