Tevreden in 2012

Zondag 01 Januari 2012 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Het afgelopen jaar zijn wij als 'gewone man' overstelpt met crisis- en onheilstijdingen. Onze welvaart wankelt, de euro kwijnt weg in onze portemonnee, onze pensioenen verdampen en onze banen staan op de tocht. Als je tenminste de verhalen van de regering, de deskundigen en de media gelooft.
Ondertussen kan ik mij niet heugen ooit zoveel miljarden tegelijk door het beeld te hebben zien vliegen. Nooit geweten dat we ons dat als land konden permitteren.

Er is natuurlijk wel het een en ander aan de hand, maar nog steeds zijn we een van de rijkste landen in de wereld. Voor wie gezond is en niet werkloos, is er weinig aan de hand. Zolang de Quote 500 nog verschijnt, de Miljonairsfair doorgang vindt, het vuurwerk weer eens niet aan te slepen is, ja, zolang is er nog financiële ruimte genoeg om te zorgen voor de zwakkeren in de samenleving. Ga op het terras van het pannenkoekenhuis in Lage Vuursche zitten, aanschouw het voorbij rollend blinkend materieel en besef dat het voor de rijke bovenlaag nóóit crisis is. Net als zij kunt u dus altijd nog de criminaliteit in, als het echt nijpend wordt. 

Trouwens, over criminaliteit gesproken, zonder wietplantage op zolder tel je tegenwoordig niet meer mee blijkbaar. Het is verbijsterend hoeveel Nederlanders zich op het thuistuinieren hebben gestort. Dat is af te leiden uit de duizenden wietplantages die het afgelopen jaar zijn opgerold. Ja, zó komen we die crisis natuurlijk nóóit te boven, als de overheid blijft tegenwerken. En ondertussen maar de mond vol hebben over het nemen van 'eigen verantwoordelijkheid'.
Dan dóet de burger dat, is het weer niet goed.

Menig politicus wenst ons toe dat wij in 2012 'samen' de crisis te boven komen. Want 'samen' kunnen we dat. Meestal betekent dat: wij betalen en zij smijten vervolgens dat geld over de balk.
Ikzelf hoop dat wij Nederlanders -zoals altijd- in 2012 niets te klagen hebben. En u, beste lezers, u in het bijzonder wens ik toe dat u gedurende 2012 in alle opzichten een tevreden mens mag zijn. Als extraatje, zeg maar. Een heel klein stiekem bonusje, als het ware...

Tags: