Wie is de dief?

Dinsdag 22 November 2005 in categorie Media

Bush bezocht China. Daar protesteerde hij ondermeer tegen grootschalige piraterij van Amerikaanse merkartikelen. U kent ze wel, de namaak Nike sportschoenen en shirtjes. Dat werk. China trekt zich geen bal aan van allerlei patenten en het merkenrecht en daarmee gaan de Amerikanen wereldwijd voor zo'n 512 miljard dollar het schip in. Zeggen ze.

Dus als ik het goed begrijp werkt het dus zo: grote Amerikaanse bedrijven laten tegen een hongerloontje hun sportschoenen en shirtjes maken in China, Indonesië, Malesië, Vietnam of Korea. Dan laten ze er een eigen logootje op plakken en verkopen het spul vervolgens voor vijf keer zoveel. Als de Chinezen vervolgens dezelfde shirtjes maken met hetzelfde logo, maar tegen de échte prijs is dat niet eerlijk. Volgens Bush dan.
Volgens mijzelf is het meer een koekje van eigen deeg.

Wie steelt nu eigenlijk van wie?

Het is eens uitgezocht voor Nike sportschoenen. Voor zo'n stelletje gympies betaalt u bijvoorbeeld in de Amerikaanse winkel $90. Nike heeft er zelf in Azië $22,50 voor betaald. Die $22,50 is als volgt onderverdeeld: $14,60 aan materiaal, $3,37 aan arbeid, $3,41 aan 'overhead' en de fabriek mag nog een winstje maken van $1,12.

De sportschoenen hebben Nike dus $22,50 gekost. Nike rekent het dubbele aan de detailhandel, te weten $45. Daarin zitten uiteraard verwerkt de kosten voor onderzoek, productontwikkeling, reclame, transport en niet te vergeten hun eigen winst. De detailhandel op zijn beurt verdubbelt die prijs tot de $90 die de consument ervoor moet ophoesten.

Vreemd om te zien is ook altijd dat buitenlandse bedrijven in Azië lokale lonen betalen. Zij vinden dat logisch, want anders heeft het geen zin om de productie daar naartoe over te hevelen. Ze komen dan altijd met argumenten als de plaatselijke levensstandaard. Het leven is daar goedkoper, dus die mensen hebben volgens hen niet eens meer geld nódig.
Maar zodra de werkers in dat land daar de producten moeten kopen die ze nota bene eigenhandig hebben gemaakt, zijn diezelfde spullen ineens alleen maar verkrijgbaar tegen 'Westerse prijzen'.

Misschien kan Bush mij eens uitleggen wie nu eigenlijk van wie steelt. Maar een eerlijker iemand is ook goed...

Tags: