Piet-Hein Donner

[politieke portretten]

Donderdag 27 Februari 2003 in categorie Politieke Portretten

Ja! Nog eens even over die Piet-Hein Donner, die kreukvrije informateur van ons! Die man is nu al bijna dertig jaar getrouwd, maar dat is een ronduit stroef huwelijk. O, hoe ik dat weet? Welnu, uit kleine en grote uiterlijkheden valt best veel informateur-informatie te distilleren.

In de eerste plaats ziet de man eruit alsof hij vierenzestig is in plaats van vierenvijftig. Een béétje vlotte echtgenote laat dat niet gebeuren! Actie is geboden, want meestal krijgen de grijzende jochies op die leeftijd nog even een laatste testosteron-opleving en die moet je uitbuiten. Dan mag je als -zélf ook al iets uitzakkende- echtgenote niet passief langs de zijlijn blijven zitten. Anders zinken ze weg in het oude-herenmoeras.
Nee, dan hijs je hem gelijk toch even in een mouwloos t-shirt plus strakke jeans, zodat ook zijn kontje nog een beetje tot z'n recht komt? Desnoods zet je hem voor de vlottigheid nog op een paar rollerskates met een keycord om en een baseballpetje in z'n nek. Het is vermoedelijk de laatste kans om nog een paar jaartjes met 'm te pronken, nietwaar? Helaas: mevrouw Donner heeft het er schromelijk bij laten zitten...

Ik zag het meteen aan die haren een paar weken geleden. Op de televisie. Ik leg het u uit.
Kijk, het zit zó: vrouwen willen pulken en priegelen aan hun man. De heren onder ons herkennen dit. Meeëtertje, puistje, maakt niet uit wáár, de dames schieten gelijk in de liefdevolle apenvlooi-modus en knijpen met sardonisch genoegen elke oneffenheid uit. Au! Terwijl je de tranen uit je ogen veegt wordt nog dankbaarheid van je verwacht óók!

De mannelijke lezers boven de veertig kennen bovendien nog het probleem van de uitgroeiende wenkbrauw-, oor- en neusbeharing. Zij ondervinden daarmee tevens de dreiging van de epileergeile vriendin of echtgenote die hen direct met pincet en/of allerhande trimgerei bespringt.
Maar nu kómt het: Piet-Hein is duidelijk niet besprongen! In en profil close-up blijkt het grijzende helmgras welig te tieren in de Donner-oren. Dat is vast en zeker een cameravrouw geweest: haar instinct deed haar reflexmatig inzoomen op de wildgroei.

Dus Donner is verloren. Geen liefdevolle vrouw die het onkruid uit zijn tuintje wiedt. Want een maitresse heeft-ie ook al niet. Dat zie je aan die steile fiets van hem. Dat was anders wel een ruige mountain-bike geweest om eens lekker rond te ravotten in het Haagse. Hoewel... Weten wij wat hij tegenwoordig als informateur ten paleize uitvreet? Want zij schijnt weer haar op d'r tanden te hebben, dus dat schept een band...

Maar dat is een heel ander verhaal...Tags: