Olympische leugens

Donderdag 17 Januari 2008 in categorie Sport

Zo rond de jaren zestig waren wij in Nederland bang dat 'de Russen' zouden komen. Of 'de Chinezen'. Want sinds de Duitse bezetting waren wij gevoelig voor elke mogelijke dreiging uit het oosten.
Dat is uiteindelijk erg meegevallen. Ons grondgebied is niet massaal overlopen door het rode of gele gevaar. De Russen kunnen sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie geen deuk meer in een pakje boter slaan en de Chinezen hebben ontdekt dat ze het rijke Westen beter te grazen kunnen nemen met goedkope spullen dan met soldaten.

En nu blijkt ook nog eens dat al onze angst volstrekt onnodig is geweest! De Chinezen zijn namelijk gemakkelijk te kwetsen! Je hoeft vanuit ons belachelijk kleine blubberlandje maar een béétje kritiek te hebben op het Chinese mensenrechtenbeleid en ze voelen zich diep gekwetst!
Dat hadden we tijdens de koude oorlog moeten weten zeg! Dan hadden we die Mao en z'n makkers natuurlijk meteen de huid vol gescholden! Momenteel draait het natuurlijk allemaal om de komende Olympische Spelen in Beijing. Toen cabaretier Erik van Muiswinkel onlangs in de Volkskrant de Nederlandse sporters opriep om niet naar China te gaan, schoten de Chinezen direct in een kramp. En dus schreef de Chinese ambassadrice een verongelijkte brief naar de krant waarin ze ons liet weten dat het Chinese volk hierdoor gekwetst was.
Ja, de schrik zit er bij de Chinezen kennelijk goed in! Dit soort kritiek zijn ze blijkbaar helemaal niet gewend uit Nederland!

Want over wie hebben we het nou eigenlijk: een cabaretier! Niet over de kroonprins, de premier of de minister van Buitenlandse Zaken. Wanneer dergelijke prominenten kritiek zouden hebben op het Chinese mensenrechtenbeleid, ligt een gepikeerde reactie van ambassadrice Xue Hanqin voor de hand. Maar als ze al op tilt slaat bij een cabaretier, dan kunnen wij maar tot één conclusie komen: de Chinezen horen de kritiek voor het eerst!

Nu komt er dus een aap uit een mouw! Onze regeringsvertegenwoordigers hebben bij bezoeken aan China altijd wel belóófd dat ze de mensenrechten aan de orde zouden stellen, maar ze hebben het gewoon niet gedáán. Ze hebben ons voorgelogen! Een andere verklaring voor de Chinese verontwaardiging is er niet. Of zouden ze alleen maar bang zijn dat Van Muiswinkel hun president Hu Jintao een beetje te lollig gaat lopen nadoen? Lijkt me sterk...

Tags: