Van wal steken

Dinsdag 26 Januari 2010 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Elies van S.Het kost mij enige moeite weer van wal te steken. Bloggen doe je chronologisch, dus voor mijn gevoel moet ik eerst nog iets over mijn overleden moeder schrijven voordat ik mij weer kan bezighouden met de dingen van het doorgaande leven. Maar dat verhaal zit nog niet helemaal afgerond in mijn hoofd. Dus dat doe ik dan nog maar even niet.
Aan de andere kant voelt het heel raar om dan maar te gaan schrijven over de dagelijkse idioterie die ons passeert, want vergeleken bij de ernst van de dood kan het leven heel banaal zijn.

Zo zamelden wij met z'n allen via een grote televisie-actie tientallen miljoenen in voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Heel Nederland zag met verbijstering toe hoe de beruchte ex-bankier Dirk Scheringa deel uitmaakte van het telefoonteam. Niemand van de productie kwam kennelijk op het idee dat dit getuigde van een vergaande domheid. Dirk heeft zelf nog geld genoeg over om aan Haïti te geven, dat hoeft hij niet bij anderen te halen.

Dit getuigt van verregaande domheid

Of neem mevrouw de rechter, de hoogleraar. Hoger opgeleid bestaat bijna niet in Nederland. Zij zette na een gevalletje waterschade een stapel strafdossiers bij de stoeprand. Niets geleerd van Joost Tonino. Zij nam ontslag als rechter, want er had per ongeluk ook een recent strafdossier bij gezeten. Met andere woorden: oude strafdossiers hadden volgens haar wél gewoon buiten gezet kunnen worden. Ook dit getuigt van verregaande domheid. Zij behoort tevens ontslag te nemen bij de VU, want als deze mevrouw studenten blijft opleiden, leren die van haar dat strafdossiers gewoon bij het grofvuil kunnen.

Alle andere burgers in Nederland, aan wie indertijd veel minder studiefinanciering is uitgegeven (om eens even een fijne rechtse opmerking te maken), kopen voor het wegwerken van hun oude dagafschriftjes en privacy gevoelige papieren heel verstandig een papiervernietiger. Dit idee is niet opgekomen bij de weledelgeleerde mevrouw de rechter.

U merkt, voor je het weet zit je dan weer in de domme ellende van alledag, die weliswaar voorbij gaat, maar onmiddellijk weer wordt vervangen door nieuwe onzinnigheden. Aan de andere kant is dat ook wel weer leuk, het helpt een mens verder.

Tags: