Nederland is klein

Zaterdag 07 December 2002 in categorie Opinie

Het ministerie van VROM vindt in een voorlichtingsspotje dat Nederland klein is en dat we daarom groot moeten denken. Nee VROM, dat is nu juist ons probleem, de oorzaak van veel gedonder. Want wij laten het niet bij groot denken, wij gaan ook nog eens groot spreken. We zitten vanuit dit veenmoeras doorgaans veel te belangrijk te doen.

Nu denkt u misschien een beetje chauvinistisch: nou, nou, wij tellen heus wel mee hoor! Wij zijn een rijk land, een grote investeerder in de wereld. Da's waar, maar centjes verdienen lukt ons ook wel zonder de kleine schreeuwlelijk uit te hangen. Sterker nog: het bedrijfsleven heeft dat liever niet. Maar ja, daar hebben ze graag dat we helemáál geen mening hebben en dat gaat ook weer wat ver.

Trouwens, even tussendoor, ik realiseer me plots: VROM gáát toch helemaal niet over dat soort zaken? Waar bemoeien ze zich eigenlijk mee? Volgens mij zijn die lui meteen wel erg groot gaan denken wanneer ze behalve volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu ook meteen maar even buitenlandse zaken erbij pakken. Maar goed, het kwaad is nu al geschied. Verder dus maar...

Wij moeten ons gewoon een beetje gedeisd houden. Dat is veel slimmer. Want negentig procent van de wereld weet niet eens waar Nederland ligt. En als ze het op de kaart proberen op te zoeken duurt het een dag voordat ze het hebben gevonden. Maar wij moeten zo nodig kabaal maken, aandacht trekken als een dreinende kleuter tussen grote mensen! En ondertussen raken we steeds weer in de shit, zijn we de risee van het rijke Westen.

Ga maar na: we moesten zo nodig naar Srebrenica. Geen enkel land had daar meer trek in. We gingen, maar zaten niet in de Contactgroep om mee te kunnen praten over het Bosniëbeleid. Daarvoor vonden ze ons duidelijk nog te klein. Ik zeg niet dat we niet hadden moeten gaan, maar een verstandige peuter neemt dan minstens z'n grote sterke broer mee.
Ok, foutje, leerpuntje, lesje geleerd voor de toekomst. En daarom lopen we nu braaf achter grote broer Bush aan als hij stoer ten strijde trekt tegen Saddam. Maar klein, klein kikkerlandje stinkt er wéér in. Want wij moeten helemaal niet mee willen doen met acties waarvan wij vanonder de zeespiegel de reikwijdte niet kunnen overzien. Saddam Hoessein is een beul van de ergste soort, maar daar zit zelfs Bush niet mee, zoals in het verleden reeds is gebleken. Petroleumboertje Bush bekommert zich slechts om zijn oliehandeltje.
Ondertussen vergeet het zielige Hoopje Scheffer dat meedoen aan een oorlog tegen Irak voor veel problemen in het Midden-Oosten, maar vooral ook binnenslands kan zorgen.

Leer nu van Antwerpen. Daar hebben ze bijkans de intifada al binnen de stadsgrenzen. Luister eens vaker naar onze Marokkanen: die zijn allemaal tégen Amerika, tégen Bush en bijkans nog liever vóór Saddam. Bommen op Irak wakkeren ook weer het Israëlisch-Palestijnens conflict binnen onze grenzen aan. Polariseert dat even lekker! Heel goed voor de inburgering, voor de integratie. Dat wordt weer zonder keppeltje over straat straks.
Dus Nederland let op uw saeck en houd een beetje uwe grote bek! Anders ook niet zeuren dat zelfs de meest ongeletterde economische vluchteling uit Primitivistan op de postcode nauwkeurig weet waar het aanmeldcentrum in Ter Apel ligt. En dus, beste dames en heren van VROM:
Nederland is klein, denk Nederig!

Daarin kan een klein land nog best groot zijn.

Tags: