waarom nederland geen helden meer heeft

Woensdag 18 April 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De moordpartij op de Amerikaanse Virginia Tech-universiteit leverde behalve 33 doden ook een held op: de 77-jarige Israëlische professor Liviu Librescu blokkeerde de deur van het klaslokaal om zijn studenten de gelegenheid te geven door het raam te ontsnappen. Hijzelf kwam daarbij om het leven. Zijn zoon Aryeh Librescu in Tel Aviv is ongelooflijk trots op zijn vader, aldus de Jerusalem Post.
Israëliërs zijn wel vaker bijzonder heldhaftig. Cynisch genoeg schept een lange historie van lijden, oorlog en geweld blijkbaar ook meer gelegenheid tot heldendom. Vorig jaar circuleerde er nog een emailbericht ter nagedachtenis van een legerofficier die zich op een handgranaat had geworpen om zijn manschappen te beschermen. Daarbij vergeleken zijn Nederlanders eigenlijk maar watjes. Met enige moeite kunnen wij nog een paar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog ophoesten, maar sindsdien zit de klad er een beetje in. Na het krijgshaftig fiasco in Srebrenica vermijden wij liever situaties die doodsverachting of misschien wel zelfopoffering vereisen. Daarom richt ons leger zich tegenwoordig liever op opbouwmissies. We slaan wat waterputten, timmeren een dorpsschool en drinken thee met de plaatselijke potentaten. Eventuele lastposten die onze heilige democratische opdracht niet begrepen hebben knallen we en passant in de rug. Zelfs dáármee doen we goed werk, want zo helpen we de bevolking aan hun eigen 'local heroes'.
Een veilige en verstandige aanpak, zo'n opbouwmissie. Daarmee hebben we immers altijd de optie om ons verongelijkt terug te trekken als het te link wordt. En na afloop krijgen de jongens en meisjes een alcoholische debriefing op Kreta om in posttraumatische dronkenschap de zwaar beproefde zenuwen tot rust te brengen.

Ik wil het heldendom niet bagatelliseren. Integendeel, professor Librescu verdient hulde, respect, eeuwige nagedachtenis en een standbeeld op de campus. Ondertussen moeten we in Nederland blij zijn dat we gelukkig geen helden meer nodig hebben. Voor zolang het duurt tenminste...

Links:
Foto's rond het Virginia Tech drama op Flickr.


Beluister het Radiolog van Verbal Jam elke woensdagavond om ±21:45 uur bij
De Avonden, het cultureel radioprogramma van de VPRO.

Aflevering gemist? Alle Radiologs kunt u als audiostream terugluisteren in de rechterkolom onder de kop 'Verbal Jam op de radio'.

Klik hier voor de inhoud van De Avonden van woensdag 18 april 2007.

Het programma De Avonden is te ontvangen via de Concertzender op de kabel, met DAB-radio en als live stream op internet.


Tags: