Een slang in de anus

Dinsdag 14 Januari 2014 in categorie Lijf en ledematen

Kijk, dat is nog eens een pakkende titel! En beter wordt het niet, dus u kunt hier eventueel afhaken.
Het NOS-journaal wijdde deze week een uitgebreid onderwerp aan het grote bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat dit jaar van start gaat. Iedereen tussen 55 en 75 jaar mag meedoen.

Het bevolkingsonderzoek gaat als volgt in z'n werk: per post ontvang je een buisje met een staafje waarmee je in je drol moet prikken. Dat staafje doe je daarna terug in het buisje, vervolgens stop je alles in een retourenvelop en je stuurt het op naar de screeningsorganisatie.

Wie straks bij de brievenbus een penetrante strontlucht ervaart, weet nu hoe dit komt: er is een bevolkingsonderzoek gaande. Ik wil niet weten hoe de atmosfeer in het postsorteercentrum is, waar al die duizenden poepmonsters op enig moment samenkomen.
Dan kunt u wel tegenwerpen dat alles toch luchtdicht verpakt zit in dat buisje, maar wij kennen onze pappenheimers onder de Nederlandse bevolking. Wij weten allemaal hoe creatief de openbare toiletten dikwijls worden ondergesmeerd, dus met zo'n klein buisje wordt het helemáál moeilijk mikken.

Vroeger lag hij op een presenteerblaadje

Bij de uitvoering van de test zie ik trouwens nóg een probleem opdoemen. Hoe gaan wij in die drol prikken? Vroeger hadden wij als toiletpot zogeheten 'vlakspoelers', waarbij de drol als het ware op een presenteerblaadje ter inspectie werd aangeboden. Daarbij is het prikken dus geen probleem. Maar tegenwoordig hebben wij bijna allemaal 'diepspoelers', waarbij het uitwerpsel direct onder water verdwijnt. Dat wordt dus lastig. Moeten wij het dan voor die ene keer maar in de tuin doen? Moeten wij op een krant gaan zitten schijten? In een emmer?

WC-papiertje
De Rijksoverheid heeft hier aan gedacht. In een voorlichtingsfilmpje legt een meneer een wc-papiertje vóór in het toilet. Het lijkt me toch een beetje behelpen. Ik voorzie al dat  die drol straks heel eigenwijs op zijn sleetje van wc-papier toch nog het water in glijdt, nét wanneer jij wilt gaan prikken.
Daar hoor je ze niet over op het NOS-journaal.

Slang met camera
Het journaal gaf ook informatie over een eventueel vervolgonderzoek: de colonscopie. Hierbij wordt via de anus een slang met een camera in de darm gebracht. Het journaal bracht het als een behoorlijk vervelend onderzoek, maar dat valt best mee. Toegegeven, er zijn leukere dingen, maar je moet de mensen ook niet onnodig bang maken, anders doet er niemand mee. Het is goed te doen.

De dag en de uren voorafgaand aan het onderzoek moet je een smerig goedje drinken waarvan je in één of twee keer echt he-le-maal leegloopt. Dat is op zichzelf al een sensatie die iedereen eigenlijk wel een keer meegemaakt moet hebben in z'n leven. Iets waarvan je later zegt: "Ik wist niet dat ik het in me had!"

Verpleegsters
Bij de colonscopie kun je een roesje krijgen. Het kán zonder, maar dan moet je bestand zijn tegen af en toe wat flinke krampen. Immers, die slang moet een paar haakse bochten om. Laat ik er wél op wijzen dat er meestal een paar leuke verpleegstertjes in je buik zitten te knijpen om het ding in goede banen te leiden, om je hand vast te houden en om je te bemoederen.
Je kunt meekijken met de camerabeelden en zolang er geen ernstige dingen worden gevonden is het natuurlijk fascinerend om je eigen inwendige eens te zien. Darmkanker ontwikkelt zich maar langzaam, dus als er niets wordt gevonden weet je in elk geval dat je de komende tien jaar goed zit.

Ter vermaak kunnen wij ons ondertussen een mentale voorstelling maken van (op termijn) vier miljoen Nederlanders die op enig moment in hun poep staan te poeren. Vier keer prikken op verschillende plaatsen.

Tags: