Ausweis bitte!

Donderdag 26 December 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Minister Donner heeft een wetsvoorstel ingediend. Straks moet iedereen vanaf twaalf jaar zich tegenover de politie kunnen legitimeren met paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Zo niet, dan volgt een boete van 2250 euro of twee maanden gevangenisstraf.

Waarom nu weer zo omslachtig, heer Donner? Waarom niet vlak na de geboorte een handige streepjescode op één van de kinderhandjes getatoeëerd? Kan gelijk mee met de eerste vaccinatie! En de expertise is voorhanden, bij onze oosterburen is vast nog wel ergens een ouwe handeleiding te vinden die de techniek van massatatoeage gründlich beschrijft.

Wanneer dit in alle hypocrisie toch wat gevoelig blijkt te liggen is er altijd nog het alternatief van de hondenpenning. Gewoon al dat jonge schorem een key-cord uitdelen met id-coin, want je moet het een beetje trendy brengen natuurlijk.

U heeft inmiddels wel door: ik ben er niet voor. Ik kan nog leven met het feit dat wanneer je iets fout doet, de politie van je verlangt dat je laat zien wie je bent. Maar we dragen al voldoende pasjes bij ons om dat aan te tonen. Allemaal overbodige rompslomp dus.

Straks kan men in het voorstel van Donner naar willekeur om de Ausweis vragen, er hoeft niet eens een verdenking te zijn van iets strafbaars. Zo'n tegenwerping wordt dan altijd gesust met de mededeling dat de politie natuurlijk niet zómaar iedereen om z'n papieren gaat vragen. Op de korte termijn niet, maar wat niet is kan komen. Voor komende generaties wetshandhavers zal de Duitse bezetting steeds verder weg zijn en het vragen om een ausweis steeds minder beladen. Goh, wat een lekker stuk loopt daar, hoe zou ze heten? Hé, volgens mij is dat een travestiet, wedden om een tientje? Zullen we die ouwe Turk in die jurk eens effe jennen?

Echt pijnlijk wordt het natuurlijk als ze in de Kalverstraat de inmiddels hoogbejaarde Sam en Moos om hun legitimatie gaan vragen...

Om het geheugen van Donner wat op te frissen hieronder voor hem nog een stukje nostalgie uit de Tweede Wereldoorlog: een écht Persoonsbewijs!

Ja, dat is feest der herkenning, nietwaar, herr Donner?

Tags: