Archief: artikelen van

| Home |

 

Nachtelijke Dwalingen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Vrijdag 24 Oktober 2014 in categorie Amsterdam Centraal

In de categorie 'niet of nauwelijks te volgen persberichten' presenteer ik u vandaag een aankondiging van de Oude Kerk. Ik zeg: doe er uw voordeel mee!
Het bericht is een aankondiging van de vijfde editie uit de serie 'Nachtelijke Dwalingen' en dit evenement wordt omschreven als een 'hedendaagse bedevaart door de wallen'.
Tja, het fenomeen 'bedevaart door de wallen' kennen we natuurlijk wel. In normaal Amsterdams noemen we dat gewoon 'naar de hoeren'. Maar om misverstanden te voorkomen zal ik verder de uitleg uit het persbericht citeren, want men heeft iets heel anders op het oog.

Nachtelijke Dwalingen Lees verder...

Ik ben doorlopend jarig

Maandag 20 Oktober 2014 in categorie Persoonlijke notities

Ik ben vandaag jarig. Ach ja, het is inmiddels routine. Toch is het deze keer bijzonder, want het is mijn allereerste verjaardag als vader. Zou je dan opnieuw mogen gaan tellen? Er is immers een nieuw perspectief op mijn eigen leven ontstaan, in de zin dat ik mijn leven nu volledig in dienst moet stellen van Zijne Kleine Koninklijke Hoogheid (ZKKH).

Ik behoor niet tot de categorie mannen die in weemoed omziet naar de jaren van vrijheid en ongebondenheid. Daar heb ik lang genoeg van kunnen genieten. Ik beschouw het kleine mannetje juist als een interessante nieuwe uitdaging (zoals dat tegenwoordig zo vreselijk heet).

Ik ben doorlopend jarig Lees verder...

Zwarte Piet geen punt in Amstelveen, nevenfunctie wel

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 15 Oktober 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Wanneer Sinterklaas op 15 november zijn intocht doet in Amstelveen, wordt hij vergezeld van 150 zwarte pieten. Echt zwart. Ondanks de brede nationale discussie heeft het plaatselijke Sinterklaascomité namelijk besloten het simpel te houden en niet af te wijken van de traditionele standaardkleur. In Amstelveen dus geen kaas- en stroopwafelpieten (Gouda) of pieten met roetvegen (Amsterdam). De kans is ook klein dat in dit traditionele dorp de emoties rond deze kwestie hoog gaan oplopen, dus wie doet ze wat?

Zwarte Piet geen punt in Amstelveen, nevenfunctie wel Lees verder...

Bus met batterijen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 14 Oktober 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Nou, maar eventjes snel terugkomen op het artikel van gisteren over de trolleybussen. De media (AT5 en Parool) hadden het helemaal verkeerd begrepen en daardoor werd ook ik op het verkeerde been gezet: Amsterdam gaat in 2017 niet gedeeltelijk over op trolleybussen, maar op E-bussen. Bussen met batterijen die opgeladen kunnen worden via de bovenleiding van de tram.

Een lezer merkte zeer terecht op dat voor een trolleybus een min- en een pluspool nodig zijn en die heeft een trambovenleiding niet. De bovenleiding is de ene pool, de rails de andere. We krijgen dus geen trolleybussen.

Bus met batterijen Lees verder...

Bus met bovenleiding

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 13 Oktober 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Het GVB maakte vorige week bekend in 2017 verouderde dieselbussen te willen vervangen door trolleybussen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaande (tram)bovenleiding.
Ik vind dat een sympathiek plan. Het voornaamste nadeel van trolleybussen is altijd dat je er speciaal bovenleidingen voor moet aanleggen, maar die hebben we dus al. 
Nu maar hopen dat het GVB eens door durft te pakken met dit plan.

Een trolleybus heeft veel voordelen. Hij is milieuvriendelijk, hij is naar mijn inschatting goedkoper dan een tram (ook in exploitatie en onderhoud) en tevens wendbaarder dan een tram. Hij heeft naar beide kanten zo'n 3,5 meter uitwijkmogelijkheid. Het is lang geleden dat ik voor het laatst in een trolleybus reed, maar in mijn herinnering rijdt hij hardstikke lekker en tamelijk geruisloos. Doen dus, wat mij betreft.

Bus met bovenleiding Lees verder...

Weblog Verbal Jam bestaat 13 jaar

Vrijdag 10 Oktober 2014 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

In tegenstelling tot voorgaande jaren bestaat weblog Verbal Jam dit jaar 13 jaar. U begrijpt, ik wilde het ditmaal eens heel anders doen. Dertien dus deze keer.

Mijn productie van het afgelopen jaar houdt niet over, moet ik constateren. Dat komt met name doordat Zijne Kleine Koninklijke Hoogheid (ZKKH) de laatste maanden veel aandacht opeist. Maar naast Verbal Jam zet ik mij als hoofdredacteur ook nog in voor het geesteskind van huidig minister Lodewijk Asscher, het discussieweblog Amsterdam Centraal.

Bloggen is er de laatste jaren moeilijker dan vroeger. Er is concurrentie gekomen van Facebook en Twitter. Het is blijkbaar aantrekkelijker voor de mensen om tamelijk apathisch door een tijdlijn te scrollen dan om een doorwrocht blogstuk te lezen.

Weblog Verbal Jam bestaat 13 jaar Lees verder...

Hoe verberg je een lijk?

Woensdag 01 Oktober 2014 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Op het digitale plaatjesboek Pinterest (verslavend) zag ik een screendump van een discussie wat de beste manier is om een lijk te verbergen. Niet dat dit onderwerp mijn speciale interesse heeft, maar mij intrigeert wél de vraag: in hoeverre kun je hierover gedetailleerd schrijven zonder dat er alarmlichtjes en -belletjes afgaan bij veiligheidsdiensten en justitie? Is het niet hier in Nederland, dan toch wel bij de afdeling Benelux van de NSA. In hoeverre worden wij in de gaten gehouden, in hoeverre gaat al onze internetcommunicatie woordelijk door de filters van allerlei opsporingsdiensten?
Want laten we eerlijk zijn, sinds de openbaarmaking van de Amerikaanse afluisterpraktijken is het niet langer paranoïde wanneer je je als burger permanent bespied waant.

Ik kwam eigenlijk op deze gedachte naar aanleiding van de mededeling van onze polderveiligheidsdienst dat zij jihaddisten, Syriëgangers en ander langbaardig tuig in soepjurk nauwgezet volgen. Want hoe moet je er anders achter komen of iemand een jihaddist is? Waarschijnlijk door iedereen die bepaalde moskeeën bezoekt permanent af te tappen.

Hoe verberg je een lijk? Lees verder...