de walm van zalm

Dinsdag 18 Mei 2004 in categorie Verhelderende Gesprekken

Gerrit Zalm
VVD-minister Zalm vindt dat fitte bijstandsgerechtigden de handen uit de mouwen moeten steken en huishoudelijk werk bij zieke mensen moeten gaan doen. Dit zei hij in een toespraak tot de eigen parochie op 15 mei jongstleden. Een onthullende reactie van één van de toehoorders na afloop...

Ja, zo is die man politiekgewijs natuurlijk goed bezig! Vinnik wel, toch? Dat bijstandszooitje ligt daar maar een beetje ruftend inactief te wezen op die Leen Bakker-sofa van ze, dus hup: handen laten wapperen zou ik zeggen. Bennu wel es in zo'n woning van een bijstandsprofiteur geweest? Nou, ik zal u vertellen, dat is geen pretje. De luie walm slaat je tegemoet. Die muffe lucht staat daar al jaren stil, kan ik u vertellen. Het is heel goed dat onze Gerrit daar eens effe een frisse wind doorheen wil jagen!
Het is begrotingsgewijs ook heel slim wattie doet hoor. Kijk, dat hebben de mensen niet zo één-twee-drie in de gaten, maar ik als ouwe ondernemer nou toevallig wèl!
“De luie walm slaat je tegemoet!”
Moet je opletten: het gaat economisch slecht, ja? Dus flikker je als werkgever meteen al dat overbodige personeel eruit. Met name dus die sukkelende hap boven de veertig, want die kosten toch al teveel. Daarna komen ze in de WW. Dan laat je ze lekker voor niks solliciteren tot ze hé-le-maal gek worden! Dat is altijd weer lachen om te zien man, want ze moeten ook werk onder hun niveau accepteren natuurlijk. Maar zelfs dàt lukt die losers natuurlijk niet, want er is geen werk, hahaha! Daar zorgen wij wel voor nietwaar? Dat houdt ze mak en volgzaam!
Nou ja, intussen heeft onze Gerrit er laatst al voor gezorgd dat ze gelukkig ook niet te lang meer die WW kunnen uitvreten, dus snel de bijstand in met die gasten. Dat is nou eenmaal altijd nog het goedkoopst.
Maar nou komt het geniale van Gerrit! Moet je horen: die bijstandsprofiteurs gaat hij nou het werk laten doen van een heleboel van die alfa-hulpen. Die alfa-hulpen in de thuiszorg zijn natuurlijk niet de slimsten, weet je, anders hoef je zulk pokkewerk niet te doen natuurlijk. Maar ze kosten wèl minsten het minimumloon!
Luister goed, want hier komt ie: hier komen nou die bijstandsrukkers in beeld! Die krijgen namelijk maar zeventig procent van het minimumloon! En zo laat je die hele zooi dus dik onder het minimumloon werken! Legaal! En de alfahulpen die daardoor werkloos worden, komen natuurlijk ook straks in de bijstand. Dan mogen ze daarna weer via de bijstand hetzelfde werk als vroeger gaan doen! Zeg zelf: is dat geniaal van onze Gerrit of niet? Nee, zo ken ik onze partij weer, echt dat lekkere doortrapte rechts als in de beste jaren van Wiegel! Nog even en de werkverschaffing van voor de oorlog is weer helemaal terug, dus dat gaat de goede kant uit. Wacht, ik sta droog, jij ook nog een cognacje? Ik trakteer, ik heb net m'n bonus binnen, dus het kan wel weer even lijen...

Weet Zalm eigenlijk wat dat is: huishoudelijk werk?