van baalen mag blijven

Zondag 16 Mei 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Een groepje kamerleden bezocht deze week onze troepen in Irak om eens ter plekke kennis te nemen van de situatie, zoals dat heet. Er moet namelijk straks worden beslist of de Nederlandse aanwezigheid aldaar nog zinvol is of dat wij beter kunnen vertrekken. Onder hen was Hans van Baalen, met gemak een van de meest rechtse kamerleden van de VVD. Hij is dan ook een warm voorstander van een verlengde Nederlandse aanwezigheid in Irak, ondanks de tragische dood van sergeant Dave Steensma. Daar kunnen wij ons tenstlotte niet door laten afleiden, nietwaar? Met Van Baalen op patrouille... De beslissing staat voor de deur of Nederland nog langer in Irak blijft of vertrekt. Nu al is duidelijk dat een vertrek voor de VVD nauwelijks een optie is. En al helemaal niet voor de militairist Van Baalen. Vertrekken wordt in zijn vocabulaire meteen 'de plaat poetsen' of 'met de staart tussen de benen' het land verlaten. Het is weinig geruststellend wanneer kamerleden in het kader van het bekende 'zorgvuldig afgewogen oordeel' dergelijke insinuerende termen gebruiken.

In het tv-programma Buitenhof liet Van Baalen daarmee geen ruimte voor andere opvattingen, want de gebezigde uitdrukkingen hebben een lading van angst en lafheid. Op slinkse wijze werd het publiek duidelijk gemaakt: wie wil vertrekken is laf.

Nederland had in de eerste plaats natuurlijk al niet in Irak moeten zitten. Maar nu de militairen eenmaal aanwezig zijn hebben ze recht op een verstandige besluitvorming rond hun positie aldaar. Binnen dit hele proces passen niet de heldhaftige jongensboekfantasietjes van Hansje van Baalen. De realiteit is namelijk dat de Nederlandse soldaten op dit moment steeds meer in de rol van 'sitting duck' worden gemanoeuvreerd. De eerste dode onder hen viel afgelopen week en er zullen er meer volgen. In de optiek van Hans van Baalen is dat natuurlijk het mooiste wat je als soldaat kan overkomen: sneven voor het vaderland. Alleen: Irak is hun vaderland niet, Irak is hun cultuur niet, Irak is hun belang niet.

Hans van Baalen
Ik zou erop willen aandringen Hans van Baalen per omgaande terug te sturen naar Irak. Een uniform heeft hij vast nog wel ergens in de kast hangen, want indertijd was hij lid van 'Pro Patria'. Dit is de 'militaire' afdeling van de Leidse studentenvereniging 'Minerva', welke begin jaren tachtig een op z'n zachtst gezegd uiterst bedenkelijke reputatie genoot.

Dan mag Hans stoer op patrouille met 'onze jongens'. Zodra hem de kogels om de oren fluiten en het hem dun door de broek loopt leggen we hem een ruim scala aan keuzemogelijkheden voor: de plaat poetsen, met de staart tussen de benen het land verlaten, het hazenpad kiezen, de benen of de kuierlatten nemen, de aftocht blazen, ordinair op de vlucht slaan, de benen nemen, op de loop gaan, de hakken of de hielen laten zien, aan de haal gaan, de wijk nemen, een goed heenkomen zoeken of zijn hachje zien te redden.

Ik durf te wedden dat het Hans van Baalen tegen die tijd geen ruk meer kan schelen hoe je het noemt, zolang hij maar zo snel mogelijk weer weg mag uit dat gevaarlijke Irak.

Die Van Baalen ziet er trouwens behoorlijk afgetraind uit, vindt u niet?