Psychiater Paul

Dinsdag 15 Juli 2003 in categorie Politiek & Maatschappij, Media

U weet hoe dat gaat wanneer het zo warm is. De lamlendigheid slaat toe, je hebt niet echt zin om al teveel energie in je fantasie te steken en dus scoor je maar gemakzuchtig een onderwerpje bij nu.nl. Natuurlijk springt meteen dat item eruit over de politie, die te paard publiekelijk parende homo's probeert te betrappen. Dit geeft weer een heel andere dimensie aan het begrip 'bereden politie'. Schuiven we terzijde, te makkelijk, inkoppertje.

Een 'bruggetje' van gerotzooi in het struikgewas naar natuur, groen, links en Rosenmöller is echter gauw gemaakt. Want Paul Rosenmöller heeft blijkbaar een nieuwe baan, en wel als programmamaker en presentator bij de IKON. Dit trekt natuurlijk direct onze aandacht. Vooral ook omdat hij een toelichting geeft.
Dat moet je eigenlijk nooit doen Paul, een toelichting geven. Gewoon pakken die job, maar laat de toelichting achterwege. Komt alleen maar ellende van. Toelichtingen maken de zaak er meestal niet duidelijker op, in tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden.

In eerste instantie is de zaak gewoon helder: Rosenmöller gaat volgend jaar een nieuw tv-programma maken en voor die tijd een paar keer het debatprogramma 'De andere wereld van zondagmiddag' presenteren. Klinkt veelbelovend, want dat is natuurlijk een kolfje naar zijn hand, zo'n discussieprogramma. De IKON hoeft Paul alleen nog maar even af te richten dat hij ook anderen aan het woord moet laten bij zo'n debat. Dat wordt nog wat wennen, maar 't komt allemaal goed. Misschien roept hij per ongeluk nog af en toe 'meneer de voorzitter', maar ook dat slijt wel.

Maar dán gaat Paul dus die toelichting geven! Zijn werk "wordt een speurtocht naar de diepere drijfveren van mensen en organisaties die in de samenleving van belang zijn." En: "Ik wil graag de diepere zielenroerselen in beeld brengen."
Kijk, dat krijg je nou met je toelichting! Nu je zin? Nu zijn wij weer volledig het spoor bijster! Dat kan natuurlijk aan het selectief citerende nu.nl liggen, maar op voorhand kunnen wij ons dus helemaal niets voorstellen bij die diepere drijfveren en zielenroerselen.
En aan welke mensen en organisaties moeten wij dan denken? De zielenroerselen van Zalm? Een Zalm heeft geen zielenroerselen, hooguit rentefluctuaties. De diepere drijfveren van de Nederlandse bouwnijverheid? Daar is al een parlementaire enquête naar gedaan. Dus wie komen er op de bank bij Herr Professor Sigmund Rosenmöller?

Horen diepere drijfveren en zielenroerselen trouwens niet gewoon in statuten of functieomschrijvingen te staan? Zijn het anders niet heel ordinair 'verborgen agenda's'? Maar goed, wij beseffen maar magertjes geïnformeerd te zijn. Wij nodigen de heer Rosenmöller dan ook van harte uit om alhier een herziene toelichting te komen geven. Dan kunnen wij hem tevens meteen een aardig programma-idee aan de hand doen. Want zeg nou zelf: eigenlijk is het toch véél interessanter om eens te speuren naar de diepere drijfveren van mensen en organisaties die in de samenleving niet van belang zijn? Dat zijn er nog best een boel hoor...

Hopelijk voelt Rosenmöller zich niet eveneens lamlendig...

Tags: