Tuig van de richel

Donderdag 28 April 2011 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Geldkwesties

Ik las een opmerkelijk bericht: de NMa verdenkt huizenhandelaren van kartelvorming. Zij maakten onderling afspraken over de aankoop van huizen op executieveilingen.

Op executieveilingen worden huizen geveild waarvan de eigenaren hun huis gedwongen moeten verkopen. Bijvoorbeeld omdat zij hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Op die veilingen zit de zaal vol met huizenhandelaren. Zij hebben onderling afgesproken dat ze elkaar niet in de weg gaan zitten bij het bieden en één van hen scoort zo heel voordelig het betreffende pandje. Met als gevolg dat veel verkopers met een restschuld blijven zitten bij de bank. Zij liggen de rest van hun leven krom.

De huizenhandelaren komen daarna nog even gezellig bij elkaar en houden onderling een nieuwe veiling. Daar worden wél goede prijzen betaald. De winst wordt lekker onderling verdeeld.

Deze praktijken zijn al jarenlang bekend

Waarom vind ik dit een opmerkelijk bericht? Ik vind dit een opmerkelijk bericht omdat deze praktijken al jarenlang bekend zijn. De NMa komt er nu pas achter via een tip van de Belastingdienst. De Vereniging Eigen Huis wist er ook al langer van. En hoe zit het met al die notarissen die deze zaken letterlijk lieten passeren?
Niemand die er tot dusver iets tegen heeft gedaan. En waarschijnlijk doet de NMa nu op de eerste plaats onderzoek omdat het concurrentievervalsing is, niet omdat er huizenbezitters worden gedupeerd.

Ik heb niets tegen het verdienen van geld op een handige manier. Zolang het niet over de rug van een ander gaat.
Maar blijkbaar zijn er toch altijd mensen die zichzelf niet een vorm van ethisch handelen kunnen opleggen. Mensen die heel kinderachtig voortdurend streng gecontroleerd moeten worden, omdat ze anders hun medemens financieel een poot uitdraaien. Die blijkbaar zonder scrupules hele gezinnen in de ellende storten om er zelf beter van te worden.

Terughoudend als ik ben aarzel ik natuurlijk om mijn oordeel hierover uit te spreken.
Maar laat ik die aarzeling eens overwinnen en het toch doen: huizenhandelaren die zich bezighouden met dit soort praktijken zijn tuig. Tuig van de richel.
Misschien kan de PVV zich nuttig maken door ook voor dit soort lieden tuigdorpen in te richten.

Tevens gepubliceerd op Krapuul.nl

Tags: