Leer eerst maar eens lezen!

Vrijdag 11 December 2009 in categorie Amsterdam Centraal

Onze buurtbiebAmsterdam - Slotervaart. In de hal van onze flat hangt een handtekeningenlijstje.
Wij moeten ons verzetten tegen de sluiting van de Openbare Bibliotheek achter het Sierplein.
Het is een kleine buurtbibliotheek.
Ik ben geen lid, maar ik teken direct. In een buurt als de onze is het namelijk belangrijk dat je om de hoek een boek kunt lenen.
Anders raakt het ontwikkelingsniveau van Slotervaart steeds verder in de versukkeling.

Het stadsdeelbestuur heeft eind oktober een overeenkomst gesloten met de Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam. Er zal worden geïnvesteerd in één grote bibliotheek op het August Allebéplein. Vanaf 2013 kunnen we daar dan terecht. De kleine bibliotheken in de Marius Bauerstraat en achter het Sierplein worden daaraan opgeofferd. Jammer, maar je kunt niet alles hebben, vinden ze. Dat wordt te duur.

De nieuwe bibliotheek wordt 'een nieuwe centrale vestiging met een oppervlakte van ruim 1000 m2'. En daarmee wordt 'een slag gemaakt naar een bibliotheek ‘nieuwe stijl’ die past bij deze tijd'.
Als ze zó gaan praten moet je oppassen.

Kennelijk loont het om een criminele bende te maken van de buurt.

Die handtekeningen gaan niet helpen, dat weet ik nu al. Sinds het architectonische hoogstandje van Jo Coenen op de Oosterdokskade hebben de boekenwurmen van de OBA de smaak te pakken gekregen. Nu willen ze allemáál een stijlvolle werkplek.
Is er trouwens rekening gehouden met de gebruikers of slaan we die tegenwoordig gewoon over in de planning? Gaan de oudere bewoners in mijn buurt straks met de rollator naar het August Allebéplein? Gaan ze dat redden, een half uur heen en een half uur terug?
Durven de jongere kinderen zo ver uit de buurt zonder hun ouders?

Op het gevaar af voor querulant uitgemaakt te worden, vermoed ik ook andere motieven achter de keuze voor de nieuwe vestigingsplaats. Het Allebéplein is al decennia lang een echt probleemplein voor het stadsdeel. De slechte reputatie die Slotervaart heeft opgelopen komt voornamelijk dáár vandaan. Het is een relatief klein gebied, waarin nu kennelijk volop geïnvesteerd gaat worden om het te verlossen van het no go area imago. Kennelijk loont het om een criminele bende te maken van de buurt. Als je maar lang genoeg volhoudt komt het geld uiteindelijk vanzelf naar je toe.

Laat ik ook nog even kritisch kijken naar de nieuwe bibliotheek zélf. Duizend vierkante meter is eigenlijk helemaal niet veel. De Centrale Bibliotheek heeft namelijk maar liefst 28.000 vierkante meter. Akkoord, ze mogen iets meer hebben omdat ze 'centraal' zijn, maar de vier bibliotheken die Nieuw-West straks telt lijken er uiteindelijk toch maar bekaaid af te komen. Bij de OBA denken ze natuurlijk: leren jullie daar in West eerst maar eens behoorlijk lezen!

Tags: